Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εφηβεία μου και παράλληλα την εφηβεία των δύο μικρότερων αδερφών μου. Είμασταν τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες και όπως φάνηκε αποτελούσαμε και τελείως διαφορετικές ”ορμονικές προσωπικότητες”. Εκείνες από πολύ νωρίς είχαν έντονη ακμή, αλλεργίες σε κρέμες προσώπου, άστατη και επώδυνη περίοδο. Εγώ από την άλλη είχα ανώδυνη περίοδο, αλαβάστρινη επιδερμίδα, χωρίς ούτε ένα σπυράκι. Και κάπως έτσι ακούω τώρα τα λόγια της μητέρας μου, καθώς τις παρηγορούσε «μην ανησυχείτε, καλύτερα να περάσετε μικρές ακμή, παρά μεγαλύτερες» και εγώ απλώς να πιστεύω πως ήταν λόγια παρηγοριάς… έλα όμως που δεν ήταν. Στα 25 μου χρόνια παρατηρώ τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό μου. Μπορεί να ταυτιστείς, μπορεί και όχι.

1. Δεν γλιτώνεις από την ακμή

Κι όμως η μαμά μου δεν έλεγε ψέματα. Η ακμή μου χτύπησε την πόρτα στα 25 και το δέρμα μου νιώθω πως με μισεί. Περνάνε μέρες που το μέικ απ φαίνεται σαν μια στρώση από τσιμέντο, μιας και αρνείται κατηγορηματικά να ενσωματωθεί με το πρόσωπό μου.

2. Ο κύκλος μου τρελάθηκε

Ναι ναι καλά κατάλαβες, έχω αρχίσει να αποχαιρετάω τον σταθερό κύκλο των 28 ημερών και όχι μόνο αυτό, αλλά όποτε η περίοδος θυμηθεί να με επισκεφτεί, ανεβάζω πυρετο, δεν μπορώ να σταθώ και υποφέρω από πόνους.

3. Αντίο βραδινές αντοχές

Από τα 18 που πέρασα φοιτήτρια με θυμάμαι να πίνω ένα μπουκάλι εγώ και η κολλητή μου, σε βραδινές εξόδους και το πρωί να βρισκόμαστε στο αμφιθέατρο της σχολής. Τον τελευταίο χρόνο αποκτώ hangover και μόνο στην ιδέα του 4 ή 5 ποτού.

4. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Ως λογική εξέλιξη του παραπάνω, σαφώς και υπάρχει πρόβλημα με τον ύπνο. Πόσες μέρες έχω επιβιώσει με 3 ή 4 ώρες ύπνου για να συνεχίσω να διασκεδάζω, πλέον αυτό φαντάζει ουτοπία, χρειάζομαι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου για να πω πως ο εγκέφαλος μου μπορεί να λειτουργήσει.

5. Κολπικές λοιμώξεις

Πάω κατασκήνωση σχεδόν από 7 χρονών, έχω μείνει σε σκηνές, αμμουδιές και βράχια, ποτέ ως τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ευαίσθητη περιοχή μου. Αυτό μέχρι πέρσι, όταν μετά από ένα τριήμερο κάμπινγκ η κολπίτιδα μου χτύπησε την πόρτα και έκτοτε με την παραμικρή απροσεξία μου υπενθυμίζει γιατί λέγεται ευαίσθητη περιοχή.

6. Τουλάχιστον είναι καλό το σεξ

Αυτό δεν είμαι σίγουρη αν αποτελεί αλλαγή στο σώμα ή περισσότερο εξέλιξη, αλλά πλέον παρατηρώ πως το σεξ είναι καλύτερο. Σαφώς και παίζει μεγάλη σημασία και ο παρτενέρ. Αλλά πόσο διαφορετικά νιώθεις και εσύ η ίδια πλέον, πόσο καλύτερα γνωρίζεις τι σου αρέσει και τι όχι και πόσο καλύτερα έχεις καταλάβει και αποδεχτεί το σώμα σου.