Έπιασα τον εαυτό μου, κοιτώντας κάτι παλιές φωτογραφίες, να αναρωτιέται πως γίνεται να αλλάζουν τόσο οι ζωές των ανθρώπων σε ανυποψίαστο χρόνο. Και μετά περίμενα. Τι περίμενα δεν ξέρω, απλώς περίμενα. Μπορεί να περίμενα να πιάσω μια στιγμή πάνω στην αλλαγή της. Μετά βέβαια κατάλαβα πως αυτό όχι απλώς δεν είναι εφικτό, είναι σχεδόν τρελό.

change-changing-hurt-lamp-ocean-people-change-Favim.com-71245_large

Οι άνθρωποι αλλάζουν. Η σχέση σου μαζί τους, η σχέση τους με τον εαυτό τους. Αν το καλοσκεφτείς, κανείς μας δεν είναι ο ίδιος με πριν 10 χρόνια. Και αν τα 10 χρόνια σου φαίνονται πολλά, θυμήσου πως ήσουν πριν 5. Θα δεις πως ακόμα και οι προτιμήσεις σου άλλαξαν. Όπως κυλάει η ζωή σε οδηγεί σε δρόμους που δεν έχεις εξερευνήσει και είσαι σχεδόν άπειρος, όσων χρονών και αν είσαι. Οι καταστάσεις σε αλλάζουν και οι άνθρωποι που έρχονται μαζί τους. Μαθαίνεις καθημερινά νέους τρόπους να χειρίζεσαι προβλήματα που ίσως έχεις. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις σιγά σιγά καταστάσεις που πριν έθαβες όλο και πιο βαθιά μέσα σου. Και Τότε καταλαβαίνεις πως αλλάζεις. Οι καιροί αλλάζουν. Σαν τη μόδα που κάνει τους κύκλους της και ξανά απ’ την αρχή, έτσι και οι καιροί. Πόσες διαφορές βλέπεις με πριν κάποια χρόνια; Πόσες ομοιότητες με ακόμα περισσότερα χρόνια πίσω;

Νομίζεις πως κοιτάζοντας ένα άλμπουμ θα καταφέρεις να λύσεις αυτόν τον κόμπο μέσα σου. Αυτόν τον κόμπο που δημιουργήθηκε όταν είδες πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου και δεν το κατάλαβες καν. Και για αυτό περιμένεις. Περιμένεις τα πράγματα να συμβούν ώστε να τα πιάσεις πάνω στην αλλαγή και σε περίπτωση που δεν σ’αρέσει να την σταματήσεις. Αλλά δεν γίνεται έτσι. Τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνεις ότι οι πράξεις σου, τα λόγια σου, οι σκέψεις σου, θα οδηγήσουν σε αλλαγή. Πως γίνεται λοιπόν, να περιμένεις κάτι χωρίς καν να ξέρεις πότε και αν θα έρθει;

Δεν είναι όλες οι αλλαγές άσχημες. Οι αλλαγές δείχνουν πως κάτι δεν σου ταίριαζε στην ζωή σου. Ακόμα και κάποιος. Το ότι είχες βολευτεί σε μια κατάσταση ή σου άρεσε δεν σημαίνει πως σου ταίριαζε. Αλλάζοντας ανακαλύπτεις τις πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Αλλάζοντας τις παρέες σου, τον σύντροφό σου, την δουλειά σου, τον τρόπο σκέψης σου. Και οι αναποδιές για παράδειγμα, είναι αλλαγές. Αλλαγές που μας βρίσκουν απροετοίμαστους και σε μια όχι και τόσο κατάλληλη στιγμή. Ποια είναι όμως, η κατάλληλη στιγμή για την αναποδιά; Σε δυο ώρες θα είναι καλά; Μερικές φορές αυτά τα συμβάντα αλλάζουν την ζωή σου από το επόμενο λεπτό, άλλες φορές θέλουν χρόνο για να φανεί η αλλαγή. Όμως είναι κάτι αναπόφευκτο και είναι πάντα για καλό. Ακόμα και η χειρότερη αλλαγή που μπορεί να έρθει στον δρόμο σου, όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου, σε κάνει πιο δυνατό και εκεί καταλαβαίνεις πως όλες οι αλλαγές που γίνονται μέρα με τη μερά αποσκοπούν σε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έχεις μέχρι στιγμής. Σε κάτι που μπορεί τώρα να φαίνεται άχρηστο αλλά στην πορεία της ζωής σου θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Οι άνθρωποι αλλάζουν, μέσα έξω. Οι καταστάσεις αλλάζουν, σήμερα αύριο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όταν λοιπόν μάθεις να αποδέχεσαι την αλλαγή, μόνο τότε θα μπορέσεις να προχωρήσεις στην επόμενη χωρίς παράπλευρες απώλειες. Ακόμη και αυτό όμως, είναι μια αλλαγή μέσα σου.