Για τις συστάσεις, το Paris Is Burning (1990) είναι το ντοκιμαντέρ-επιτομή της queer κουλτούρας. Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στην χρυσή εποχή της Νέα Υόρκης, τότε που η drag ball σκηνή ήταν στα καλύτερα της. Ευτυχώς που υπάρχει και το Criterion Collection και θα ξαναζήσουμε την εμπειρία του Paris Is Burning.

To αρχικό ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία της Jennie Livingston που έμαθε ξαφνικά στα φοιτητικά της χρόνια τι πάει να πει “voguing”. Στη δεκαετία του ’80 η queer κοινότητα, οι χοροί και η αμερικανική ιστορία βρίσκονταν στο επίκεντρο. Αυτά είναι και τα τρία συστατικά του ντοκιμαντέρ. Φέτος, μάλιστα, η ίδια η Livingston κυκλοφόρησε μια 2K εκδοχή του Paris Is Burning, το οποίο αρχικά της πήρε περίπου 7 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτή όμως ήταν μια ψηφιακή εκδοχή του αρχικού. Τώρα θα μιλήσουμε για κάτι ορίτζιναλ.

Το Criterion Collection πήρε πρωτοβουλία και θέλησε να συγκεντρώσει το ακυκλοφόρητο υλικό από το ντοκιμαντέρ. Πλάνα και αρχεία που δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα και δε συγκαταλέγονται στα 78 λεπτά του πρώτου Paris Is Burning. Θα δούμε αποσπάσματα από τα γυρίσματα, συζητήσεις ανάμεσα στους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές και backstage πλάνα από ό,τι όριζε την ballroom κοινότητα των 80s. Μπορεί να γίνει καλύτερο;

Είναι σίγουρα ένα από τα μοναδικά αρχεία που άλλαξε την αντίληψη του κόσμου για πολλά επίκαιρα θέματα όπως η ομοφοβία, ο ρατσισμός και το AIDS. Eίναι μάλιστα και αντικείμενο έρευνας πολλών ακαδημαϊκών. Και η αλήθεια είναι πως υπήρξαν πολλές πιέσεις ώστε να κυκλοφορήσει τώρα αυτό το υλικό μιας και θεωρείται πλέον πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι ίσως και ένας μοναδικός τρόπος να τιμήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του. Κυρίως, την Venus Extravaganza που δεν κατάφερε να το δει να ολοκληρώνεται αφού δολοφονήθηκε πριν την κυκλοφορία του. Αλλά και stars όπως o Willi Ninja, η Octavia St.Laurent που θυμόμαστε και θαυμάζουμε έως και σήμερα.

To 2020 θα δούμε ακυκλοφόρητο υλικό από το ντοκιμαντέρ 'Paris Is Burning'

Σε μια εποχή όπου κυκλοφορούν ήδη με πολλή μεγάλη επιτυχία shows όπως το RuPaul’s Drag Race ή το Pose, το Paris Is Burning είναι απαραίτητη πηγή γνώσης για όλα όσα συνιστούν την queer και drag κουλτούρα. Κι αν το δεις, θα καταλάβεις κι εσύ πώς τα νέα αυτά επηρεάζονται από αυτό το ντοκιμαντέρ. Οι μνείες είναι πολλές και σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες. Και το Paris Is Burning επιστρέφει κάπως διαφορετικό στις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Featured Image: imdb.com