Μέχρι τώρα, είναι γνωστό ότι μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους είναι ωφέλιμη για την ψυχική ευεξία και την καλή διάθεση. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Wall Street Journal αναφέρεται ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος. Να ενισχύσει τις αναμνήσεις και να βελτιώσει την προσοχή.

Στα αποτελέσματα άλλης έρευνας από το King’s College London, φάνηκε ότι η παρουσία των δέντρων βελτιώνει πολύ τη διάθεση. Πολλοί άνθρωποι προτείνουν την οικοθεραπεία. Αποτελεί κλάδο της θεραπευτικής αγωγής και περιλαμβάνει δομημένες δραστηριότητες σε πράσινα περιβάλλοντα. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος.

Από την άλλη, η φύση κρατάει το κλειδί για την ενίσχυση των επιπέδων ευτυχίας σου κατά τη διάρκεια του γεύματος σου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Health Research έδειξε το εξής: Μόλις 20 λεπτά σε ένα αστικό πάρκοκάνουν κάποιον πιο ευτυχισμένο. Θα μπορούσες, δηλαδή, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου απλά βγαίνοντας από το γραφείο για μια βόλτα γύρω από τον τοπικό σου πράσινο χώρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επισκέφθηκαν αστικά πάρκα γνώρισαν σημαντικά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτά η μείωση του στρες και η ανάκαμψη από την ψυχική εξάντληση. Συνολικά, οι περίπου 98 ενήλικες που συμμετείχαν στο πείραμα, ανέφεραν βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας. Μετά τη βόλτα τους σε αυτά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε η σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους να σχετίζεται με τη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας. Επομένως, δεν χρειάζεται καν να ασκηθείς στο πάρκο, για να αισθανθείς αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Η μελέτη πρέπει να διευρυνθεί σε μέγεθος, ώστε τα ευρήματά της να είναι καθοριστικά. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της σημασίας των χώρων πρασίνου στις πόλεις. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στην ύπαιθρο. Αρκεί να περνάς λίγο από τον χρόνο σου γύρω από τη φύση. Μπορείς και έτσι να βιώσεις τα οφέλη της που ενισχύουν τη διάθεση.

Τον Ιανουάριο του 2018, οι ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν το εξής: Η έκθεση σε δέντρα, στον ουρανό και στο κελάιδισμα των πουλιών στις πόλεις οδηγεί στη βελτίωση της πνευματικής ευεξίας. Τα ωφέλιμα αποτελέσματα ήταν αισθητά αρκετές ώρες μετά.

Τέλος, υπήρξε άλλη μια σημαντική μελέτη που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτήν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται σε καθημερινή βάση μέσω των φυλλωδών δρόμων. Των μονοπατιών, των αστικών πάρκων και των ποταμών δήλωναν καλύτερη ψυχική υγεία.

Τι περιμένεις, λοιπόν; Βγες για μια βόλτα στο κοντινό σου πάρκο.

Δες ακόμα:

6 συνήθειες που εγγυημένα θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου


featured image: thoughtcatalog.com