Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι σειρές που έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με την Άννα Φρανκ και όσα διαδραματίζονται στο ημερολόγιο της είναι πολλά. Αυτή τη φορά, μία νέα ταινία ρίχνει φως στην καλύτερη φίλη της Φρανκ, Χάνα Γκόσλαρ, και στην μοναδική σχέση που είχαν αναπτύξει τα δύο κορίτσια από μικρή ηλικία.

Στην ταινία Άννα Φρανκ, η Καλύτερη μου Φίλη, παρακολουθούμε μία φιλία που άντεξε μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Το 1934, όταν η Άννα Φρανκ φοιτούσε ακόμη στη νηπιαγωγείο, γνώρισε την πολύ καλή της φίλη Χάνα. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα δύο κορίτσια ήρθαν πολύ κοντά και ανέπτυξαν μία πραγματική φιλία. Οι δύο φίλες δεν ήταν μόνο συμμαθήτριες, αλλά και γειτόνισσες κι έτσι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μαζί. Μοιράζονταν τα μυστικά και τα όνειρά τους και έκαναν κοινά σχέδια για το μέλλον. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1942, τα δύο αυτά κορίτσια αναγκάστηκαν να χωριστούν βίαια. Παρόλο που η οικογένεια της Άννα Φρανκ είχε διαφύγει από τη Γερμανία στο Άμστερνταμ για να γλυτώσει το μένος των Γερμανών, οι κατακτητές δεν άργησαν να έρθουν και στην Ολλανδία.

Έτσι, η Άννα και η οικογένεια της κρύφτηκαν για περίπου δύο χρόνια σε μία σοφίτα, όπου η έφηβη τότε Άννα έγραψε και το περίφημο ημερολόγιο της. Η Χάνα όλα αυτά τα χρόνια είχε πιστέψει πως η οικογένεια Φρανκ είχε διαφύγει με ασφαλεία στην Ελβετία. Έμαθε όμως την αλήθεια, όταν βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου βρισκόταν και η Άννα με την αδερφή της. Τις δύο φίλες εξακολουθούσε να χωρίζει ένα τεράστιος φράχτης που είχε στηθεί στο στρατόπεδο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Χάνα να προσπαθήσει να βοηθήσει τη φίλη της και να της σώσει τη ζωή, με κάθε δυνατό τρόπο.

Η Χάνα Γκόσλαρ επιβίωσε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα είναι 93 ετών και ζει στην Ιερουσαλήμ

Η ίδια όμως δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη της φίλη. Σε συνεντεύξεις της, αναφέρεται πάντοτε στην ιδιαίτερη φιλία τους και χαίρεται πως έστω κι έτσι, το μεγαλύτερο όνειρο της Άννα Φρανκ να γίνει συγγραφέας πραγματοποιήθηκε. Ο πατέρας της, που ήταν ο μοναδικός που επιβίωσε από την οικογένεια, βρήκε αργότερα το ημερολόγιο της και φρόντισε να το εκδώσει. Έκτοτε το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες.

Σήμερα, με αφορμή τη νέα αυτή ταινία που κυκλοφόρησε στο Νetflix εμείς απλά μπορούμε να θαυμάσουμε το σθένος και το κουράγιο των κοριτσιών αυτών, που πέρασαν από φριχτές καταστάσεις και παρέμειναν αγαπημένες ως το τέλος.