Μπορεί στην χώρα μας η καραντίνα να οδεύει προς το τέλος της, ωστόσο στα σούπερ μάρκετ παρατηρούνται ακόμα κάποιες ελλείψεις σε προϊόντα όπως η μαγιά, η υγρή βανίλια και σε κάποιες περιπτώσεις το baking powder. Στο διαδίκτυο ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί υλικών που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια από τα παραπάνω προϊόντα, ώστε οι μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές σου ικανότητες να συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Δες, λοιπόν, μερικούς συνδυασμούς για το ψήσιμο ή το μαγείρεμα:

Για ψήσιμο

Μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού αντί για μαγιά (ανακάτεψε ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα και ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό για 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά).

Bourbon και ρούμι αντί για υγρή βανίλια (1 κουταλάκι του γλυκού bourbon ή ρούμι για 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια). Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ακριβώς τη μυρωδιά, αλλά θα αρωματίσουν αρκετά το αλεύρι σου.

Μαγειρική σόδα και κρέμα tartar αντί για baking powder (¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ⅝ κουταλάκι του γλυκού κρέμα tartar για 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder).

Χυμός λεμονιού αντί για ξίδι (1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι). Το οξύ που περιέχει το λεμόνι, μοιάζει με αυτό του ξιδιού επισημαίνει το Food Network.

(πληροφορίες από το Food Network)

Για μαγείρεμα

• Αραίωσε λίγο γιαούρτι σε περίπτωση που δεν έχεις γάλα.

Νερό ή αρωματισμένο νερό για ζωμό. «Αν η συνταγή θέλει λίγο ζωμό, μπορείς να βάλεις ως υποκατάστατο νερό. Αν η συνταγή ζητάει πολύ ζωμό, χρησιμοποίησε αρωματισμένο νερό με μπίρα ή λευκό κρασί, χυμό μήλο ή πορτοκάλι, γάλα, soy sauce ή τσάι, έχοντας στο μυαλό σου πάντα τι συνταγή εκτελείς και αν ταιριάζει. Για ασφαλές αποτέλεσμα, πρόσθεσε το αρωματισμένο νερό σιγά σιγά», προτείνουν οι NYT.

• Πράσο, κρεμμύδια ή φρέσκα κρεμμυδάκια αντί για σκόρδο.

Αποξηραμένα βότανα αντί για φρέσκα. Οι NYT εξηγούν ωστόσο ότι επειδή είναι πιο ισχυρά από τα φρέσκα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ποσότητα. Για κάθε κουταλιά της σούπας φρέσκα βότανα, 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρά.

(πληροφορίες από The New York Times)

featured image: redonline.co.uk