. εις αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να μοιάζει η πραγματική αγάπη; Το μόνο που ξέρουμε είναι πως σε αυτήν δε χωράνε εγωισμοί και μικρότητες. Ωστόσο, κανείς δεν μας έχει εξηγήσει την διαφορά μεταξύ αυτής και της απλής έλξης. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε περισσότερα;

Τι είναι η αγάπη;

Σίγουρα η αγάπη είναι αρκετά περίεργη. Μας κάνει να νιώθουμε μέσα σε μια μόνο στιγμή λες και βρισκόμαστε στην κορυφή του κόσμου, ενώ ενδέχεται το αμέσως επόμενο λεπτό να μας κατακερματίσει και να μας καταστρέψει ολοσχερώς. Η ουσία είναι πως όλοι θέλουμε να αγαπάμε, όμως πάντα περιμένουμε, καλώς ή κακώς, ένα ικανοποιητικό αντάλλαγμα. Ωστόσο, το να αγαπάς πραγματικά κάποιον είναι ανιδιοτελές. Τον φροντίζεις και του δείχνεις τα συναισθήματα σου, χωρίς να περιμένεις επιστροφές. Φυσικά και είναι ωραίο να λαμβάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο, όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα, όπως τα περιμένουμε.

Μπορείς να μπερδέψεις την αγάπη με ένα άλλο παρόμοιο συναίσθημα;

Η αγάπη αρκετές φορές συγχέεται με πολλά άλλα συναισθήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο ενθουσιασμός. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένα ευγενές, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό “φαινόμενο” που σε ορισμένες περιπτώσεις καταφέρνει να μας ξεμυαλίσει. Σε αυτό το σημείο, θα με ρωτήσεις εσύ που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή, απολύτως εύλογα, “Πώς θα καταλάβω αν αυτό που αισθάνομαι είναι αγάπη, έλξη ή ενθουσιασμός;”. Ε, λοιπόν, αγαπητή μου κάπου εδώ χρειάζεται να σκεφτείς πολύ προσεκτικά την σχέση που έχεις “χτίσει”.

Αγάπη VS Έλξη: Πώς μοιάζουν τελικά;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η έλξη μπορεί να καταλήξει σε εμμονή. Δηλαδή όταν δεν θες να αφήσεις κάποιον στιγμή από τα μάτια σου και θες να βρίσκεσαι πάντα και παντού μαζί του. Συνεπώς, έχει εγωιστικά χαρακτηριστικά και δεν μοιάζει με την πραγματική αγάπη, η οποία είναι ανιδιοτελής. Παρόλα αυτά, μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά όχι σε πλήρη ισορροπία. Για να το καταλάβεις καλύτερα καλό θα ήταν να εξετάσουμε δυο ανόμοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας τις διαφορές που έχουν. Αν είσαι υπερβολικά συνδεδεμένη μαζί του, χρειάζεται να προσέξεις, καθώς η αγάπη που αισθάνεσαι για εκείνον αρχίζει να παίρνει μια άλλη, “σκοτεινή” τροπή. Έτσι, θέτεις τη σχέση σου στον κίνδυνο της “ασφυξίας”. Από την άλλη, μια στοργική σχέση επιτρέπει στον άλλον να έχει τον χώρο, την ελευθερία του και τον χρόνο του (Ναι, ακόμα και με τους φίλους του). Όχι, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. Απεναντίας, είναι υγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο επέρχεται η απόλυτη ισορροπία στη σχέση, δίχως να είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως αυτή στο πρώτο παράδειγμα.

Εν τέλει, όλοι αξίζουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να απολαύσουμε την συντροφικότητα και να βρεθούμε σε μια σχέση που μας καλύπτει σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να οδηγούμαστε σε ακρότητες και υπερβολές.

Άλλωστε, η αγάπη είναι ειλικρινής και αγνή. Δεν θέτει ως προαπαιτούμενο το να μην αφήσεις τον άλλο στιγμή από την αγκαλιά σου. Παρόλα αυτά, αν αυτός ο τύπος έλξης είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνύπαρξης σου με το έτερον σου ήμισυ, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τα δεδομένα και να σκεφτείς σοβαρά για ποιον λόγο αισθάνεσαι έτσι, ώστε να καταφέρεις να σώσεις ό,τι μπορείς, έστω και λίγο πριν το τελειωτικό χτύπημα.