Το νερό είναι ο πιο στενός σου σύμμαχος, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δεν είναι σημαντικό μόνο, γιατί ξεδιψάς, αλλά και γιατί παίζει σπουδαίο ρόλο σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού σου.

Το νερό για παράδειγμα, σε βοηθάει να κρατάς σταθερή και σε κανονικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματός σου. Μέσω της εφίδρωσης, το σώμα σου αποβάλλει νερό και δροσίζεται. Έτσι, κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία σου και δεν αφήνει να επηρεαστεί από τα θερμικά φορτία, που δέχεσαι λόγω ζέστης.

Το καλοκαίρι λοιπόν, που οι συνθήκες γίνονται πιο ακραίες, η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, το σώμα σου θα αρχίσει να διαμαρτύρεται και θα το καταλάβεις άμεσα.

Μια πολύ συχνή συνέπεια της ανεπαρκούς ενυδάτωσης είναι και το φούσκωμα. Ναι, το γνωστό αυτό ενοχλητικό φούσκωμα, που παθαίνεις κυρίως το καλοκαίρι, ίσα για να χαλάσει η διάθεση και το σώμα σου.

Η έρευνα

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022, στο The Journal of Nutrition, της Ακαδημίας της Οξφόρδης, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νερό επηρεάζει σημαντικά την υγεία του γαστρεντερολογικού συστήματος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ περιελάμβανε αυτούς που πίνουν αρκετό νερό, ενώ το δεύτερο αυτούς που πίνουν σχεδόν καθόλου.

Τα αποτελέσματα ήταν καταλυτικά. Στην πρώτη ομάδα, η ποσότητα των εντερικών βακτηρίων ήταν ελάχιστη σε σχέση με αυτών, που δεν πίνουν καθόλου νερό και που παρατηρήθηκε αφθονία βακτηρίων στα έντερα τους. Και μάλιστα ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα καμπυλοβακτηρίων.

Τα καμπυλοβακτήρια είναι βακτήρια, που προκαλούν λοιμώξεις στα έντερα και γενικά, στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Προκαλούν διάρροιες, γαστρεντερίτιδες, εμετούς, πόνο και έντονο φούσκωμα – τυμπανισμό.

Με λίγα λόγια λοιπόν, ένας ενυδατωμένος οργανισμός έχει εμφανώς πολύ λιγότερα καμπυλοβακτήρια από έναν, μη επαρκώς ενυδατωμένο.

Το φούσκωμα, το νερό, το καλοκαίρι. 

Αφού λοιπόν το καλοκαίρι, αποβάλλεις μεγάλες ποσότητες νερού, οφείλεις και να τις αναπληρώνεις. Η σωστή ενυδάτωση άλλωστε, εκτός του ότι κρατάει σε ισορροπία τα υγρά στο σώμα σου, σε ξεδιψάει και σε προστατεύει από διάφορες μολύνσεις και φλεγμονές.

Πολύ περισσότερο δε, όταν αντιμετωπίζεις φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα, την οποία αν την φορτωθείς, δύσκολα θα την ξεφορτωθείς.

Σύμφωνα με την Sophie Medlin, ειδική διατροφολόγο και ιδρύτρια της City Dietitians, που είναι εξειδικευμένη διαιτολογική κλινική στην Αγγλία, το όλο θέμα είναι στην ενυδάτωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Medlin δήλωσε στο Stylish.Uk, ότι όταν δεν ενυδατώνεσαι σωστά, ο οργανισμός κατάσχει υπό μια έννοια, την υγρασία από όλα τα μέρη του σώματος και από τα έντερα. Και σε ένα τέτοιο ξηρό περιβάλλον τα μικρόβια και τα βακτήρια μένουν και τελικά κάνουν πάρτι.

Αν μάλιστα αδιαφορήσεις και δεν δώσεις σημασία, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση, όπως πχ. εκκολπωματίτιδα, και να σε ταλαιπωρήσει αρκετά.

Επειδή λοιπόν, το πρόβλημα μπορεί να γίνει βαθύτερο, απλά πιες λίγο νερό παραπάνω.