Η ψυχική υγεία αλλά και η αυτοφροντίδα, ήταν και συνεχίζει δυστυχώς, να είναι ταμπού για τους περισσότερους άνδρες.

Έχουμε ακούσει, έχουμε διαβάσει και κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζουμε κάποιον ή έχουμε κάποιον άντρα στη ζωή μας, του οποίου η ψυχική υγεία ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί πολύ.

Και παρόλα αυτά παρά το φως που έχει πέσει στην υπόθεση της ψυχικής υγείας και τη σημασία της ανεξάρτητα από τα φύλα, οι αυτοκτονίες παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, ειδικά στους άνδρες ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Είτε αυτό οφείλεται στην επιθυμία τους να φαίνονται δυνατοί, στην πίεση να «αντρωθούν» ή απλώς στην αδυναμία εύρεσης των λέξεων για να περιγράψουν το πώς νιώθουν, πολλοί άντρες εξακολουθούν να επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, ακόμα κι όταν η ψυχική τους υγεία δοκιμάζεται πολύ.

Μερικές φορές, επειδή οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες, οι γυναίκες – φίλες, σύζυγοι, αδερφές, μητέρες – μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν ή μπορεί να απορρίπτουν το γεγονός πως και οι άνδρες επηρεάζονται αρνητικά από ορισμένα γεγονότα στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, τα ερεθίσματα των ανδρών πηγάζουν συχνά από τις κοινωνικές προσδοκίες και τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, που μπορεί να κάνουν τους άνδρες να πιστεύουν ότι πρέπει:

  • να είναι οι τροφοδότες και να φροντίζουν για την οικογένεια ό,τι κι αν γίνει
  • να επιδεικνύουν παραδοσιακά «αρσενικά» χαρακτηριστικά, όπως δύναμη, αφοβία, αποφασιστικότητα και έλεγχο
  • να είναι αυτάρκεις και να μην ζητάνε βοήθεια από άλλους
  • να έχουν την ταυτότητά τους συγχωνευμένη με την εργασία και την επαγγελματική τους κατάσταση

Το να προσδιορίζονται από αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των ανδρών και να τους εμποδίσει ακόμα και να έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με τους άντρες που μας ενδιαφέρουν. Μπαμπάς, αδερφός, φίλος, σύντροφος. Όποιος κι αν είναι ο άνδρας της ζωής σου μπορείς να του μιλήσεις για την ψυχική υγεία.

Βρες τον σωστό χρόνο και τόπο

Το να μιλάμε για την ψυχική υγεία δεν είναι κάτι κακό, ειδικά όταν είναι για πρώτη φορά. Οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που έχουν το στυλ «παρέμβασης» μπορεί συχνά να είναι έντονες και εκφοβιστικές. Αν θέλεις να ενθαρρύνεις ένα δικό σου πρόσωπο να σου ανοιχτεί προσπάθησε να γίνει σε ένα περιβάλλον πιο χαλαρό και όχι με το ζόρι.

Βεβαιώσου ότι είσαι το σωστό άτομο για να μιλήσει κάποιος

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η εμπιστοσύνη και η σύνδεση απαιτούν όρια. Το να μοιράζεσαι κάτι με κάποιον δεν είναι πάντα για καλό. Αντίθετα αν δεν γνωρίζεις ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνδρας που θέλεις να μιλήσεις μπορεί να μην είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις σωστά με αποτέλεσμα να τον κάνεις να νιώσει ακόμα πιο απομονωμένος.

Ρώτησε όσες φορές χρειαστεί αν είναι πραγματικά καλά

Εάν η διαίσθησή σου ή η συμπεριφορά του λέει ότι κάποιος που σε ενδιαφέρει δυσκολεύεται, μην τα παρατάς μόνο και μόνο επειδή σου απάντησε πως «είμαι καλά». Οι άντρες συχνά αισθάνονται ότι δεν πρέπει να ζητούν βοήθεια και δεν θέλουν να επιβαρύνουν κάποιον άλλο με τα προβλήματά τους – αλλά αν ρωτήσεις ξανά χωρίς πίεση δείχνεις ότι όντως νοιάζεσαι για το θέμα του.

Μη ρωτάς για τα συναισθήματα, ρώτησε για «το νόημα»

Το να μιλήσει κάποιος άνδρας για συναισθήματα μπορεί να μοιάζει πιο ‘’γλυκανάλατο’’ για τα γούστα τους. Ενώ μιλώντας για το νόημα μίας πράξης, μίας κατάστασης ή μίας δύσκολης στιγμής, το κάνεις αυτόματα πιο απτό και πιο προσιτό.