9 πράγματα που δεν ήξερες για τον David Hockney

Αυτά που δεν ήξερες για τον David Hockney

David Hockney: Άγγλος ζωγράφος, σχεδιαστής, χαράκτης, σκηνογράφος και φωτογράφος, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, που σημάδεψε με το δικό του τρόπο το κίνημα της pop-art της δεκαετίας του 1960.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1937 στο Bradford, στο Δυτικό Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Ξεκίνησε να ανακαλύπτει και να εξελίσσει το ταλέντο του από τότε που κέρδισε υποτροφία για το τοπικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Από τότε και έπειτα, άρχισε να δημιουργεί έργα που είναι γνωστά μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν, όμως, πράγματα που δεν ξέρεις για αυτόν και είναι καιρός να μάθεις τουλάχιστον 9 από αυτά.

1. Κατά κάποιο τρόπο είναι αναρχικός

Ο Hockney έχει χαρακτηρίσει τα πολιτικά του πιστεύω, ως ένα είδος αναρχισμού, με στοιχεία ωστόσο που προέρχονται τόσο από τη δεξιά, όσο και από την αριστερή πλευρά του πολιτικού άξονα. Έχει δηλώσει πως «η προσωπική ευθύνη μπορεί κατά κάποιον τρόπο να προέρχεται από τη δεξιά ωστόσο θα την υποστήριζαν και οι αναρχικοί. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Το να σε ενδιαφέρει το καλό της γειτονιάς σου προέρχεται από την αριστερά. Και εξίσου το υποστηρίζω. Είμαι υπέρ της ελευθερίας και πιστεύω ότι πρέπει να την υπερασπιζόμαστε».

2. Είναι συναισθητικός

ΟHockney βλέπει τα συναισθητικά χρώματα ως απάντηση στα μουσικά ερεθίσματα και αυτό το εφαρμόζει και στη δουλειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα σκηνικά παραστάσεων μπαλέτου και όπερας, μεταξύ των οποίων τα “The Rake’s Progress” και “Magic Flute“, όπου τα χρώματα και ο φωτισμός βασίστηκαν στους τόνους και τις αποχρώσεις που έβλεπε καθώς άκουγε τις παραγωγές.

3. Μια ιστορία από το Royal College of Art

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Royal College of Art, αρνήθηκε να εκπληρώσει το στάδιο της έκθεσης ήταν απαιτούμενο, αφού πίστευε ότι το έργο του έπρεπε να κριθεί εξ’ολοκλήρου από την πρακτική του. Τελικά, το RCA του παραχώρησε το δίπλωμα, άλλαξε τους κανονισμούς και επέτρεψε στον Hockney να αποφοιτήσει με χρυσό μετάλλιο στη ζωγραφική.

Διάβασε τη συνέχεια στο Ozon Web.


featured photo: The World Weekly
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.