Τα Χριστούγεννα για πολλούς μεταφράζονται σε οικογενειακά τραπέζια και συναντήσεις με μακρινούς και μη συγγενείς. Και συγγενείς συγγενών. Καταλαβαίνεις πως ως millennial και ως “μέλλον” για πολλούς από αυτούς, θα μετατραπείς σε κέντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς από αυτούς. Κρατώντας στο μυαλό σου πως οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν με αγάπη, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές μας και δες πώς θα το διαχειριστείς.

Ακολουθούν τα tips που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις από τα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών.

Δώσε πληροφορίες χωρίς να βγάζεις συμπεράσματα

Πολλές φορές, ένας συγγενής μπορεί να κάνει μια άβολη ερώτηση άθελά του. Αυτή ακριβώς είναι και μια τέλεια ευκαιρία για να του μάθεις κάποια πράγματα. Είσαι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και απόλαυσε το. Μοιράσου πράγματα για εσένα. Για το ποια είσαι. Είναι προτιμότερο από το να περάσεις όλη τη μέρα στο τραπέζι ενοχλημένη. Δεν καταλαβαίνει τη δουλειά σου; Δείξε δείγμα της. Δεν αντιλαμβάνεται πώς βγάζεις χρήματα; Μοιράσου κάποια insights. Δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “ανοιχτή σχέση”; Για ποιο λόγο μπήκες σε τόσες λεπτομέρεις. Πάρε το πίσω. Δε θα φτιάξεις εσύ τον κόσμο από την αρχή σε ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Δώσε έμφαση στα θετικά, χωρίς να προσποιείσαι

Είναι δύσκολο να αποδείξεις σε κάποιον πως είσαι πραγματικά ευτυχισμένος όταν δεν χαμογελάς. Όσο μιλάς για τη χρονιά που πέρασε, δώσε βάση στις θετικές εμπειρίες που είχες και σε όσα σου έδωσαν χαρά. Η οικογένειά σου θέλει να είσαι ευτυχισμένη και να θριαμβεύεις. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν όλα όσα απαρτίζουν τη ζωή σου και συμβαίνουν σε αυτή, θα μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς σε κάνει να χαίρεσαι.

>> Ένα βασικό tip

Κράτησε τις συζητήσεις σε ένα light επίπεδο. Συνήθως, σε αυτές τις περιστάσεις, θέματα όπως η πολιτική, η θρησκεία και άλλα αντίστοιχα, προκαλούν εντάσεις. Δε χρειάζεται να φτάσεις εκεί. Σε περίπτωση που συμβεί το “μοιραίο”, διατήρησε την ψυχραιμία σου, άκου τους άλλους, πρόσεξε τα επιχειρήματά τους. Επισήμανε τα σημεία στα οποία συμφωνείς μαζί τους και δώσε έμφαση σε αυτά. Τέλος, μην κάνεις γενικεύσεις.

6 συμβουλές για να διαχειριστείς τις αδιάκριτες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών
Brides

Βρες έναν σύμμαχο σε όλο αυτό

Το να νιώθεις σαν να έχεις εγκλωβιστεί ολομόναχος σε ένα οικογενειακό τραπέζι, είναι βασανιστικό. Βρες, λοιπόν, τις εναλλακτικές σου. Μπορεί ο σύντροφός σου να έρθει μαζί σου; Μήπως η κολλητή ή ο κολλητός σου; Έχεις έναν ξάδερφο που να είναι στην “ομάδα” σου και να σε καταλαβαίνει; Μίλησε μαζί του και δείτε πώς θα ξεφύγετε μαζί από αυτό το χάος. Σίγουρα θα γελάτε με τις ματιές που θα ανταλλάσσετε το μεγαλύτερο διάστημα.

Πρόσφερε έναν τρόπο διασκέδασης που δεν είναι η… ζωή σου

Αν σε αγχώνουν οι ερωτήσεις και οι συζητήσεις, βρες έναν διαφορετικό, αλλά διασκεδαστικό τρόπο για να τις αποφύγεις. Φέρε μαζί σου επιτραπέζια παιχνίδια, κανόνισε να παίξετε ποδόσφαιρο στην αυλή ή να βάλετε μια ταινία αμέσως μετά το φαγητό. Οι στιγμές που θα ζήσετε μαζί, είναι πολύ πιο σημαντικές από τις ερωτήσεις και τις εξηγήσεις. Ναι, πες στη θεία σου, πιο σημαντικές και από το πότε θα παντρευτείς.

Αρνήσου ευγενικά και επαναπροσδιόρισε τη συζήτηση

Μην ξεχνάς πως δεν είσαι υποχρεωμένη να συζητάς οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άβολα. Να θυμάσαι πως πάντα μπορείς με ευγενικό τρόπο να ζητήσεις να αλλάξετε θέμα και να συζητήσετε κάτι άλλο. Το θέμα είναι οι διακοπές σου να μη σου προκαλούν κανένα stress. Πόσο άσχημο μπορεί να είναι το να προτιμάς να είσαι στο γραφείο, παρά σε ένα τραπέζι τρώγοντας με τους συγγενείς σου; Πολύ. Σε ρωτάνε κάτι πολύ αδιάκριτο; Θύμησε τους πόσο νόστιμη είναι η γαλοπούλα και ζήτησε τη συνταγή, με όλες τις λεπτομέρειες. Στην ανάγκη, κράτα και σημειώσεις.

featured image: MyDomaine