Το ημερολόγιο έδειχνε 2007 όταν η Αναστασία Τσιλιμπίου έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική τηλεοπτική σειρά «Για την καρδιά ενός αγγέλου». Έκτοτε μας έχει σαγηνεύσει με τους ρόλους που έχει ενσαρκώσει, ενώ σημαντική στάση στην υποκριτική της καριέρα αποτέλεσε κι η συμμετοχή της στη δημοφιλή σειρά «Το Νησί», όπου η νεαρή Αναστασία έγινε ευρέως γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό.

Λίγα χρόνια μετά, το 2015, η Αναστασία Τσιλιμπίου εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στην Τουρκία καθώς επιλέχθηκε για τον ρόλο της σουλτάνας Κιοσέμ στην ομώνυμη τουρκική σειρά. Αργότερα, την απολαύσαμε και σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων όπως η «Διονυσιακή Νύχτα», η «Λωξάντρα» και το «Playing Gods».

Και ξαφνικά, φτάνουμε στο σήμερα απολαμβάνοντας τη νεαρή ηθοποιό ως Ναυσικά, στη σειρά «Κομάντα και Δράκοι» από την τηλεοπτική συχνότητα του MEGA. Μια νεανική, μεταφυσική περιπέτεια μυστηρίου, για την οποία η Αναστασία Τσιλιμπίου δηλώνει χαρούμενη που είναι μέρος της.

Μετά απ’ όλα αυτά, μήπως έχεις την περιέργεια να τη γνωρίσεις λίγο καλύτερα;

Τι είναι αυτό που κάνει τον χώρο της υποκριτικής να καταλαμβάνει σημαντική θέση στη ζωή σου; Τι επιρροή ασκεί πάνω σου;

Η ελευθερία που μου χαρίζει η υποκριτική είναι αυτό που με κερδίζει. Η ευκαιρία να δημιουργήσω και να ξεχαστώ από την καθημερινότητα μου, να ταξιδέψω. Mε εμπνέει και με γεμίζει με πολύ όμορφα συναισθήματα.

Είσαι ένα κορίτσι που βρίσκεται στον καλλιτεχνικό χώρο από πολύ μικρή ηλικία. Πώς το διαχειρίστηκες όλο αυτό; Ήταν δύσκολο να βρεις τις κατάλληλες ισορροπίες;

Είχα τους γονείς μου στο πλάι μου από την αρχή. Με βοήθησαν να μη χάσω τα παιδικά μου χρόνια, να είμαι συνεπής στο σχολείο, και να μείνω προσγειωμένη. Οι γονείς μου είναι το στήριγμά μου και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Τι σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένη και «ζωντανή»;

Τα αγαπημένα μου άτομα, τα γέλια κι οι στιγμές μαζί τους. Τα πάντα στη ζωή μας είναι στιγμές κι αξίζει να τις ζούμε στο 100%.

Αναστασία Τσιλιμπίου
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ | CREDITS

Εκτός από την υποκριτική, τι άλλο περιλαμβάνει ο δημιουργικός χώρος σου;

Σίγουρα μου αρέσει πολύ να διαβάζω κλασική λογοτεχνία, κι αυτό με έχει επηρεάσει στο να γράφω κι εγώ. Το βρίσκω απελευθερωτικό.

Είσαι πολύ ενεργή και στα social media. Πιστεύεις ότι αυτός ο χώρος μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για μια κοινωνική αλλαγή; Είναι ένας επαναστατικός τρόπος να περάσεις ένα ηχηρό μήνυμα;

Σίγουρα τα social media είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κατακτήσεις πολλά, και χαίρομαι για την πρόοδο που έχει γίνει σε πολλά πράγματα. Είναι σίγουρα μια αλλαγή, όμως δεν πρέπει να καλύπτουμε το γεγονός ότι η τοξικότητα αρχίζει να αυξάνεται σε απογοητευτικό επίπεδο. Πίσω από μια οθόνη έχεις την ασφάλεια της κριτικής σου. Το θέμα είναι ότι αυτή η κριτική, το πώς μιλάμε στους άλλους, έχει να κάνει πολύ με το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και η κακία που αποκαλύπτεται είναι τρομακτική.

Μίλησέ μας για τον ρόλο σου ως Ναυσικά στη σειρά «Κομάντα και Δράκοι» στο MEGA. Μπορείς να εντοπίσεις στοιχεία του χαρακτήρα σου που αντικατοπτρίζονται σε εκείνη;

Σίγουρα με τη Ναυσικά είμαστε τελείως διαφορετικές. Ωστόσο, αυτή είναι η οπτική μου. Δικά μου άτομα μού έχουν πει ότι βρίσκουν κοινά σημεία, αλλά φυσικά το πώς μας βλέπουν οι άλλοι δεν έχει να κάνει, μερικές φορές, με αυτό που βλέπουμε εμείς σε εμάς.

Αναστασία Τσιλιμπίου
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ | CREDITS

Ποιο θεωρείς ότι είναι εκείνο το στοιχείο που μπορεί να κάνει μια σειρά, ένα θεατρικό έργο ή μια ταινία μοναδική;

Η δύναμη του να σπάει τα δεδομένα της επικαιρότητας. Να μη γίνεται κλισέ και να μη «φοβάται» να ξεχωρίσει από αυτά που έχει συνηθίσει το κοινό. Είμαι χαρούμενη που είμαι μέρος αυτής της πολύ σημαντικής σειράς.

Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια της επιτυχίας, τι σημαίνει για σένα;

Επιτυχία είναι να κάνεις τον μελλοντικό σου εαυτό ευγνώμων για τη δουλειά που έκανες σήμερα. Να ρίξεις τους «τοίχους» σου και να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Αυτό, σίγουρα είναι επιτυχία.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον καλλιτεχνικό χώρο εν έτει 2021, τι θα επέλεγες και γιατί;

Ίσως να δοθεί ευκαιρία στο διαφορετικό. Στο ασυνήθιστο. Να αρχίσουμε να γινόμαστε κοινό που απολαμβάνει και δέχεται και κάτι καινούργιο από αυτό που βλέπει χρόνια τώρα και έχει συνηθίσει.

Αναστασία Τσιλιμπίου
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ | CREDITS

Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο απόκτημα από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;

Η δουλειά μου μέχρι στιγμής έχει αποτελέσει ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Εκτός από το ότι μαθαίνω πώς να γίνομαι σωστός και συνεργάσιμος συνάδελφος, καταλαβαίνω και την έννοια του σεβασμού και της ομαδικότητας σε μια δουλειά. Δεν έχει να κάνει μόνο με εμένα. Πίσω από μια σειρά, υπάρχουν τόσοι ήρωες που δουλεύουν πολύ σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι αξιοθαύμαστο.

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σου πλάνα;

Πολύ σύντομα θα βρίσκομαι στη σκηνή του Μικρού Παλλάς, στο έργο «Μαθήματα Κωμωδίας» στο πλάι του Θοδωρή Αθερίδη, της Δήμητρας Ματσούκα, του Αντώνη Κρόμπα και του Δημήτρη Σαμόλη.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιο μήνυμα;

Θα ήθελα να αρχίσουμε να καλλιεργούμε την αυτοεκτίμηση μας, για να σταματήσουμε να γινόμαστε τοξικοί στα social media σε κόσμο που δεν ξέρουμε. Μέσω της αυτοεκτίμησης, δεν θα θεωρούμε τους άλλους απειλή και θα σταματήσουμε να μισούμε τη χαρά των άλλων. Ίσως, με το να βρούμε τη δύναμη να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να εντοπίσουμε τα ελαττώματά μας, θα ξεκινήσουμε να γινόμαστε και πιο ευγενικοί με τον διπλανό μας.