Όλοι μας ονειρευόμαστε το “ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα” στο γάμο με τον έρωτα της ζωής μας. Πολλοί είναι εκείνοι που κυνηγάνε αυτό το όνειρο και καταλήγουν να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Η μόνη αρνητική πλευρά είναι πως το 40 με 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. 

Όταν μιλάμε για το θέμα γάμος, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την τελετή και όχι τα χρόνια που θα περάσουν μαζί με τον σύντροφό τους. Πώς θα ξέρεις αν το “δέχομαι” είναι η σωστή απόφαση;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας καλός γάμος είναι κάτι που δουλεύεται από κοινού κάθε μέρα. Δεν μπορεί κάποιος να παντρεύεται περιμένοντας ότι όλα θα διορθωθούν. Θέλει σκληρή δουλειά, αφοσίωση και αμοιβαία στοργή και σεβασμό για να μπορέσει αυτή η σχέση να κρατήσει μία ζωή.  Αν είσαι περίεργη να μάθεις αν ο γάμος σου θα κρατήσει, ορίστε 9 επιστημονικά σημάδια που το αποδεικνύουν.

1. Είχες έναν extravagant γάμο

Έρευνες έχουν δείξει ότι ζευγάρια που είχαν πάνω από 200 καλεσμένους στο γάμο τους έχουν 12,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο. Σε αντίθεση με ζευγάρια που είχαν μικρούς γάμους ή ήταν μόνοι τους. 

2. Είστε και οι δύο οικονομικά σταθεροί 

Ζευγάρια που έχουν σταθερό μηνιαίο εισόδημα έχουν 51% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο. Ακόμα κι αν τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, βοηθάνε στο να αποφεύγονται οι καβγάδες.

3. Δεν έχετε μυστικά ο ένας από τον άλλον

Το να ανοίγεις την καρδιά σου στον άνθρωπό σου και να είσαι ευάλωτη σε μία σχέση είναι δύσκολο. Αυτό όμως βοηθάει στο να μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον. 

Αν νιώθεις άνετα με τον σύντροφό σου και μιλάς ανοιχτά μαζί του, τότε ξέρεις ότι ο γάμος σου θα κρατήσει χρόνια.

4. Επικεντρώνεσαι στα καλά και όχι στα κακά

Το να έχεις αρνητικές σκέψεις για τον σύντροφό σου σε κάνει να επικεντρώνεσαι στα μειονεκτήματά του. Κανείς όμως δεν είναι τέλειος. Όταν όμως επικεντρώνεσαι στα θετικά και τα βλέπεις όλα από την καλή τους πλευρά, αλλάζει και η οπτική σου. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Τελικά είναι ο γάμος απαραίτητο στοιχείο για μια υγιή και αφοσιωμένη σχέση;
Elite Daily

5. Ήσασταν μαζί καιρό πριν παντρευτείτε 

Σύμφωνα με μελέτες ζευγάρια που ήταν μαζί για πάνω από 3 χρόνια πριν παντρευτούν, έχουν 39% περισσότερες δυνατότητες να μείνουν μαζί. Οι μελέτες αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι το ζευγάρι γνωρίζεται αρκετά καλά για καιρό.

6. Πήγατε ταξίδι του μέλιτος

Τα ζευγάρια που έχουν πάει ταξίδι του μέλιτος αμέσως μετά τον γάμο τους έχουν 41% πιθανότητες να δημιουργήσουν έναν γάμο που θα κρατήσει. Το ταξίδι του μέλιτος βοηθάει τα ζευγάρια να αποβάλουν το άγχος του γάμου και να ξεκινήσουν ξέγνοιαστα τη νέα τους κοινή ζωή.

7. Δεν νοιάζεστε για την εξωτερική εμφάνιση ο ένας του άλλου

Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση και τα χρήματα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μία σχέση, τότε θα πρέπει να διαβάσει τις έρευνες που λένε ότι όταν μία σχέση είναι τόσο επιφανειακή δεν έχει καλό τέλος.

8. Καταλαβαίνεις τι θέλει να πει

Τα ζευγάρια που επικοινωνούν με έναν κοινό κώδικα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν έναν πετυχημένο γάμο. Όταν δύο άνθρωποι είναι καιρό μαζί, αποκτούν κοινές συνήθειες και κώδικες.

9. Μαλώνετε δίκαια

Το να μαλώνει ένα ζευγάρι είναι κάτι το φυσιολογικό, είτε είναι παντρεμένο είτε όχι. Πάντα προκύπτουν διαφωνίες. Δεν χρειάζεται να φωνάζετε ή να μην μιλάτε μεταξύ σας, αρκεί μόνο να είστε δίκαιοι ο ένας με τον άλλον. 

Χιλιάδες άνθρωποι παντρεύονται κάθε μέρα. Πολλοί από αυτούς τους γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο. Το να αναλύεις την εικόνα σας θα σε βοηθήσει να δεις ακριβώς που βρίσκεστε σαν ζευγάρι. 

Πηγή: Your Tango Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: MyDomaine