Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα που διχάζει, ή είσαι υπέρ ή κατά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυκλοφορούν και τα ειδικά σχεδιασμένα διατροφικά συμπληρώματα για βελτίωση της επιδερμίδας. Καλύπτουν διάφορες ανάγκες του δέρματος, ενώ κάποια προσφέρουν οφέλη και σε μαλλιά και νύχια.

Στο πρώτο άκουσμα φαντάζουν ιδανική λύση για πολλές από εμάς. Με ένα διατροφικό συμπλήρωμα μπορείς να ενισχύσεις την υγεία της επιδερμίδας σου εύκολα αλλά αποτελεσματικά. Άλλες, μπορεί να διστάζουν σκεπτόμενες ότι η σωστή διατροφή αρκεί για μια υγιή επιδερμίδα. Το σίγουρο είναι πως όλες επιθυμούμε μια όμορφη, καθαρή επιδερμίδα. Στην έρευνα μας περί διατροφικών συμπληρωμάτων, ανακαλύψαμε το clean brand Advanced Nutrition Programme. Μας εντυπωσίασαν τόσο τα προϊόντα όσο και η γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας και αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Γι’ αυτό και μιλήσαμε με την Μπάρμπαρα Νάνου, Head of Τraining για την Advanced Nutrition Programme Greece, και παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την εταιρεία αλλά και για να επιλέξεις το κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα για την επιδερμίδα σου.

Ξεκινώντας από το αν χρειάζεσαι κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα για το δέρμα, η απάντηση είναι, πιθανότατα, ναι. Παρόλο που μια σωστή διατροφή είναι καίρια για την υγεία της επιδερμίδας σου, δεν είναι αρκετή. Η Μπάρμπαρα Νάνου μας εξηγεί ότι λόγω της πίεσης της καθημερινότητας και των σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών είναι σχεδόν αδύνατο να προσλάβουμε από τη διατροφή όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η επιδερμίδα μας. Αυτό οφείλεται στην προτεραιότητα που δίνει ο οργανισμός σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Μόνο εάν υπάρχει περίσσεια θρεπτικών ουσιών και βιταμινών θα δοθούν στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να λάβουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε αποκλειστικά από τη διατροφή. Το αποτέλεσμα είναι, συνήθως, το δέρμα να μείνει πεινασμένο. Οπότε, η ανάγκη του δέρματος για περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά παραμένει.

Εδώ μπαίνουν τα συμπληρώματα διατροφής για το δέρμα τα οποία παρέχουν την σωστή ποιότητα και ποσότητα βιταμινών ώστε να βελτιώσουν ορατά την επιδερμίδα.

Μπορείς εύκολα να καταλάβεις εάν και η δική σου επιδερμίδα χρειάζεται κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Κάποιες συνήθεις ενδείξεις είναι η πρόωρη γήρανση, οι δυσχρωμίες, οι λεπτές ρυτίδες, τα σπυράκια, οι φλεγμονές, η ξηρότητα, η τριχόπτωση, η αποφολίδωση ή η υπέρμετρη λιπαρότητα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Πώς, όμως μπορείς να επιλέξεις το σωστό διατροφικό συμπλήρωμα για εσένα;

Αρχικά, ξεκινάς από την κατάσταση της επιδερμίδας σου, αφού ανάλογα με τις ανάγκες σου, θα χρειαστείς διαφορετικό συμπλήρωμα. Επίσης, επίλεξε clean-label brands ώστε να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό με Γενετικά Τροποποιημένα Συστατικά, ζάχαρη, χρώματα, γλουτένη, αρώματα ή fillers. Για να απλουστεύσει την επιλογή σου, η Advanced Nutrition Programme προσφέρει στο site της ένα quiz ειδικά σχεδιασμένο για όσους έρχονται σε επαφή με την εταιρεία για πρώτη φορά και δεν έχουν κάποιον ειδικό για να τους καθοδηγήσει. Παρόλο που μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικά προϊόντα της εταιρείας μεταξύ τους, το quiz σε βοηθάει να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις τα ιδανικά συμπληρώματα για τη δερματική κατάσταση που σε απασχολεί, μένοντας στο budget σου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το quiz της Advanced Nutrition Programme είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν αντικαθιστά την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Επιπλέον, ανάλογα με την εποχή ή την περίοδο που βιώνεις, έχεις διαφορετικές, συνήθως αυξημένες, ανάγκες για συμπληρώματα διατροφής. Οι ανάγκες σου επηρεάζονται από τη συναισθηματική πίεση, το stress, αλλαγές στη διατροφή, τη χρήση αντιβιοτικών, και την εναλλαγή θερμοκρασιών. Για παράδειγμα, αν βιώνεις μια περίοδο έντονου stress χρειάζεσαι περισσότερα αντιοξειδωτικά και άμεση ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου. Σ’ αυτή την περίπτωση η Μπάρμπαρα Νάνου προτείνει το Skin antioxidant ή/και το Skin Clear Biome.

Καθώς επιλέγεις μεταξύ διατροφικών συμπληρωμάτων θα δεις πολλές πληροφορίες και πιθανά να μην ξέρεις ποια στοιχεία αξίζει να προσέξεις

Η Μπάρμπαρα Νάνου συμβουλεύει να επικεντρωθείς στη δοσολογία καθώς δεν είναι πολύ εύκολο να ελέγξεις την ποιότητα ενός συμπληρώματος διατροφής. Η δοσολογία πρέπει να είναι αρκετά υψηλή αλλά και εντός ασφαλών ορίων. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι ψηλότερη από το RDA και χαμηλότερη από το UL. Το RDA ή ΑR αναφέρεται στην ελάχιστη ποσότητα κάθε βιταμίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά για να μην εκδηλώσουμε συμπτώματα ανεπάρκειας, ενώ το UL είναι το ανώτατο όριο κατανάλωσης. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις παραμέτρους, η επιστημονική επιτροπή της Advanced Nutrition Programme σχεδιάζει συμπληρώματα που είναι συνάμα ασφαλή και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, είναι καίριο να επιλέξεις συμπληρώματα που είναι cruelty-free, φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευασμένα από αξιόπιστες εταιρείες. Τέλος, εάν χρησιμοποιείς συμπλήρωμα ιχθυελαίου, προτίμησε κάποιο που προέρχεται από μικρά ψάρια ή που η εταιρεία πιστοποιεί πως τα ψάρια είναι ελεγμένα για ρύπους. Ο λόγος είναι επειδή τα μεγάλα ψάρια είναι επιβαρυμένα με τοξικά βαρέα μέταλλα λόγω του φαινομένου της βιοσυσσώρευσης.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα από ένα διατροφικό συμπλήρωμα κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία

Κι εδώ μας κέρδισε η Advanced Nutrition Programme, όχι μόνο λόγω των προϊόντων της αλλά και της προσέγγισης της. Μένοντας πιστή στην clean-label φιλοσοφία της, κάθε συμπλήρωμα υπόκειται σε περισσότερα από 400 τεστ ασφάλειας, σταθερότητας, ανίχνευσης βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και βακτηριδίων κατά τη διάρκεια καθώς και μετά την παρασκευή του. Επιπλέον, τα ιχθυέλαια που χρησιμοποιούνται ελέγχονται σχολαστικά για ρύπους. Πιστεύοντας στην αγάπη για το περιβάλλον και στα εξαιρετικά αποτελέσματα για το δέρμα, κανένα προϊόν ή πρώτη ύλη δεν δοκιμάζεται σε ζώα. Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, η εταιρεία έχει μειώσει τις απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους, εξαλείφοντας το πλαστικό από τις συσκευασίες. Παράλληλα, χρησιμοποιεί μη τοξικά, φυτικά μελάνια για όλες τις εκτυπώσεις και τις συσκευασίες. Ακόμα, οι εγκαταστάσεις της είναι πιστοποιημένες για Ορθή Βιομηχανική Πρακτική.

Φυσικά, η βαθιά προσοχή στη λεπτομέρεια δεν λείπει από τα προϊόντα της. Όχι μόνο προσφέρει επιλογές για πλήθος δερματικών αναγκών, αλλά επιλέγει μόνο συστατικά υψηλής ποιότητας, εύκολα απορροφήσιμα από το σώμα. Η επιστημονική ομάδα της δεν κάνει κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα ή την ποσότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Άλλωστε τα καταπληκτικά αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτύχει για πολλούς καταναλωτές μιλάνε από μόνα τους.

Περισσότερες πληροφορίες: advancednutritionprogramme.gr