Αν κάθε Σάββατο νιώθεις πως έχεις ‘ραντεβού’ με τον πονοκέφαλο, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη.

Αρκετοί millennials παραπονιούνται αυτόν τον πονοκέφαλο που τους καλωσορίζει τα Σαββατοκύριακα.

Παρακάτω θα διαβάσεις κάποιους απρόσμενους λόγους που ευθύνονται για τους συχνούς σου πονοκεφάλους.

Οι έντονες προπονήσεις

Ενώ η άσκηση προάγει τη γενικότερη υγεία, μπορεί να προκαλέσει και κάποια θέματα. Δεν είναι σπάνιο μια έντονη προπόνηση να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Αυτό εξηγείται μέσω της έκκρισης κατεχολαμινών, που συμβαίνει όταν γυμναζόμαστε. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό σε άτομα που μόλις μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τη γυμναστική στη ζωή τους. Ένας τρόπος να αποφευχθεί είναι η ενυδάτωση και ένα σωστό γεύμα πριν την άσκηση.

Η χαλάρωση

Ακούγεται παράδοξο, αλλά ισχύει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλά Σάββατα νιώθεις σαν να έχεις ραντεβού με την ημικρανία. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε πως κάποιοι πονοκέφαλοι κάνουν την εμφάνισή τους την πρώτη πιο χαλαρή μέρα μετά από μια κουραστική εβδομάδα. Αυτό που μπορείς να κάνεις αν αυτό το θέμα σε αφορά, είναι να μην αφήνεις το στρες σαν συσσωρεύεται μέσα σου, να τρως σωστά και να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μια χαλαρωτική μέθοδο άσκησης, όπως η yoga.

Η υπερβολή στα παυσίπονα

Η εξήγηση είναι απλή. Όσο πιο συχνά παίρνεις παυσίπονα, τόσο πιο πολύ τα ‘συνηθίζει’ ο οργανισμός σου και εν τέλει αναστέλλεται η αποτελεσματικότητά τους. Έτσι μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο. Το κλειδί είναι να μη φορτώνεις τον οργανισμό σου με χημικά αν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος. Κάποιες φορές είναι σημαντικό να αφήσεις τον οργανισμό σου να αντιδράσει και να καταστείλει μόνος του έναν πόνο, όπως ο πονοκέφαλος.

Το να συντηρείς τον θυμό σου

Έρευνα έχει δείξει πως το να κρατάς τον θυμό σου και να μην εκφράζεσαι, εκτός από καταπιεσμένα συναισθήματα, μπορεί να σε οδηγήσει και σε πονοκέφαλο. Αν αντιμετωπίζεις θέματα έκφρασης συναισθημάτων ή διαχείρισης θυμού, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Ο πρωινός σου καφές

Πίνεις τρεις με τέσσερις καφέδες τη μέρα; Τότε θα πρέπει να επιλέξεις συνειδητά τις ώρες που τους απολαμβάνεις.

Οι σαββατοκυριακάτικοι πονοκέφαλοί σου ενδέχεται να οφείλονται στην έλλειψη καφεΐνης που νιώθεις από την τελευταία φορά που ήπιες καφέ την προηγούμενη ημέρα. Ειδικά αν τα Σάββατα ξυπνάς πολύ πιο αργά από τις καθημερινές. Ενδεχομένως και από ένα ελλιπές πρωινό. Προσπάθησε να πίνεις καφέ την ίδια ώρα κάθε μέρα, με έμφαση στο πρωί.

Το τρίξιμο των δοντιών σου

Αν ξυπνάς συχνά με πονοκέφαλο, έχουμε μια ερώτηση να σου κάνουμε: μήπως τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι. Αυτή η συνήθεια, μαζί με την πίεση στη γνάθο, προκαλεί ένταση στους μύες και οδηγεί σε πονοκεφάλους. Γενικότερα, συνδέεται με το στρες, και είναι καλό να τη θεραπεύσεις όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς προκαλεί χρόνιους πόνους. Απευθύνσου σε έναν οδοντίατρο.

Η κακή στάση σώματος στο γραφείο

Είσαι ένοχη για κακή στάση σώματος όσο δουλεύεις; Ξέρεις τι εννοούμε, ώμους πεσμένους μπροστά και πιεσμένος λαιμός. Αν ναι, ενδέχεται αυτός να είναι ένας λόγος για τον οποίο έχεις πονοκεφάλους. Αν το σκεφτείς, οι μυς σου πιέζονται τόσο πολύ για να στηρίξουν ο κεφάλι σου, που ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Ένας καλός τρόπος να φτιάξεις τη στάση του σώματός σου είναι η pilates, αλλά θα πρέπει και μόνη σου συνειδητά να βελτιώσεις τον τρόπο που κάθεσαι. Μπορείς να κολλήσεις ένα post-it με μια ευγενική υπενθύμιση στον εαυτό σου.

first published: Μάι 25, 2020