Το αλεύρι είναι το πιο κοινό συστατικό στα περισσότερα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των γλυκών και άλλων. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό πύκνωσης σε έτοιμες σούπες και sauces.

Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη ή απλά αποφεύγουν την γλουτένη για άλλους λόγους, το αλεύρι θεωρείται απαγορευμένο συστατικό στη διατροφή τους είτε πρόκειται για λευκό είτε είναι ολικής άλεσης.

Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχει μία ποικιλία αλεύρων ελεύθερων γλουτένης, το καθένα με διαφορετική γεύση, υφή και σύσταση θρεπτικών συστατικών.

Αλεύρι από φαγόπυρο

Το συγκεκριμένο αλεύρι παρέχει μία πλούσια γεύση και είναι αρκετά καλό για την παρασκευή ζύμης. Λόγω της έλλειψης του σε γλουτένη, τείνει να είναι εύθραυστο. Για να φτιάξεις μία καλύτερης ποιότητας ζύμη μπορείς να το συνδυάσεις με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη, όπως το αλεύρι ρυζιού.

Περιέχει μία ποικιλία από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Ακόμα, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα της πολυφαινόλης ρουτίνης, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αλεύρι βρώμης

Το μαγείρεμα με αλεύρι από βρώμη ίσως δώσει στο τελικό προϊόν μία υγρή υφή. Εξαιτίας της απουσίας της γλουτένης, θα πρέπει να προσαρμοστούν ορισμένα συστατικά ώστε να δημιουργηθεί ένα καλά ζυμωμένο και ψημένο προϊόν.

Η βρώμη περιέχει μία διαλυτή μορφή φυτικών ινών την β – γλυκάνη, η οποία έχει έναν μεγάλο αριθμό από οφέλη για την υγεία. Βοηθάει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), καθώς και των επιπέδων τόσο των σακχάρων αίματος όσο και της ινσουλίνης. Είναι πλούσια επίσης σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιμόλυνσης του συγκεκριμένου αλεύρου (όπως και των νιφάδων βρώμης), γι’αυτό απαιτείται προσοχή.

Αλεύρι από ρεβίθια

Όπως όλα τα όσπρια, το αλεύρι από ρεβίθια προσφέρει φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά (μαγνήσιο, κάλιο) που προστετεύουν από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού μέχρι και για βάση πίτσας.

Καλαμποκάλευρο

Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή λεπτών ζυμών όπως tortillas και ψωμί. Υπάρχει σε λευκή και κίτρινη ποικιλία και μπορεί να συνδυαστεί με άλλα άλευρα ελεύθερα γλουτένης για την βάση πίτσας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλή πηγή καροτενοειδών (λουτεΐνης και ζεαξανθίνης), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την υγεία των ματιών.

Αλεύρι καρύδας

Μία καλή επιλογή αλεύρου για την παρασκευή γλυκών και ψωμιού. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλό κορεσμένο λίπος, το αλεύρι καρύδας αποτελεί ιδανική επιλογή για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες.

Αλεύρι αμυγδάλου

Αν μαγειρεύεις με το συγκεκριμένο αλεύρι, καλό είναι να προσθέσεις ένα αυγό. Έχε στο νου σου ότι το μείγμα θα είναι παχύτερο και το τελικό προϊόν πυκνότερο.

Αυτό το αλεύρι περιέχει πολλά μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο) και αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε λίπος μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες του σε 640 ανά φλιτζάνι, δηλαδή, 200 θερμίδες παραπάνω από το αλεύρι σίτου.

Ενώ τα αμύγδαλα και οι άλλοι ξηροί καρποί είναι φυσικά ελεύθερα γλουτένης, είναι σημαντικό να προσέχεις και επιβεβαιώνεις ότι πρόκειται για προϊόν ελεύθερο γλουτένης, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Δες ακόμαΓιατί νιώθεις καλύτερα όταν κόβεις τη γλουτένη ενώ δεν έχεις κοιλιοκάκη;

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: unsplash.com|Calum Lewis