Είναι και εκείνες οι μέρες οι καθόλου παραγωγικές, οι τεμπέλικες. Το μόνο που θέλεις είναι μείνεις στο σπίτι με τις πιτζάμες και να εξαφανιστείς από τον κόσμο.

Ναι, εκείνες τις μέρες τεμπελιάζεις και είναι ΟΚ.

Έχεις δικαίωμα στην τεμπελιά.

Σίγουρα δεν θέλεις να κάνεις αυτή την απροθυμία συνήθεια, αλλά έχεις το απόλυτο δικαίωμα στην τεμπελιά. Στην τελική, το θέμα δεν είναι να καταλήξεις εργασιομανής.  Είναι δικαίωμά σου να θέλεις να χαλαρώσεις, να απολαύσεις τις στιγμές του απόλυτου τίποτα και να μη θυμάσαι επιλεκτικά τι σημαίνει “παραγωγικότητα”.

Το stress είναι επικίνδυνο.

Δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου μέχρι να φτάσει στην εξάντληση. Δεν χρειάζεται να μαζεύεις υποχρεώσεις μέχρι να σε τσακίσει το στρες. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Κάνε focus στην ψυχική σου υγεία για λίγο και όχι σε όλα εκείνα τα task στο γραφείο.

Η παραγωγικότητα δεν είναι πάντα αυτό που νομίζεις.

Μπορεί να θεωρείς πως δεν είσαι παραγωγική επειδή τα Σαββατοκύριακα αρνείσαι να βγεις από το σπίτι. Αυτό δεν είναι πολύ αλήθεια. Το ότι παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου, το ότι βλέπεις ταινίες, το ότι διαβάζεις, ναι, σε κάνει παραγωγική. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα, το έχεις ανάγκη.

Το ότι πέρασες όλο το απόγευμα στον καναπέ δεν σε κάνει άχρηστη.

Απλά έχεις τη σοφία να ξέρεις πως ένα διάλειμμα από τη ζωή εκεί έξω, γεμίζει τις μπαταρίες σου.

Είναι ΟΚ το να λες “όχι”.

Δεν είναι δυνατό να τους ευχαριστείς όλους. Αν δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον στη δουλειά ή την ξαδέρφη σου που μετακομίζει, απλά δεν μπορείς. Και είναι ΟΚ να αρνηθείς.

Έχεις χρόνο μπροστά σου για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ίσως νιώθεις πως μεγαλώνεις, ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι θα έπρεπε να έχεις ήδη πετύχει μέχρι τώρα. Ωστόσο, βιασύνη και επιτυχία δεν πάνε μαζί. Μη γίνεσαι ανυπόμονη. Έχεις άπλετο χρόνο να πετύχεις στόχους και να νιώσεις περήφανη για τον εαυτό σου.

Σου αξίζει επιβράβευση.

Ίσως η σημερινή μέρα σου να είναι τεμπέλικη. ΟΚ, αλλά σου αξίζει να γίνεις και λίγο τεμπέλα. Σκέψου πόσο έντονη και κουραστική ήταν η χθεσινή μέρα. Πόση δουλειά έχεις βγάλει, πόσα projects έχεις ολοκληρώσει και πόσα έχεις καταφέρει μες στη χρονιά. Δεν σου αξίζει ένα ρεπό. Ναι, οπότε απόλαυσε το.

Έχεις έρθει στον κόσμο για να κάνεις παραπάνω πράγματα από το να δουλεύεις, να τρως και να κοιμάσαι.

Έχεις γεννηθεί για να περνάς καλά, να γελάς με την ψυχή σου, να ταξιδεύεις, να κάνεις καινούργιους φίλους. Να κάνεις νέα χόμπι, να δεις νέες ταινίες, να ανακαλύψεις νέα πράγματα. Η δουλειά δεν είναι το κέντρο της ζωής σου, απλά ένα μέρος της.

Δεν είσαι μηχανή, είσαι άνθρωπος.

Δεν είναι δυνατόν όλες οι μέρες να είναι παραγωγικές. Υπάρχουν φορές που το μόνο που θέλεις είναι να χαλαρώσεις και να γεμίσεις μπαταρίες. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και σταμάτα να αυτομαστιγώνεσαι επειδή τεμπέλιασες. Απόλαυσε το. Τουλάχιστον για λίγο.

Featured image: thoughtcatalog.com