Μέχρι στιγμής πιθανότατα πίστευες ότι συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Είναι αλήθεια πως έχουμε δει πολλές γαλλικές παραγωγές να παίρνουν μια αμερικανική ταινία και να την κάνουν δική τους, αλλάζοντας τίτλο, τοποθεσίες και ονόματα. Το γαλλικό σινεμά, όμως, έχει αποτελέσει έμπνευση για το Hollywood. Έτσι, αυτή η σχέση έγινε αμφίδρομη με αποτέλεσμα πολλές από τις πασίγνωστες αμερικανικές ταινίες να είναι remakes γαλλικών παραγωγών.

Three Men and a Baby (1987)

Εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου και οι δύο ταινίες ήταν αρκετά πετυχημένες. H original γαλλική ταινία κυκλοφόρησε το 1985 και ήταν υποψήφια στα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε και το χολυγουντιανό remake με τον Tom Shelleck που μας έκανε να γελάσουμε εξίσου.

12 Monkeys (1995)

Πολύ πριν συμπρωταγωνιστήσουν το 1995 o Bruce Willis με τον Brad Pitt, είχε κυκλοφορήσει το La Jetée. Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους του 1962 που φτιάχτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από μεμονωμένες εικόνες και αφηγείται την ιστορία ενός πειράματος στην εποχή μετά τον πυρηνικό πόλεμο. Κάπως έτσι, η Universal απέκτησε τα δικαιώματα της ταινίας αυτής και η αμερικανική εκδοχή της που γνωρίζουμε σήμερα εμπνεύστηκε κατά πολύ από τα 28 λεπτά του La Jetée.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται πως ο πρώτος Mr. Ripley στη μεγάλη οθόνη δεν ήταν ο Matt Damon, αλλά ο Alain Delon στη ταινία Purple Noon (1960). Όπως η αμερικανική, έτσι και η γαλλική εκδοχή της ταινίας βασίστηκαν στο βιβλίο της Patricia Highsmith. Υπάρχει, επίσης, και μία ακόμα γαλλική ταινία βασισμένη στην συγκεκριμένη ιστορία, το Les Biches (1968) που άλλαξε απλά το φύλο των πρωταγωνιστών.

Taxi (2004)

To “γαλλικό” Taxi (1998)  θεωρείται μία ταινία-αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου. Γι’αυτό άλλωστε κυκλοφόρησαν και τρία sequels της. Αντιθέτως, το αμερικανικό remake πιθανότατα είτε δε το θυμάσαι καν, ή κι αν το θυμάσαι, δε σου άρεσε καθόλου. Εντάξει, συμβαίνουν κι αυτά ακόμα κι αν έχεις πρωταγωνιστές την Queen Latifah και τον Jimmy Fallon.

The Tourist (2010)

Ποιος να σου το έλεγε ότι 5 χρόνια πριν την Angelina Jolie, η Sophie Marceau είχε αναλάβει το ρόλο της undercover πράκτορα στη γαλλική ταινία Anthony Zimmer. Και οι δύο εκδοχές της ταινίας τα πήγαν καλά, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά τις ερμηνείες τόσο της Angelina Jolie όσο και του Johnny Depp.

Dinner for Schmucks (2010)

Ένα αμερικανικό remake που κατάφερε να πάρει μια γαλλική, βραβευμένη παραγωγή του 1998 και να την κάνει μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει την προηγούμενη δεκαετία. Όσο αστείοι κι αν προσπάθησαν να γίνουν ο Steve Carell, o Paul Rudd και ο Zach Galifianakis, η original γαλλική ταινία είναι ακόμα και σήμερα άπιαστη. Ρώτα όποιον Γάλλο θες.

LOL (2012)

Λογικά μέχρι σήμερα είχες ακούσει κάποια στιγμή για μία ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Miley Cyrus και η Demi Moore. Το ίδιο κι εμείς. Δεν ξέραμε, όμως, ότι το 2009 είχε πρωτοκυκλοφορήσει αυτή η ταινία στη Γαλλία με πρωταγωνίστριες τις Christa Theret και Sophie Marceau. Οι δύο ταινίες μοιάζουν τελικά τόσο πολύ που ίσως κάποια στιγμή μπερδέψεις και τα sountracks τους.

featured image: Imdb.com