Θυμάσαι κι εσύ τους Δέκα Μικρούς Μήτσους ή ανήκεις στην Generation Z οπότε δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω;

Σε όποια, ηλικιακή ομάδα όμως κι αν ανήκεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα κολλήσεις έστω και με έναν από τους χαρακτήρες του Λάκη Λαζόπουλου. Όλοι σχεδόν, αυτοί οι απίθανοι τύποι χαρακτηρίζονται από μια χαλαρότητα, μια αναβλητικότητα, ένα “οκ θα το κάνω αργότερα”.

Μήπως όμως κι εμείς δεν αναβάλλουμε συχνά πράγματα;

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι από εμάς, που το κάνουν τακτικά σε καθημερινή βάση. Αυτό δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργήσει προβλήματα στην δουλειά σου, στις σχέσεις σου ακόμα και στην οικογένειά σου.

Αλλά κυρίως, είναι πρόβλημα για εσένα τον ίδιο, που έχεις την προσδοκία ότι θα ολοκληρώσεις κάποια εργασία και τελικά δεν την τελειώνεις ποτέ. Είναι απογοητευτικό, είναι αγχωτικό και είναι κακό για την ψυχολογία σου, γιατί σύμφωνα με έρευνα, αναφορικά με τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας αναβλητικότητας, προκαλεί μείωση της αυτοπεποίθησης και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και κατάθλιψη.

Πώς λοιπόν, θα απαλλαγείς από αυτό το ελάττωμα;

Αρχικά, για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου πρέπει να βρεις την αιτία του κακού. Δηλαδή, να καταλάβεις για ποιόν λόγο είσαι αναβλητικός τύπος .

Σύμφωνα με την Jenny Devonshire, σύμβουλο ζωής και wellness, πρόκειται για μια συνήθεια, η οποία πηγάζει από τον ίδιο σου τον χαρακτήρα. Ουσιαστικά, είναι μια αντίδρασή σου, σε κάτι βαθύ, που μπορεί να σε αγχώνει ή να σε φοβίζει.

Με βάση τα παραπάνω και φυσικά τους Δέκα Μικρούς Μήτσους, σου παρουσιάζουμε 10 αναβλητικούς τύπους ανθρώπων, για να δεις αν μπορείς κι εσύ να ταυτιστείς με κάποιον από αυτούς.

Ο ονειροπόλος

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε μάλλον χρειάζεται λίγο να συντονιστείς. Αυτό που κάνεις είναι να χάνεις την αίσθηση του χρόνου και τελικά να πνίγεσαι. Επίσης, επειδή ακριβώς ζεις στον φανταστικό σου κόσμο, συχνά βαριέσαι την ρουτίνα και της καθημερινές υποχρεώσεις.

Η λύση είναι να βάζεις συγκεκριμένους στόχους με προθεσμία και να δεσμεύεσαι σε αυτούς. Επίσης, μια μικρή ανταμοιβή ίσως να είναι το τρικ που θα σε ιντριγκάρει.

Ο ευθυνόφοβος

Δικαίως είσαι μια κατηγορία από μόνος σου. Αυτή η φοβία σου να αναλάβεις οποιαδήποτε ευθύνη, είναι κι αυτή που θα σε κρατάει για πάντα πίσω.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Στη ζωή σου θα κληθείς άπειρες φορές να πάρεις αποφάσεις και να αναλάβεις ευθύνες. Τόλμησέ το. Κάνε μικρά και σταθερά βήματα κάθε μέρα. Ξεκίνα με το να αναλαμβάνεις μικρές αποστολές κάθε μέρα, μέχρι να αρχίσεις να νιώθεις ασφάλεια κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Ο τελειομανής

Θέλεις όλα να είναι τέλεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις την εργασία σου ξανά και ξανά και ξανά. Ίσως όμως, δεν καταλαβαίνεις ότι απλά χάνεις χρόνο και δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις τίποτα. Επειδή έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου, φοβάσαι μην αποτύχεις, κάτι που λειτουργεί ως τροχοπέδη για σένα.

Βάλε deadlines στο εαυτό σου, έτσι ώστε να σου υπενθυμίζουν ότι είναι καλύτερο να τελειώνεις κάτι κι ας μην είναι τέλειο. Βάζοντας τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά τον προπονείς για να πετύχεις το ακατόρθωτο, την τελειότητα.

Ο ανασφαλής

Η ανασφάλειά σου αποτελεί ένα σημαντικό αίτιο για την αναβλητική σου συμπεριφορά. Φοβάσαι να αποτύχεις, γιατί θα σε κακολογήσουν. Φοβάσαι να πετύχεις γιατί θα ανέβει ο πήχης και θα πρέπει να αποδείξεις ξανά την αξία σου. Φοβάσαι ακόμα και τον εαυτό σου, επειδή δεν πιστεύεις σε σένα.

Το βασικό σε αυτή την κατάσταση, είναι να βρεις τον εαυτό σου, να σε εμπιστευτείς και να αντιμετωπίσεις τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου. Κάνε γιόγκα, κανόνισε συνεδρίες με ένα ψυχοθεραπευτή, συζήτησε το πρόβλημα σου με το περιβάλλον σου. Μην ξεχνάς ότι οι πιο θερμοί υποστηρικτές μας είναι αυτοί που μας αγαπούν.

Drama Queen

Είσαι (και είμαι) ο τύπος που λειτουργεί καλύτερα κάτω από συνθήκες πίεσης. Έτσι, αφήνεις τα πράγματα για την τελευταία στιγμή και μετά φυσικά “τρεχάτε ποδαράκια μου”. Δράμα, υστερία, φωνές, κλάματα είναι τα βασικά συμπτώματα, που βιώνεις όταν καταλαβαίνεις ότι έμεινες πίσω και πρέπει να φορτσάρεις.

Εδώ όμως, δεν υπάρχει καμία λύση αφού ουσιαστικά πορώνεσαι για κάτι τέτοια. Μια καλύτερη οργάνωση του χρόνου σου είναι απλά πολύ βαρετή για σένα. Απλά χαλάρωσε λίγο γιατί και το πολύ δράμα κάνει κακό και σε σένα, αλλά και στους άλλους.

Ο συγκεντρωτικός

Έχεις την τάση να παίρνεις πάνω σου περισσότερα απ΄ ότι μπορείς να διεκπεραιώσεις. Έτσι δεν καταφέρνεις να φέρεις εις πέρας κανένα από όλα αυτά και τα αναβάλλεις για….αύριο. Γιατί και

αύριο μέρα είναι. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι αύριο θα έχεις να αναβάλλεις άλλα, για μεθαύριο.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις τον εγωισμό σου και να ξεκινήσεις να λες “όχι”. Μοιράσου τις εργασίες που έχεις. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου, που μπορούν να σε βοηθήσουν. Εμπιστεύσου τους.

Ο επαναστάτης

Δεν δέχεσαι διαταγές, δεν δέχεσαι οδηγίες, δεν δέχεσαι έλεγχο. Δεν σου αρέσει να σου λένε τι να κάνεις. Είσαι ο μοναχικός καβαλάρης, που επιλέγει αυτός με τι θα ασχοληθεί και πότε. Γιατί σαν γνήσιος επαναστάτης μπορείς να αναβάλλεις ότι σε καταπιέζει ή σου επιβάλλεται.

Το θέμα με σένα ότι πρέπει να σταματήσεις να είσαι αντιδραστικός. Είναι δύσκολο, το ξέρουμε, γιατί είσαι ο Τζέημς Ντιν της καρδιάς μας. Προσπάθησε να ασχολείσαι με λίγα πράγματα κάθε φορά έτσι ώστε να μην καταπιέζεσαι.

Ο ξερόλας

Μπορεί να ξέρεις τα πάντα και κανείς δεν αμφιβάλλει γι΄ αυτό, αλλά, εντάξει κανείς αλάνθαστος.

Οπότε αντί να αναβάλλεις αυτά, που δεν γνωρίζεις ή δεν κατέχεις τόσο και τελικά, αναγκαστείς να ρίξεις τα μούτρα σου για να ζητήσεις βοήθεια, διάλεξε να εργαστείς πάνω σε αυτά που γνωρίζεις.

Ο ακατάστατος

Είσαι αυτός ο τύπος που μπορείς να ολοκληρώσεις μια εργασία, αλλά δυστυχώς δεν σε βοηθάει η ακαταστασία στο μυαλό και τον χώρο σου. Προσπαθείς να ασχοληθείς με πολλά ταυτόχρονα, ψάχνεις χαρτιά, ανοίγεις φακέλους, αρχίζεις να σκέφτεσαι κάτι άλλο, ενώ ασχολείσαι με κάτι άλλο και τελικά τα παρατάς και πας για καφέ.

Βάλε μια τάξη στο χώρο σου και στο μυαλό σου. Ξεκίνα να λύνεις ένα-ένα τα θέματα. Βγάλε μπροστά σου μόνο ότι χρειάζεσαι για το συγκεκριμένο task και αφού τελειώσεις με αυτό, προχώρα στο επόμενο.

Ο τεμπέλης

Εδώ έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και να τον πείσεις να ασχοληθεί με αυτά που έχεις ήδη αναβάλει γιατί θα τα βρεις μπροστά σου και τότε θα είναι πολύ χειρότερα. Αν προγραμματίσεις σωστά τον χρόνο σου, θα έχεις πολύ χρόνο για τεμπελιά και ξεκούραση.

Εμείς βρήκαμε ήδη τον τύπο μας. Εσύ;