Χθες οι ΗΠΑ κήρυξαν το γάμο των ομοφυλόφιλων νόμιμο και στις 50 πολιτείες! Η ατμόσφαιρα χαράς απλώνεται παντού και το hashtag #lovewins έχει κατακλύσει τα social media, έτσι βρήκα ευκαιρία να σου παρουσιάσω τα αγαπημένα μου βιβλία με gay χαρακτήρες, ξεκινάμε:

Oranges Are Not The Only Fruit, Jeanette Winterson

agapimena-lgbtq-vivlia-savoir ville 2

Η Jeanette Winterson στα είκοσι της έγραψε το πρώτο της (ημί)αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για την ιστορία ενηλικίωσης της σε μία φοβερά αυστηρή και βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Ερευνά το πως ανακάλυψε ότι την ελκύουν κοπέλες και το τι σήμαινε αυτό για τη ταυτότητα της και για την κοινωνία γύρω της. Με λυρική έως μαγική γραφή, μπλέκει την αφήγηση της ζωής της με μύθους και χριστιανικές παραβολές. Είναι ένα αριστουργηματικό έργο ως προς τον τρόπο εξέλιξης του, έχει κερδίσει άλλωστε πόσα λογοτεχνικά βραβεία και γυρίστηκε σε mini σειρά από το BBC. Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και η αλήθεια είναι ότι έχει δύσκολη γραφή αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την αγγλική γλώσσα, παρ’όλα αυτά έχουν μεταφραστεί αρκετά άλλα έργα της, τα οποία εξερευνούν τη σεξουαλική ταυτότητα και τις συμβάσεις και διαφορές των δύο φύλων, τα οποία μπορείς να διαβάσεις αν σ’ενδιαφέρει το θέμα.

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky

agapimena-lgbtq-vivlia-savoir ville 4

Θα με έχεις ακούσει πολλές φορές σε αυτό το site να μιλάω για το συγκεκριμένο βιβλίο, το διάβασα μέσα σε μία μέρα και μπορώ να πω πως είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο. Στη συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι ο πρωταγωνιστής gay, αλλά ο κολλητός του Patrick. Παρ’όλο που το βιβλίο δεν είναι για εκείνον, βλέπουμε μία πτυχή του χαρακτήρα του και το τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι γύρω του. Είναι φοβερά καλογραμμένος χαρακτήρας, και στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη ο Ezra Miller έκλεψε τις εντυπώσεις ενσαρκώνοντας τον, σε κερδίζει στιγμίαια και δεν μπορείς παρά να τον λατρέψεις. (Μεταφρασμένο στα ελληνικά με τίτλο “Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο”.)

Love Letters to the Dead, Ava Dellaira

agapimena-lgbtq-vivlia-savoir ville 3

H κολλητή του Stephen Chbosky από πάνω, Ava Dellaira, έγραψε μία πολύ όμορφη αν και βαθιά μελαγχολική ιστορία μίας κοπέλας που άρχισε να γράφει γράμματα στα είδωλα της που έχουν “φύγει”, Kurt Cobain, Janis Joplin και πολλούς ακόμη. Το βιβλίο δεν πραγματεύεται τη σεξουαλική ταυτότητα της πρωταγωνίστριας αλλά δύο άλλων χαρακτήρων, οι οποίοι σου ραγίζουν τη καρδιά με αυτό που περνούν και πασχίζουν να παραδεχτούν ή να διώξουν μακριά τους αντίστοιχα. Είναι πολύ όμορφο, αν και αρκετά στενάχωρο.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, Benjamin Alire Saenz

agapimena-lgbtq-vivlia-savoir ville

Ένα υπέροχα γραμμένο βιβλίο από τον ποιητή Benjamin Alire Saenz, για δύο αγόρια-μετανάστες που μεγαλώνουν στο Texas με τις οικογένειες τους. Μη σε τρομάζει ο τίτλος, δεν είναι κάποιο βαριά φιλοσοφημένο βιβλίο, είναι απλό κι εκεί κρύβεται η σημασία του, ανθρώπινο και συγκινητικό. Μία ιστορία ενηλικίωσης και αποδοχής του ποιος είσαι και τι μπορείς να καταφέρεις με αυτά που σου δίνονται και με τους ανθρώπους που σε αγαπούν.

Αυτά από εμένα, happy pride σε όλους!