Είναι δύσκολο να έχεις έστω κι ένα κομμάτι κασμίρ στην γκαρνταρόμπα σου και να μην αγαπάς αυτό το απαλό υλικό, που εκφράζει πολυτέλεια και καλαισθησία. Αν, λοιπόν, ανήκεις στους λάτρεις του κασμίρ, τότε ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το μαλλί αλπακά.

Και τα δύο υλικά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ρούχων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ίνες, πολύ αγαπητές στη βιομηχανία της μόδας. Στο ευρύ κοινό, ωστόσο, η μεγάλη αναγνώριση του κασμίρ έχει επισκιάσει το αλπακά, με αποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή του.

Κι όμως, πρόκειται για ένα εξίσου αξιόλογο υλικό, ελαφρύ και εξαιρετικά απαλό, που μπορεί να προσφέρει ζεστασιά, χωρίς να έχει ιδιαίτερο βάρος ή όγκο. Στα θετικά του συγκαταλέγεται, επίσης, ότι είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να συνδυάζεται άψογα με σχεδόν οποιοδήποτε στυλ ρούχων.

Το Chic Pursuit αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά καθενός από τα δύο είδη μαλλιού, καθώς και τις κύριες διαφορές μεταξύ τους:

Λίγα λόγια για το κασμίρ

Το κασμίρ είναι ένα είδος μαλλιού που προέρχεται από το κατσίκι Κασμίρ, ένα είδος που απαντάται κυρίως στην Κίνα και την Μογγολία. Οι μακριές, λεπτές ίνες του χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατασκευή ρούχων, δημιουργώντας ζεστά, απαλά κομμάτια με ανάλαφρη αίσθηση.

Το κασμίρ αγαπάται εδώ και δεκαετίες ως υλικό κατασκευής ρούχων. Η βιομηχανία του κασμίρ υπάρχει τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα, οπότε και εξάγονταν διάφορες δημιουργίες από την Μογγολία, με τις γυναίκες της ανώτερης τάξης να αποτελούν τότε το βασικό κοινό αυτού του υφάσματος.

Σήμερα, το κασμίρ έχει αναχθεί σε είδος πολυτελείας και κοστίζει αρκετά. Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται, όμως, ότι αν το φροντίσεις σωστά, κάθε κομμάτι κασμίρ μπορεί να ζήσει έως και 30 χρόνια.

Τι είναι το μαλλί αλπακά;

Το μαλλί αλπακά, από την άλλη, προέρχεται από το τρίχωμα των αλπακά, ενός τύπου καμήλας που ζει στη Νότια Αμερική. Τα αλπακά έχουν εξημερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, επομένως είχαν άφθονο χρόνο να προσαρμοστούν στο ψυχρό κλίμα των Άνδεων, καλλιεργώντας χοντρό τρίχωμα.

Οι ίνες αλπακά είναι εξαιρετικά ζεστές, απαλές και υποαλλεργικές, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λανολίνη. Το μαλλί αλπακά έχει επίσης φυσική ελαστικότητα και ιδιότητες απομάκρυνσης της υγρασίας, που το καθιστούν ιδανικό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές των δύο;

1. Ζωική πηγή

Το κασμίρ και το μαλλί αλπακά προέρχονται από διαφορετικά ζώα, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τις απαλές, πολυτελείς, μεταξένιες ίνες τους.

2. Προσιτότητα και βιωσιμότητα

Το κασμίρ είναι πιο ακριβό από το μαλλί αλπακά, επειδή παράγονται μικρότερες ποσότητες του υλικού σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο παράγεται 20 – 45 φορές μικρότερη ποσότητα κασμίρ συγκριτικά με το μαλλί αλπακά. Ακριβώς για το λόγο αυτό, το κασμίρ είναι μοιραία λιγότερο βιώσιμο.

Με στόχο να γίνει πιο προσβάσιμο και προσιτό στο ευρύ κοινό, πολλοί κατασκευαστές αναμειγνύουν το κασμίρ με άλλες φυσικές ίνες. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλπακά.

Το μαλλί αλπακά από νεογνό ζώο εκτιμάται πολύ για την εξαιρετικά μαλακή υφή του, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ακριβό από το κανονικό μαλλί αλπακά, καθώς τα νεαρά αλπακά παράγουν πολύ λιγότερο υλικό – και για μικρότερο χρονικό διάστημα – από τα ενήλικα αντίστοιχά τους.

3. Θερμότητα και Αντοχή

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές πτυχές που πρέπει να λάβεις υπόψη στη σύγκριση αυτών των δύο υλικών.

Το μαλλί αλπακά θεωρείται ένα από τα θερμότερα είδη ζωικών ινών και είναι πιο ζεστό από το κασμίρ. Αυτό οφείλεται στη δομή της ίνας αλπακά: Είναι κοίλη στο εσωτερικό, η οποία της επιτρέπει να παγιδεύει τον ζεστό αέρα και να κρατά τον άνθρωπο που φορά το ύφασμα πιο ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η φυσική ίνα μπορεί επίσης να υφανθεί σε ελαφριά, μαλακά νήματα, που παρέχουν εξαιρετικές μονωτικές ικανότητες, καθιστώντας την ιδανική για μια σειρά διαφορετικών ενδυμάτων.

Εάν έχεις στη ντουλάπα σου ένα πουλόβερ από κασμίρ, γνωρίζεις ότι, αν και είναι μαλακό και ζεστό, μπορεί να είναι επιρρεπές στο συσσώρευση, ειδικά αν είναι κατασκευασμένο από κασμίρ χαμηλότερης ποιότητας με πιο κοντές ίνες. Οι ίνες αλπακά είναι γενικά πολύ μεγαλύτερες, επομένως δίνουν συνήθως καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη ζεστασιά.

4. Χρήσεις

Τα δύο υφάσματα μοιράζονται αρκετές ομοιότητες. Μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά πουλόβερ, κάλτσες, καπέλα και άλλα ρούχα με πολύ απαλή αφή. Ενώ το αλπακά τείνει να είναι πιο ανθεκτικό και ζεστό, και τα δύο ωστόσο είναι εξαιρετικά για να κρατούν τους ανθρώπους ζεστούς κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.