Η σκέψη και μόνο του να έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι τουλάχιστον τρομακτικό. Πόσο μάλλον αν υπάρχει κάποιο θέμα με τον εγκέφαλό σου. Δεν περνάει από το μυαλό κανενός ότι κάποιο τυχαίο σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στο κεφάλι του.

Οπότε, αν έχεις τα παρακάτω συμπτώματα ο εγκέφαλός σου “περνάει δύσκολα” -και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Συνήθως οι επίμονοι πονοκέφαλοι είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο ο πονοκέφαλος. Αν σπάνια έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα και δεν παρουσιάζεις και κάποιο άλλο σωματικό σύμπτωμα, πιθανότατα είναι όλα καλά. Αν όμως τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά συχνά, ίσως πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω.

Με άλλα λόγια: μη βγάζεις συμπεράσματα αν έχεις περάσει έστω και ένα από αυτά μία φορά στο τόσο.

1. Διανοητικές αλλαγές

Διάφορες εγκεφαλικές παθήσεις μπορούν να καθοριστούν από τη διανοητική λειτουργία. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα από αυτά είναι η απώλεια μνήμης όταν ξεπερνάει τα όρια μίας φυσιολογικής αδυναμίας να θυμηθείς. Αν παρατηρήσεις ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις κάποια απλά πράγματα, όπως βασικές μαθηματικές πράξεις ή το να ακολουθήσεις μία συνταγή, ίσως και να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

2. Δυσκολία στη σκέψη

Παρομοίως, αν νιώσεις ότι δυσκολεύεσαι να βάλεις τις σκέψεις σου σε μία σειρά, αυτό ίσως να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Donald O’Rourke, νευροχειρούργος στο Penn Medicine αναφέρει στο Bustle: “Κάποια συμπτώματα είναι πραγματικά παραπλανητικά. Μπορεί ένα άτομο να φαίνεται φυσιολογικό και να βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλά στην πραγματικότητα να είναι νοητικά άρρωστο.” Αν αισθανθείς ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή ότι η προσοχή σου αποσπάται εύκολα κάθε στιγμή της ημέρας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

3. Μούδιασμα

Αισθάνεσαι μουδιασμένα διάφορα σημεία του σώματός σου; Μήπως ξαφνικά χάνεις την αίσθηση του προσώπου σου ή κάποιου άλλου σημείου, όπως για παράδειγμα του χεριού σου; Αν ναι, δεν είναι κάτι που πρέπει να παραμελείς, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιος όγκος ή κάτι παρόμοιο.

4. Ζαλάδα

Η ζαλάδα μπορεί να είναι κάτι τελείως αθώο, το οποίο μπορεί εύκολα να διορθωθεί, όπως για παράδειγμα μία ήπια αφυδάτωση. Αν όμως η ζαλάδα δεν υποχωρεί μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά στον εγκέφαλό σου. Πόσο μάλλον όταν χάνεις την ισορροπία και τον συντονισμό σου.

5. Συμπεριφορά και αλλαγή της διάθεσης

Μερικές φορές ένα όγκος μπορεί να προκαλέσει απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς και της διάθεσης. Σύμφωνα με το VeryWell, αυτό συμπεριλαμβάνει το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές, το να έχεις ξαφνικά αυξημένη διάθεση για σεξ, το να γίνεσαι παρανοϊκός ή ακόμα και η παράτολμη συμπεριφορά. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και η “μεγαλοποίηση” κάποιων ήδη υπαρχόντων χαρακτηριστικών.

6. Προβλήματα όρασης

Μία απότομη αλλαγή στην όρασή σου σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί, μιας και υπάρχουν διάφορα τομείς του εγκεφάλου που μπορεί να το προκαλέσουν. Αν βλέπεις λάμψεις ή θολές εικόνες ή ακόμα και απώλεια όρασης, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

7. Αλλαγές στην ομιλία

Δεν είναι αφύσικο όταν κάποιος έχει κάποιου είδους εγκεφαλική βλάβη, να έχει προβλήματα με την ομιλία. Αν παρατηρήσεις όταν δυσκολεύεσαι να σχηματίσεις μία πρόταση ή ακόμα και να μιλήσεις καθαρά, καλό θα ήταν να το κοιτάξεις με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

8. Ξαφνική αδεξιότητα

Μία ακόμα ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλό σου, είναι η ξαφνική και συνεχείς αίσθηση αδεξιότητας. Αν σου πέφτουν όλη την ώρα πράγματα από τα χέρια, αν πέφτεις ακόμα πιο συχνά, αν δυσκολεύεσαι να ισορροπήσεις και να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου, αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Δες ακόμα:

7 πράγματα που προσπαθεί να σου πει ο πρωινός σου πονοκέφαλος


Πηγή: bustle.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: ShutterStock