Πριν φτάσεις στο ματ θα πρέπει να καταλάβεις ότι το Aikido είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικό από τις άλλες πολεμικές τέχνες όπως το karate ή το taekwondo, κυρίως στο ότι το άτομο με το οποίο εκπαιδεύετε ΔΕΝ είναι αντίπαλος αλλά εκπαιδευτικός συνεργάτης που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το σώμα του για να μάθεις την τεχνική σου, όπως και εσύ θα είσαι το αντίστοιχο γι αυτόν. Δεν είναι αγώνας ή διαγωνισμός δύναμης. Ο συναθλητής σου σε εμπιστεύεται να μην τον εκμεταλλευτείς και να τον βλάψεις.

Στο Aikido δεν υπάρχει “νικητής” ή “ηττημένος”, και οι δύο αθλητές θα πρέπει απλώς να προσπαθήσουν να μάθουν μέσω της εμπειρίας που αποκτούν από κάθε προπόνηση τους και να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Κι αν αυτό δεν σου είναι αρκετό, ορίστε 6 λόγοι που θα σε κάνουν ΝΑ ΘΕΣ να ξεκινήσεις κι εσύ μαθήματα Aikido!

Αυτοάμυνα – Όταν οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκινήσουν κάποια Πολεμική Τέχνη, συχνά το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι να μάθουν κάποια τεχνική αυτοάμυνας. Το Aikido είναι ένα εξαιρετικό σύστημα μελέτης τόσο για την αυτοάμυνα όσο και για την υπεράσπιση τρίτων. Όπου το Aikido μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα είναι ότι σου διδάσκει τις δεξιότητες και τις τεχνικές που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσεις και να γυρίσεις την δύναμη του εισβολέα εναντίον του, επιτρέποντάς έτσι να ξεπεράσεις έναν σωματικά ισχυρότερο αντίπαλο. Έτσι, το Aikido μπορεί να είναι χρήσιμο για την αυτοάμυνα όχι μόνο από τους νέους ή κατάλληλα γυμνασμένους ανθρώπους, αλλά από ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Φυσική κατάρτιση – Το σύγχρονο Aikido είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο ώστε να μπορείς να εκπαιδευτείς στη σωματική ικανότητα που αισθάνεσαι άνετα. Όσο προχωρούν τα μαθήματα και μαθαίνεις όλο ένα και περισσότερες τις τεχνικές, θα παρατηρήσεις ότι το σώμα σου θα αρχίσει να συμβαδίζει με το επίπεδο εκπαίδευσης που κάνεις. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν απώλεια βάρους και αυξημένη σωματική ικανότητα, παρόμοια με την προσπάθεια και την ποιότητα της προπόνηση τους όταν εκπαιδεύονται στο Aikido.

Ασφαλέστερο από τις περισσότερες Πολεμικές Τέχνες – Στην εκπαίδευση Aikido δεν δίνεις μεγάλη έμφαση στο να χτυπάς, αν και υπάρχουν μοτίβα χτυπημάτων που διδάσκονται ως μέρος των τεχνικών προπόνησης. Οι τεχνικές μας εκπαιδεύονται με μια ροή, δεν γίνεται πρακτική σε γυριστές κλοτσιές ή χτυπήματα με την παλάμη ή την γροθιά σου όπως συμβαίνει με το Muay Thai ή το Karate. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε τραυματισμούς στο ματ από το να έχουμε κάποια κατά λάθος αδέξια επαφή με το πόδι ή χέρι του συναθλητή μας. Ναι τα ατυχήματα μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε πολεμική τέχνη, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το Aikido έχει ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μοτίβο που αφαιρεί μερικά από αυτά τα πιθανά αίτια τραυματισμού στο χαλάκι και ότι θεωρεί την ασφάλεια σου πρωταρχική για τον τρόπο εκπαίδευσης των τεχνικών σου.

Βοηθά να διαχειριστείς το στρες – Καθώς ξεκινάς το ταξίδι σου στο Aikido, θα εκτεθείς σε μερικές από τις φιλοσοφικές διδασκαλίες του O’Sensei Morihei Ueshiba και άλλων μορφών στο Aikido και θα διδαχθείς γιατί το Aikido ονομάζεται “Η τέχνη της Ειρήνης”. Το Aikido είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο τεχνικών και σωματικής άσκησης. Αν έχεις ανοιχτό μυαλό και είσαι πρόθυμος, το Aikido θα σε κάνει να αμφισβητήσεις τη ζωή σου και τις απαντήσεις σου σε πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις. O’Sensei πίστευε ότι κλήθηκε να δημιουργήσει το aikido για να επιφέρει παγκόσμια ειρήνη στον κόσμο και να επιλύσει τις συγκρούσεις. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ένας αρκετά (έως και υπερβολικά) υψηλός στόχος, μπορεί να ξεκινήσει από σένα και να αλλάξει τη ζωή σου εάν είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις.

Γνωριμία με νέους ανθρώπους. – Ένα πράγμα που σχολιάζουν οι επισκέπτες των Aikido dojo μπορεί να είναι η ποικιλομορφία της ομάδας και η φιλόξενη φιλική ατμόσφαιρα που υπάρχει εκεί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών προπονούνται στο Aikido και αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον χωρίς ανταγωνισμό, άγχος και πίεση.

Πειθαρχία. – Μαζί με άλλες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, το Aikido έχει έντονη έμφαση στην ταπεινοφροσύνη. Καθώς εκπαιδεύεσαι στο Aikido, θα αναπτύξεις τόσο την ενσυναίσθηση για τους άλλους όσο και την ταπεινοφροσύνη. Μία από τις διδασκαλίες του Aikido που μαθαίνεις είναι να “τοποθετήσεις τον εαυτό σας στη θέση των συνεργατών σου” που μπορεί να είναι ένας διαφορετικός αλλά αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης.