Αν υπάρχει μια σειρά που μπορεί να σε καθηλώσει Δευτέρα βράδυ σε έναν καναπέ (ή σε ένα κρεβάτι ενδεχομένως) αυτή είναι το “And Then There Were None” του BBC One. 

Βασισμένη στο ομόνυμο ποίημα της Αγκάθα Κρίστι, αυτή η BBC miniseries είναι μια μικρή εμμονή. Μικρή γιατί αποτελείται από 3 μόνο επεισόδια της 1 ώρας έκαστο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το “And Then There Were None” διαδραματίζεται στο 1939, όταν δέκα εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα απαντούν θετικά στο κάλεσμα ενός ζευγαριού στο εξοχικό τους στο Soldier Island. Καθώς το ζευγάρι δεν εμφανίζεται ποτέ και αναρωτιούνται όλοι μεταξύ τους τι κοινό έχουν, ξεδιπλώνονται ιστορίες που κανείς δεν ήθελε να παραδεχθεί. Μέχρι που αρχίζουν να δολοφονούνται ένας κάθε μέρα. Ακριβώς σαν το ποίημα της Κρίστι, “10 μικροί νέγροι.”

9578443-low_res-and-then-there-were-none1

Καλά κρυμμένα μυστικά (κυρίως από τις ερμηνείες των ηθοποιών) και μια αγωνία που σε κάνει να θέλεις να δεις και τα τρία επεισόδια σε μια ημέρα, η σειρά πετυχαίνει ακριβώς αυτό που θέλει: Να σε κάνει να νιώσεις πως παίζεις (και παρακολουθείς) το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, Cluedo.

Όπως ακριβώς και η Jane Austen, έτσι και η Κρίστι είχε μια κάποια εμμονή με τις κοινωνικές ιεραρχίες και το πόσο εύκολα αποσταθεροποιούνται.

and-then-none

Τότε λοιπόν, είναι που στο τελευταίο μόνο λεπτό συμβαίνει η ανατροπή των γεγονότων. Μια ανατροπή που σίγουρα δεν θα μάθεις από εμας. Η σεναριογράφος πάντως, Sarah Phelps και ο παραγωγός Craig Viveiros καταλαβαίνουν απόλυτα την αξία ενός κλασικού μυστηρίου που παίζει με το μυαλό σου και σε κρατά σε εγρήγορση κινώντας τα νήματα της φαντασίας σου προς τα εκεί που θέλουν οι ίδιοι. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει τι έκανε ο καθένας από τους 10 πρωταγωνιστές αλλά το γιατί το έκανε.

Πρωταγωνιστούν: Douglas Booth,Toby Stephens, Burn Gorman, Miranda Richardson, Sam Neill, Charles Dance, Aidan Turner, Maeve Dermody, Noah Taylor, Anna Maxwell Martin

Διάβασε επίσης, Οι μίνι σειρές που λατρέψαμε