Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή 12 Σεμπτεμβρίου, την υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2022.

Η Hidalgo, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, υποσχέθηκε ότι θα χτίσει «μια πιο δίκαιη Γαλλία».

«Σήμερα, είμαι έτοιμη. Γι ‘αυτό, ταπεινά, (…) αποφάσισα να είμαι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. (…) Είμαι υποψήφια για να προσφέρω ένα μέλλον στα παιδιά μας, σε όλα τα παιδιά μας», δήλωσε σε ομιλία της στην πόλη της Rouen, την ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Δηλώνοντας την υποψηφιότητά της, αναφέρθηκε και στις οικογενειακές τις ρίζες

«Σήμερα, σε αυτό το λιμάνι της Rouen, σκέφτομαι τον πατέρα μου που ήταν εργάτης στο ναυπηγείο του Cadix. Σκέφτομαι επίσης τη μητέρα μου, μοδίστρα», εξήγησε η Anne Hidalgo. Aκόμη, αναφερόμενη στην καριέρα της ως «Γαλλίδα, γεννημένη στην Ισπανία», πρόσθεσε: «Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου το γαλλικό μας μοντέλο που αποδυναμώθηκε από αυτές τις πολλαπλές κρίσεις».

Η σκληρή της κριτική για την πενταετή θητεία του Emmanuel Macron

«Η πενταετία που τελειώνει ήταν για να ενώσει τους Γάλλους, αλλά αντιθέτως τους χώρισε όσο ποτέ άλλοτε. Έπρεπε να λύσει κοινωνικά προβλήματα, τα έκανε χειρότερα. Έπρεπε να προστατέψει τον πλανήτη μας, έστρεψε την πλάτη του στην οικολογία».

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Anne Hidalgo (@annehidalgo)

Une femme française

Η δήλωσή της έγινε τρεις ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου της Une femme française. Εκεί, αποκαλύπτει τόσο το όραμά της για τη Γαλλία, όσο και μερικές από τις προτεραιότητές της. Εκτός από την «οικολογική μετάβαση», η οποία όπως τονίζει δεν πρέπει να γίνει «εις βάρος της μεσαίας τάξης και των δημοφιλών κατηγοριών», θέλει να αντιμετωπίσει τις «ανισότητες» και να επιτρέψει σε όλους να «ζήσουν καλύτερα από τη δουλειά τους παντού στη Γαλλία».

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και θα περιλαμβάνουν δύο γύρους ψηφοφορίας εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, ωστόσο αναμένεται να το κάνει σύντομα.  Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της POLITICO για την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο, ο Macron προηγείται στους δυνητικούς υποψηφίους με ποσοστό 24%, έναν βαθμό μπροστά από τη Marine Le Pen. Από την άλλη, η Anne Hidalgo βρίσκεται επί του παρόντος στην πέμπτη θέση με οκτώ τοις εκατό, πίσω από τον Xavier Bertrand της κεντροδεξιάς και τον ακροαριστερό Jean-Luc Mélenchon.