Το Across the Universe έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια – και πάνω από όλα – είναι μια ωδή στον έρωτά μας για τους Beatles. Από την άλλη είναι μια ερωτική ιστορία με φόντο την δεκαετία του ’60 στην Αμερική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ, διαδηλώσεις, ρατσισμός, πολιτικοποιημένη σκέψη, rock and roll και ψυχεδέλεια. Και όλα αυτά ντυμένα με την μουσική και τους στίχους των Beatles. Όχι σαν απλό μουσικό χαλί. Αλλά σαν τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Ο λόγος που μπορούν και συνυπάρχουν στην ίδια ταινία όλα αυτά τα δεδομένα, χωρίς να γίνεται «σούπα», είναι γιατί είναι μια αρκετά ρεαλιστική ματιά στα δεδομένα της εποχής.

Ο Jude (Jim Sturgess) και η Lucy (Evan Rachel Wood), μαζί με ένα μικρό γκρουπ φίλων και μουσικών ενηλικιώνονται. Παρασύρονται από τη ζωή, τον πόλεμο, την πολιτική και την κοινωνική αφύπνιση. Μαζί με τον Dr. Robert (Bono), τον Mr. Kite (Eddie Izzard) και μια νοσοκόμα (Salma Hayek) σαν οδηγούς. Η σκηνοθέτις της ταινίας, Julie Taymor, σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε πως: «Οι νέοι άνθρωποι της δεκαετίας του ’60 άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Ξεσηκώθηκαν από τους καναπέδες τους και βγήκαν στους δρόμους. Είναι στο χέρι των νέων και πάλι να αλλάξουν τα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορούν να μένουν απαθείς και να χάσουν τη δημοκρατία».

Γιατί να δεις μια ταινία που κυκλοφόρησε, με μέτρια εισπρακτική επιτυχία πριν από 11 χρόνια και αναφέρεται στην δεκαετία του ’60;

Επειδή, σαν από θαύμα, η ταινία είναι πιο σύγχρονη από ποτέ. Παρά τα όσα έχουν αλλάξει στον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες σήμερα, με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να μην είναι παλιομοδίτικη στην ουσία της. Οι ιστορίες της θα μπορούσαν να συμβαίνουν στον κόσμο του σήμερα. Για την ακρίβεια συμβαίνουν σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

Έπειτα γιατί είναι νοσταλγικό. Γιατί θα δεις τα τραγούδια των Beatles με άλλη ματιά και θα σου ζεστάνουν την καρδιά. Είτε σου αρέσουν τα πρώιμα πιο ποπ κομμάτια τους, είτε τα ύστερα, πιο ψυχεδελικά και πολιτικοποιημένα. Εδώ θα βρεις νέο νόημα στην αγάπη σου για το συγκρότημα. Η ταινία ακολουθεί σε ρυθμό την πορεία του ίδιου του συγκροτήματος. Αρχικά pop boy band με σχεδόν αφελή τραγούδια, όπως το I wanna hold your hand. Έπειτα πιο βαριά και με κρυμμένα νοήματα, όπως το I want you she is so heavy.

Σε αυτή την ταινία δεν θα δεις τα τραγουδάνε μόνο το All You Need is Love, με χίπι χαρακτήρα. Θα ακούσεις τραγούδια για «μπερδεμένες» σεξουαλικές κατευθύνσεις, για την φιλοδοξία, για την πολιτική, για τον πόλεμο, για τον ρατσισμό και τα ναρκωτικά. Οι χαρακτήρες της ταινίας ανοίγουν το στόμα τους και τραγουδάνε για τα όνειρα, τους φόβους και τις πιο μύχιες σκέψεις τους. Βγαίνουν ένα βήμα έξω από την πραγματικότητα και σε παίρνουν μαζί τους.


featured image: 8tracks.com