Η αλήθεια πίσω από 9 μύθους για το αδυνάτισμα

Η αλήθεια πίσω από 9 μύθους για το αδυνάτισμα

Στο internet θα βρεις πολλές λανθασμένες οδηγίες και συστάσεις για το αδυνάτισμα. Οι περισσότερες δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες ή έχει φανεί να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση.

Μύθος #1 Όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο

Δεν έχουν όλες οι πηγές θερμίδων την ίδια επίδραση στην υγεία και το βάρος. Για παράδειγμα, μία θερμίδα που προέρχεται από πρωτεΐνη διαφέρει από μια άλλη που προέρχεται από υδατάνθρακες ή λίπος. Αντικαθιστώντας ένα μέρος των θερμίδων από απλούς υδατάνθρακες και λίπος, με πρωτεΐνη μπορείς να ενισχύσεις τον μεταβολισμό, να μειώσεις το αίσθημα της όρεξης και τις λιγούρες, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η λειτουργία κάποιων ορμονών που ρυθμίζουν το βάρος. Επίσης, οι φυτικές ίνες -όπως- τα λαχανικά σε χορταίνουν πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα σε σχέση με τις τροφές που αποτελούνται από υδατάνθρακες.

Μύθος #2 Η απώλεια βάρους είναι μία σταθερή διαδικασία

Η απώλεια βάρους μπορεί να πάρει πολλή χρόνο για κάποιους. Σαν διαδικασία, ωστόσο, γενικά δεν είναι προοδευτική, καθώς το βάρος τείνει να κυμαίνεται προς τα πάνω ή κάτω για μερικά γραμμάρια ή κιλά (έμμηνος κύκλος, κατακράτηση υγρών).

Μύθος #3 Τα συμπληρώματα μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Τα περισσότερα συμπληρώματα με στόχο την απώλεια βάρους είναι εντελώς άχρηστα. Ίσως τα καλύτερα από αυτά να σε βοηθήσουν να χάσεις ελάχιστα γραμμάρια ή κιλά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Μύθος #4 Η παχυσαρκία είναι θέμα θέλησης

Η παχυσαρκία αποτελεί μία αρκετά σύνθετη διαταραχή. Υπάρχουν αρκετοί γενετικοί, βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στο σωματικό βάρος. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με οδηγίες «κάνε αυτό και όχι εκείνο».

Μύθος #5 Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πολύ αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, δεν είναι οι υδατάνθρακες αυτοί που προκαλούν την αύξηση βάρους. Οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες (λευκά άλευρα και ζάχαρη) είναι αυτά που συνδέονται αποκλειστικά με αυξημένο βάρος και όχι τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Μύθος #6 Το λίπος παχαίνει

Το λίπος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για την κατάσταση επιδημίας στην οποία έχει φτάσει η παχυσαρκία, αν και οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπος (και χαμηλές σε υδατάνθρακες) έχουν φανεί σε πολυάριθμες μελέτες να προκαλούν μείωση του βάρους. Όπως, όμως, και σε άλλα θέματα στη διατροφή, έτσι κι εδώ τον βασικότερο ρόλο παίζει το περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος, υδατάνθρακες και θερμίδες όπως είναι το junk food, θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στο λίπος.

Μύθος #7 Η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητη

Είναι πράγματι αλήθεια ότι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος από εκείνα που ξεκινούν τη μέρα τους με αυτό. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει τελικά σημασία στην απώλεια βάρους το αν τρως ή όχι πρωινό.

Μύθος #8 Το fast food παχαίνει

Δεν είναι όλα τα fast food το ίδιο. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι ανθυγιεινά ή παχυντικά. Πλέον πολλές αλυσίδες fast food προσφέρουν υγιεινές και θρεπτικές επιλογές γρήγορου φαγητού.

Μύθος #9 Οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές

Άσχετα με το τι προωθεί η βιομηχανία του wellness, οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου καθώς οι περισσότεροι παίρνουν πίσω το χαμένο βάρος, ίσως και παραπάνω. Πρόκειται για αλλαγή διατροφικών συνηθειών και μόνο.

Δες ακόμα: Τα μόνα tips που χρειάζεσαι για το bikini body που ονειρεύεσαι

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: unsplash.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.