Η μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια ερωτική σχέση είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Τι συμβαίνει όμως όταν πρόκειται για μια φιλία; Μπορεί να βρει κανείς κοινά στοιχεία με κάποιον που δεν είναι συνομήλικός του; Αξίζει να αναπτυχθεί μια τέτοια σχέση;

Μια βόλτα στην πόλη αρκεί για να παρατηρήσει κανείς παρέες όλων των ηλικιών ανεξαιρέτως. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εφήβους μαζεμένους σε πλατείες, νέους στα καφέ και τα μπαρ, ενήλικες, ακόμα και ηλικιωμένους σε όλων των ειδών τα μαγαζιά. Πόσο συχνά όμως βλέπει κανείς παρέα διαμορφωμένη από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών; Και όμως, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από μια τέτοια φιλία.

Συμβουλές λόγω εμπειρίας

Οι “μεγαλύτεροί” μας φίλοι, έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι. Έχουν ζήσει καταστάσεις που ένας νεότερος ούτε έχει φανταστεί. Έχουν περάσει -και ξεπεράσει ενίοτε- δυσκολίες και εμπόδια. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν να κατανοήσουν τα λάθη τους και τα έχουν διορθώσει ή τα διορθώνουν ακόμα. Ένας νέος κερδίζει γνώσεις από έναν τέτοιο άνθρωπο πάνω σε θέματα που τον απασχολούν και εφοδιάζεται με πολύτιμα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να λύσει γρηγορότερα ορισμένα προβλήματα που τον απασχολούν. Αν σκεφτεί κανείς πόσες απογοητεύσεις μπορεί να γλιτώσει με μια προειδοποίηση από έναν πιο έμπειρο φίλο, θα δει την αξία μιας τέτοιας φιλίας. Αρκεί ένα “been there done that” για να αποκτήσει κύρος μια συμβουλή.

Περισσότερα θέματα για συζήτηση

Διαφορά στην ηλικία συνήθως σημαίνει και διαφορά στα ενδιαφέροντα. Καθόλου αρνητικό, αφού αυτό οδηγεί σε πληθώρα θεμάτων συζήτησης και ανταλλαγή ποικίλων απόψεων. Εξάλλου, πόσες ακόμα φορές θα μιλήσεις με τους φίλους σου για τα καλλυντικά που αγόρασες ή την ομάδα που κέρδισε χθες στο Champions League; Φτάνει κανείς σε ένα σημείο που χρειάζεται να αλλάξει θέμα και να γνωρίσει ένα νέο κόσμο ενδιαφερόντων. Είναι αμέτρητα όσα μπορούν να μάθουν οι νεότεροι από τους μεγαλύτερους αλλά και αντίστροφα.

Άνεση στη συζήτηση

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που επιλέγει κάποιος για παρέα ΔΕΝ είναι οι γονείς του. Ούτε οι δάσκαλοι και καθηγητές του. Άρα μπορεί να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα με την ίδια ακριβώς άνεση με την οποία θα μιλούσε στους συνομηλίκους του. Συν το ότι χωρίς αμφιβολία, θα πάρει μια πιο έμπειρη, ή έστω, τεσταρισμένη γνώμη. Και ο ίδιος βέβαια, θα αναζητήσει τη σύγχρονη οπτική του νεότερου σε ό,τι αφορά θέματα με τα οποία δεν ταυτίζονται οι συνομήλικοί του. Τι πιο λογικό ένας ανύπαντρος 40άρης να ζητήσει συμβουλές για φλερτ από τον 20χρονο φίλο του, όταν όλοι οι συνομήλικοι φίλοι του είναι παντρεμένοι με παιδιά;

Διαφορετικές οπτικές γωνίες

Παρομοίως, ακόμα ένα στοιχείο που αλλάζει είναι η διαφορά στην οπτική γωνία πάνω στο ίδιο θέμα. Άλλες εποχές, άρα άλλες καταστάσεις, και άλλες γνώσεις. Γίνεται να δουν ένα θέμα από την ίδια πλευρά δυο άνθρωποι, ο ένας μεγαλωμένος σε εποχή πολέμου και ο άλλος την εποχή της τεχνολογικής άνθισης και υπερπληροφόρησης; Και όμως, αυτή η ανταλλαγή οπτικών γεννάει πολύπλοκες σκέψεις και βοηθά στον βαθύτερο στοχασμό επί αμφιλεγόμενων θεμάτων. Και ακόμα, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην απόκτηση ενσυναίσθησης, δηλαδή το να “μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου” και να κατανοείς τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, ανάλογα με όσα έχει ζήσει και τον τρόπο που σκέφτεται.

Συντονισμός του χάσματος γενεών

Τεχνολογία meets παράδοση. Οι νέοι μαθαίνουν τα τελευταία trends στους μεγαλύτερούς τους, ώστε να κάνουν keep up με την εποχή. Αντίστοιχα, με τη σειρά τους οι μεγαλύτεροι μεταφέρουν παραδόσεις, έθιμα, βασικά skills που λείπουν από τους νεότερους σήμερα. Οι ορίζοντες και των δύο πλευρών αναπτύσσονται σημαντικά με αυτόν τον τρόπο, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων. Η “σοφία” και η εμπειρία του μεγαλύτερου σε συνδυασμό με την ενέργεια και την πρωτοβουλία του νεότερου, δημιουργούν θαύματα σε προσωπικό, αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Featured photo: www.unsplash.com