Κάποιοι καταφέρνουν να το αγνοήσουν ή να το διαχειριστούν, κάποιους άλλους πάλι τους κερδίζει.

Αν τελευταία νιώθεις πως χάνεις στο μπρα ντε φερ με το άγχος, να θυμάσαι πως πάντα μπορείς να καταφύγεις στις παρακάτω ασφαλείς, δοκιμασμένες λύσεις διαχείρισης -αν όχι αντιμετώπισης.

Διαλογισμός

Το mindfulness είναι η απόλυτη αποδοχή μιας εμπειρίας ή κατάστασης. Το να είσαι εκεί, 100% παρούσα είναι κάτι που συμβαίνει μέσα από τον διαλογισμό. Καλείσαι να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου χωρίς να προσπαθήσεις να τις αλλάξεις ή να τις βελτιώσεις. Βρες πέντε λεπτά για να διαλογιστείς αν νιώθεις πως χάνεις τη μάχη. Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο μεγαλύτερες αλλαγές θα δεις στην καθημερινή σχέση σου με το άγχος.

Απομακρύνσου από τα social media

Το να σε συνεπάρει ένας ρυθμός ζωής που δεν έχεις καν επιλέξει, είναι πολύ εύκολο αν η παρουσία σου στα social media είναι έντονη. Κάνε λίγο πίσω, πήγαινε μια βόλτα έχοντας αφήσει το κινητό στο σπίτι, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις ή άφησε το κλειστό για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Επίλεξε εσύ πότε και πόσο θα αφήνεις -πολλές φορές αχρείαστα- πράγματα και εικόνες να περνούν μπροστά από τα μάτια σου.

Βάλε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου

Το θέμα της ευγνωμοσύνης είναι τόσο διαδεδομένο που οριακά ξέρεις πώς θα μπορούσε να καταλήξει αυτή η πρόταση. Δε θα σου πω τα οφέλη, αντίθετα θα μπορούσα να σε εξετάσω σε αυτά και να πάρεις άριστα. Θα σου προτείνω απλώς να βάλεις στην πρωινή και τη βραδινή σου ρουτίνα ένα μικρό task: γράψε τρία πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων το πρωί, και άλλα τρία που ενέτεινα αυτό το συναίσθημα μέσα στη μέρα, το βράδυ.

Μείνε σταθερή στη ρουτίνα σου

Το να έχεις ένα πρόγραμμα σε κρατάει σε ρυθμό και με έναν τρόπο σε βοηθάει να νιώθεις πως έχεις ήδη μια λύση για κάθε πρόβλημα. Στο μεταξύ, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις βασικές σου ανάγκες και προτεραιότητες, όπως τα γεύματα, σε γλιτώνει από περιττό κόπο και σκέψη.

Οραματίσου

Τις στιγμές που το άγχος σε καταβάλλει, βάλε τη φαντασία σου στο παιχνίδι. Οραματίσου το υπόλοιπο τις μέρας σου, την ολοκλήρωση του project, τη στιγμή που θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα στη δουλειά. Δώσε στον εαυτό σου μικρές, φαντασιακές δόσεις επιτυχίας και ανακούφισης. Ούτως ή άλλως, ξέρεις ότι θα έρθουν.

Δώσε ένα διάλειμμα στον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να βάζεις όρια και να νιώθεις ότι έχεις φτιάξει ένα ασφαλές μέρος για τον εαυτό σου. Αυτό δεν είναι άλλο από το σώμα σου. Σταμάτησε ό,τι κάνεις, κάνε ένα διάλειμμα, κοιμήσου, χαλάρωσε, απόλαυσε ένα μεγάλο μπάνιο ή στιγμές μοναξιάς.

Δείξε συμπόνια στον εαυτό σου

Μάθε να μιλάς στον εαυτό σου να ένας καλός φίλος. Αυτό θα σου αλλάξει τη ζωή. Κάνε ερωτήσεις μέσα σου και δώσε απαντήσεις. Πώς νιώθεις; Τι εμπειρία είναι αυτή που βιώνεις; Θα τη θυμάσαι μετά από μια εβδομάδα ή έναν μήνα; Ποιο είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο; Θα δεις πως αναλύοντας την κατάσταση με την πιο ρεαλιστική φωνή μέσα σου, θα χαλαρώσεις.

Μείνε στο παρόν

Όταν είμαστε αγχωμένοι είναι πιθανό να χαθούμε σε τρένα σκέψεις που περνούν μόνο από φαντασιακές καταστάσεις. Οι οποίες εννοείται πάντα είναι και οι χειρότερες. Προσπάθησε να μείνεις στο παρόν, μην πιστεύεις ό,τι σκέφτεσαι και να θυμάσαι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των όσων σε αγχώνουν, δε θα συμβεί ποτέ.

First Published: 19.06.2020