Ναι ναι, πολύ καλά διάβασες! Μπορείς κι επίσημα να αρπάξεις το ποτήρι του κρασιού σου και να γιορτάσεις τα αποτέλεσματα της έρευνας με τους φίλους σου. Σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από την Αμερικανική Ένωση και το τμήμα Επιστήμης, οι μελετητές απέδειξαν πως το αλκοόλ είναι η απάντηση στο αιώνιο ζητούμενο της ανθρωπότητας, τη μακροζωία.

Τα τελευταία 14 χρόνια η Dr. Claudia Kawas μελετά τις συνθήκες ζωής 1.700 ανθρώπων ηλικίας από 90 ως 99 χρονών, σήμερα από τη δεκαετία ’90. Στην προσπάθειά της να βρει τι έκανε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, απογοητευόταν συνεχώς. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω ανακάλυψε πως το κοινό στοιχείο στη ζωή όλων των ατόμων του δείγματος ήταν η κατανάλωση αλκοόλ.

Πόση είναι όμως η σωστή κατανάλωση αλκοόλ;

Φυσικά, μία μέτρια ποσότητα η οποία, σύμφωνα με την Kawas, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μέτρια αυτή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον πρόωρο κίνδυνο θανάτου κατά 18%. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι δε γνωρίζουμε ακόμη το γιατί ή το πώς μας βοηθάει το αλκοόλ. Γνωρίζουμε, μόνο, τον συσχετισμό που υπάρχει μεταξύ αυτού και της μακροζωίας.

Η μελέτη της Kawas δεν είναι η μόνη που επιβεβαιώνει αυτή τη συσχέτιση αφού κατά καιρούς δεκάδες άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια ευρήματα. Άλλες, πάλι, συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη μακροζωία είναι η ενασχόληση με κάποιο χόμπι καθώς κι η σωματική άσκηση. Αποδείχθηκε πως όσοι συνήθιζαν να περνούν δύο ώρες της ημέρας ασχολούμενοι ένα χόμπι μείωσαν τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο σε ποσοστό 21% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που αθλούνταν 15-45 λεπτά τη μέρα ήταν 11%.

Προφανώς, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο επηρεάζονται και από γενετικούς παράγοντες αλλά και γενικότερα από τον τρόπο ζωής τους. Πάντως, είναι πολύ αστείο και συνάμα ειρωνικό να επιδιώκεις στην καθημερινότητα σου την υγιεινή διατροφή, τη γιόγκα, την επαφή με τα ζώα και παράλληλα να πρέπει να συμπεριλαμβάνεις σε όλα αυτά και ένα ποτήρι αλκοόλ!

Η ζωή επιβάλλει τα παράδοξα πολλές φορές.

Διάβασε επίσης: 5 cocktails που μπορείς να προσποιηθείς ότι είναι υγιεινά
featured image: unsplash.com