Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία αξιόλογα, κλασικά νουάρ μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις Μίνωας και σε πολύ προσεγμένες μεταφράσεις. Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτή είναι η έναρξη μιας σειράς βιβλίων από τον εκδοτικό οίκο στην οποία και επενδύει, δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στην επιλογή των συγγραφέων, των έργων, των μεταφράσεων, των επιμελειών όσο και των εξωφύλλων. Το βραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό δημιουργικό γραφείο polka dot design δημιούργησε τρία πολύ ελκυστικά εξώφυλλα που ξεχωρίζουν δίνοντας το δικό τους στίγμα στη σειρά και προκαλώντας θετική αίσθηση στο κοινό.

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς, Arthur Conan Doule

“Ο άνθρωπος που αγαπά την τέχνη για την τέχνη, συχνά νιώθει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις πιο ασήμαντες και ταπεινές εκδηλώσεις της.” unnamed-1

Είναι διαχρονικά επίκαιρη η πένα του σερ Arthur Conan Doule. Από το 1887 που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο θρυλικός ντετέκτιβ ως κεντρικός ήρωας των αστυνομικών του περιπετειών μέχρι και σήμερα, πάντα καταφέρνει να κεντρίζει την προσοχή των αναγνωστών. Το βιβλίο αυτό είναι χωρισμένο σε 12 κεφάλαια το καθένα από τα οποία αποτελεί μια ξεχωριστή αυτοτελή αστυνομική ιστορία. Στο επίκεντρό όλων των αφηγήσεων βρίσκεται ο Sherlock Holmes, ένας κλειστός λεπτολόγος που καταφέρνει να λύνει και τις πιο περίεργες υποθέσεις ακολουθώντας τις πιο ανορθόδοξες διαδρομές. Ο Holmes, πάντα εστιάζει την βαρύτητα της έρευνάς του σε κείνα τα περιστατικά που φαντάζουν στους υπόλοιπους ασήμαντα όμως εκείνος βρίσκει τους συνδετικούς κρίκους που ικανοποιούν την σύνθετη κριτική και αναλυτική σκέψη που διαθέτει και αυτό το χαρακτηριστικό του τον έχει κάνει αυθεντία στον τομέα δράσης του. Σε αυτή τη συλλογή αστυνομικών ιστοριών εκείνο που έχει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που ο συγγραφέας τοποθετεί τον αναγνώστη σε μια χρονοκάψουλα και τον μεταφέρει στο βικτοριανό Λονδίνο το οποίο προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα. Ανακαλύπτουμε τους τόπους, την κουλτούρα, τις συνήθειες, τον τρόπο σκέψης, τα ρούχα, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής αυτής. Ο Doule, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την πλοκή των ιστοριών αλλά ασχολείται ιδιαίτερα με τα στοιχεία της προσωπικότητας του ήρωα που κατάφερε να τον κάνει αγαπητό σε όλο τον κόσμο και να τον κρατήσει ολοζώντανο 130 χρόνια μετά την δημιουργία του.

Τα 39 σκαλοπάτια, John Buckan

“Σήκωσα τον διακόπτη του ηλεκτρικού, αλλά δεν είδα κανέναν. Αυτό που αντίκρισα αμέσως μετά στην πέρα γωνία του δωματίου μ’ έκανε ν’ αφήσω το πούρο να πέσει απ’ το στόμα μου. Κρύος ιδρώτας μ’ έλουσε. Ο Σκάντερ ήταν πεσμένος ανάσκελα. Η μακριά λάμα του μαχαιριού που διαπερνούσε την καρδιά του τον είχε καρφώσει στο πάτωμα.”

unnamed-2

Πριν κυκλοφορήσει ως ενιαίο βιβλίο το έργο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Blackwood το 1915. Η συγγραφή έγινε σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού του συγγραφέα ενώ περνούσε μια ασθένεια. Είναι ένα από τα καλύτερα θρίλερ καταδίωξης όλων τον εποχών. Πάρα πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν βασιστεί στην έξοχη πλοκή του που είναι γεμάτη αγωνία αλλά και άφθονες δόσεις χιούμορ. Υπάρχει και η θεατρική μεταφορά του βιβλίου η οποία έχει ανέβει από διαφορετικές ομάδες και στη χώρα μας. Το ξαναδιάβασα με μεγάλο ενθουσιασμό. Η μετάφραση όπως και η επιμέλεια είναι πολύ καλού επιπέδου. Ο Buckan μας πηγαίνει στα χρόνια που προηγούνται του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και φέρνει στο προσκήνιο όλη την επικαιρότητα της εποχής. Οι αναφορές του είναι πολιτικού, διπλωματικού, κοινωνικού, οικονομικού, ηθικοπλαστικού περιεχομένου ενώ ήρωές του παίζουν υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί ένα βιβλίο-σταθμό στην κατασκοπική βιομηχανία του θεάματος και της λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες.

Καταδίωξη στη Βενετία, Patricia Highsmith

“Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν και πολύ αν ήταν ζωντανός ή πεθαμένος αν είχε δολοφονηθεί ή όχι. Ίσως η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος να ήταν η απαρχή της σοφίας.”

unnamed-3

Μετά την απρόβλεπτη αυτοκτονία της συζύγου του ο ανέμελος κόσμος του Ρέι Γκάρετ έχει πλέον καταρρεύσει και ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί εκτός από την οδυνηρή απώλεια και την οργή του πατέρα της που τον θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτό προσπαθεί με μανία να τον αφανίσει. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα, το 12ο από τα 22 συνολικά μυθιστορήματα που κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την διάρκεια της ζωής της η δημοφιλής συγγραφέας και ίσως ένα από τα αριστουργήματα της. Η Patricia Highsmith έχει φανατικούς αναγνώστες που δικαίως παρακολουθούν την δουλειά της μέχρι και σήμερα γιατί ξέρει ακριβώς πως να στοιχειοθετήσει το ψυχογράφημα των ηρώων της βάζοντας με μαεστρία την μία ψηφίδα δίπλα στην άλλη. Σε αυτό το έργο που διαδραματίζεται στο ατμοσφαιρικό σκηνικό της Βενετίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στήνει μια θανάσιμη καταδίωξη με συναρπαστική πλοκή όπου οι ρόλοι του θύτη και του θύματος δεν μένουν στατικοί αλλά εναλλάσσονται διαρκώς. Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι Those who walk away και πρωτοκυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2003 ως Κρυφτό με το θάνατο (Εκδόσεις Ροές).