Παρόλο που η τηλεφωνική συνέντευξη συχνά αποτελούσε μικρό μέρος στη διαδικασία πρόληψης, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει η νέα νόρμα. Είτε λαμβάνει χώρα audio-only είτε με video, η ικανότητά σου να τελειοποιήσεις τα skills που απαιτούνται για μια διαδικτυακή συζήτηση παίζει σημαντικό ρόλο. Δείχνοντας τον καλύτερό σου εαυτό, την ετοιμότητά σου αλλά και τη διαφορετικότητά σου, θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλείσαι να ξεπεράσεις σε μια συνέντευξη εκτός γραφείου, είναι να αφήσεις τη τεχνογνωσία και την προσωπικότητά σου να λάμψει. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα έτσι ώστε την ώρα της συνέντευξης να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Συνδέσου νωρίτερα

Όπως για όλα τα σημαντικά ραντεβού έτσι και για την τηλεφωνική συνέντευξη είναι σημαντικό να προγραμματίσεις ότι θα συνδεθείς λίγα λεπτά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ότι το μικρόφωνο ή η κάμερα μπορεί να μη δουλεύουν, ή ότι το κινητό μπορεί αυτόματα να μπει σε update mode. Καλύτερα να περιμένεις μερικά λεπτά (κάνοντας βαθιές εισπνοές και εκπνοές) παρά να τρέχεις και να μη φτάνεις.

Εστίασε στο φακό της κάμερας

Μπορεί και εσύ την τελευταία φορά που μίλησες στην κολλητή σου σε video call να ένιωσες ότι δεν ξέρεις πού πρέπει να κοιτάξεις. Δεν είσαι η μόνη. Στην πραγματικότητα, η Amy Cooper Hakim, επαγγελματίας στην Οργανωσιακή Ψυχολογία και ειδικός στον χώρο εργασίας, λέει ότι αρκετοί τείνουν να κουνιούνται, να κοιτούν μακριά ή στο πλάι και γενικά να δείχνουν ανήσυχοι μπροστά στην κάμερα.

Γι’ αυτό, μπορείς να εξασκήσεις τον εαυτό σου να κοιτά το κέντρο της κάμερας κάθε φορά που μιλάς σε κάποιον μέσω video call έτσι ώστε να καταφέρεις να διατηρείς την εστίασή σου για περισσότερη ώρα αλλά και να κάνεις καλή εντύπωση.

Καθάρισε τον χώρο γύρω σου

Αυτό το διάστημα μπορεί να νιώθεις χαμένη ή πώς έχεις άπειρα πράγματα να κάνεις και ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να τελειώσεις όλα όσα θες. Το κίνητρο σου να καθαρίσεις την τραπεζαρία, την κουζίνα, ή το υπνοδωμάτιο σου; Ίσως να είναι κοντά στο μηδέν.

Όταν έχεις μια συνέντευξη όμως, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος γύρω σου να είναι τακτικός, καθαρός, και ήρεμος. Είναι καλό να προγραμματίσεις να είσαι σε έναν χώρο που δεν έχει ήχους ή περισπασμούς όπως παιδιά, κατοικίδια, πουλιά, φασαρία. Ένα τακτικό περιβάλλον θα σε βοηθήσει να εστιάσεις περισσότερο στην συνέντευξη. Επίσης, θυμήσου να κλείσεις τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου έτσι ώστε να μη σε διακόψουν ξαφνικά.

Ντύσου κατάλληλα

Παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχουμε συνηθίσει την ελευθερία του να ντυνόμαστε όπως θέλουμε στο σπίτι μας, η συνέντευξη είναι μια σημαντική αφορμή να ανανεώσουμε τη γκαρνταρόμπα. Είναι σημαντικό να φορέσεις ρούχα ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο θα δουλέψεις. Είναι καλύτερα να είσαι overdressed παρά underdressed σε τέτοιες περιστάσεις. Ακόμη και αν ένας recruiter σου πει ότι δεν χρειάζεται να ντυθείς, είναι σημαντικό να προσέξεις την εμφάνισή σου. Το smart casual look θα είναι πάντα ένας καλός οδηγός.

Κάνε την έρευνά σου

Όπως σε όλες τις συνεντεύξεις, κάποιος που αναζητά μια δουλειά πρέπει να κάνει το homework του. Να ψάξει την εταιρία, να δει την κουλτούρα της, τους στόχους της, και να δει πώς η δική του προσωπικότητα και δεξιότητες κάνουν καλό match με την ίδια την επιχείρηση.

Άμα κάνεις την απαραίτητη έρευνα, θα μπορείς ευκολότερα να βρεις ευκαιρίες να μιλήσεις, να δείξεις τον ενθουσιασμό και να εντυπωσιάσεις τον εργοδότη. Άμα βρεις κάτι που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μη διστάσεις να το αναφέρεις καθώς αυτό θα δείξει ότι έβαλες προσπάθεια και ενδιαφέρον αλλά και πρόσεξες τη λεπτομέρια.

Άκου και κράτα σημειώσεις

Πολλοί είναι τόσο αγχωμένοι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που επικεντρώνονται στις δικές τους αγχώδεις σκέψεις και δυσκολεύονται να ακούσουν όσα λέει ο εργοδότης. Ένας τρόπος να το αποφύγεις αυτό είναι κρατώντας σημειώσεις. Αυτό είναι ακόμη ευκολότερο σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που ο άλλος δε μπορεί να σε δει. Κρατώντας σημειώσεις θα μπορείς να επιστρέψεις σε κάποιο στοιχείο που αναφέρθηκε νωρίτερα αλλά και να κρατήσεις ένα οργανωμένο πλαίσιο.

Χαμογέλα

Το ήξερες ότι χαμογελώντας υψώνεις τη διάθεσή σου, αλλάζεις τη φωνή σου, και ηρεμείς τη συμπεριφορά σου; Όταν χαμογελάς, ακόμη και όταν δεν σε βλέπουν, οι άλλοι σε εκλαμβάνουν ως φιλικό, ενεργητικό και αισιόδοξο άτομο. Βρες κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση και σε κάνει να χαμογελάς και σκέψου το την ώρα της συζήτησης.

Περίμενε προτού απαντήσεις

Στο τηλέφωνο, πολλές φορές γίνεται άβολο όταν ο ένας μιλάει πάνω από τον άλλον. Προκειμένου να αποφευκτεί αυτό, άφησε τον εργοδότη να μιλήσει πρώτος και να οδηγήσει τη συζήτηση. Επίσης, μπορείς να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα αφότου σταματήσει ο άλλος να μιλάει έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει. Να θυμάσαι ότι οι παύσεις δεν κάνουν κακό. Ίσα ίσα μπορούν να σου δώσουν και χρόνο να σκεφτείς πριν απαντήσεις.

Πρόσεξε τον εργοδότη και τον περίγυρό του

Μετά από μια συνέντευξη είναι καλό να στέλνεις ένα follow-up email ανεξαρτήτως αποτελέσματος ευχαριστώντας τον άλλον για τον χρόνο του αλλά και δείχνοντας τον ενθουσιασμό σου για τα επόμενα βήματα. Σε αυτά τα «thank you notes» μπορείς να προσθέσεις έναν πιο προσωπικό τόνο, βρίσκοντας κάτι από τον περίγυρο ή την προσωπικότητα του εργοδότη που σου τράβηξε την προσοχή. Έτσι, μεταφέρεις όχι μόνο το ενδιαφέρον σου αλλά και ότι πραγματικά έδειχνες προσοχή.

featured photo: pexels.com/@YanKrukov