Πόσες φορές έχεις πει “Μακάρι να είχα πει αυτό που πραγματικά σκεφτόμουν τότε”; Και γιατί δεν το έκανες; Από φόβο; Πολλές φορές η αλήθεια σε τρομάζει. Είτε γιατί αμφισβητείς τον εαυτό σου είτε γιατί φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι. Δε σε κατηγορεί κανείς. Στα 20 ακόμα είσαι under constraction: Προσπαθείς να καταλάβεις ποια είσαι, τι δέχεσαι, τι δεν μπορείς να ανεχτείς, πώς σου αρέσει να ξεκινάς τη μέρα σου. Τα λάθη σου που αγαπάς και τα “πρέπει” που θέλεις εσύ να βάλεις στη ζωή σου.

Μέσα σε όλα αυτά που χτίζεις σιγά σιγά στα 20, πρέπει να βάλεις και την αλήθεια. Την ειλικρίνεια στον εαυτό σου, αλλά και στους άλλους. Υπάρχουν φορές που πραγματικά αξίζει να βρεις το θάρρος και να πεις αυτό που πραγματικά που σκέφτεσαι τη στιγμή που πρέπει.

1| Όταν παίρνεις μια μεγάλη απόφαση

Τα 20 είναι η δεκαετία των αλλαγών. Αναγκάζεσαι να πάρεις μεγάλες αποφάσεις: Από το πού θα μείνεις, αν θα φύγεις από το σπίτι των γονιών σου, μέχρι τις σπουδές σου. Ναι, εδώ πρέπει να πάρεις όλο σου το gut και να δηλώσεις την απόφασή σου. Αν δε δείξεις στον κόσμο ότι είσαι σίγουρη για το ότι θέλεις να βρεις μια part-time δουλειά για να καταφέρεις να νοικιάσεις ένα σπίτι, όσοι δε βολεύονται με αυτή την απόφαση θα συνεχίσουν να σε αμφισβητούν.

2| Όταν έχεις γνώμη

Όταν έχεις άποψη για κάτι, όσο αμφιλεγόμενο και αν είναι το topic, δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις από το να την εκφράσεις. Είτε είσαι εσωστρεφής είτε όχι, αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία οφείλεις να βάλεις τον εαυτό σου. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί συνεχώς να σε βάλει στο mute, εσύ είναι σημαντικό να ξέρεις πώς και πότε να υψώσεις τη φωνή σου.

via GIPHY

3| Όταν υποστηρίζεις έναν φίλο

Ή οποιονδήποτε ήρθε σε δύσκολη θέση ή μπήκε στο στόχαστρο άδικα. Αν σε πνίγει η ειρωνική συμπεριφορά της ταμεία στον γκισέ στην τράπεζα προς τον κολλητό σου, ναι, κάνε κάτι για αυτό. Κάποιος πρέπει να μάθει στην κυρία ότι δεν πρέπει να ειρωνεύεται. Επίσης, αυτός ο κάποιος μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα λίγο καλύτερο μέρος.

via GIPHY

4|Όταν λες την αλήθεια

Όταν αποφασίζουμε να είμαστε ειλικρινείς, φοβόμαστε ότι μπορεί η αλήθεια μας να πληγώσει κάποιον. Έτσι επιλέγουμε να στρογγυλεύουμε γωνίες και να ωραιοποιούμε καταστάσεις και λάθος συμπεριφορές. Η αλήθεια όμως που επιλέγουμε να μαλακώσουμε στον βωμό του να είμαστε αρεστοί δεν εξαφανίζεται ποτέ. Είναι ακόμα εκεί, κάτω από το χαλάκι και περιμένει να πέσουμε πάνω της. Ας την πούμε τώρα. Ας ξεμπερδεύουμε, σώζοντας χρόνο, ανακουφίζοντας τη συνείδησή μας και διεκδικώντας επίσης αλήθεια από τον άλλο. Πόσο πιο καθαρές θα είναι οι σχέσεις μας έτσι.

5| Όταν έχεις συναισθήματα για κάποιον

Το να νιώθεις πράγματα για κάποιον είναι από τα πιο γλυκά συναισθήματα στον κόσμο. Αλλά το να κρατάς όλα αυτά τα πράγματα μέσα σου και να μην τα εκφράζεις κάνει την κατάσταση δύσκολη. Τον/τη σκέφτεσαι συνέχεια, σε πληγώνει το παραμικρό, φιλτράρεις την κάθε σου κίνηση και υπεραναλύεις τις δικές σου. Πες την αλήθεια, έκφρασε όσα νιώθεις και έχε το θάρρος που αναλογεί στην κατάσταση. Worst case scenario: Το να μη σε γουστάρει. Ακόμα και από αυτό έχεις να κερδίσεις εφτά πράγματα.

6|Ή όταν δε σε ενδιαφέρει καθόλου

Όταν πραγματικά δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα συναισθήματα κάποιου άλλου, απλά να είσαι ειλικρινής. Ξέρεις, το να διαιωνίζεις μια άβολη, “άλυτη” εκρεμμότητα μόνο εσένα πιέζει στην ουσία. Ούτως ή άλλως, αν το σκεφτείς, οι καβάντζες παραμένουν καβάντζες αν δεν τις αποδεσμεύσεις.

via GIPHY

7| Όταν είσαι ευγνώμων

Όλες εκείνες τις φορές που σκέφτηκες “Τι θα έκανα χωρίς εσένα στη ζωή μου;” και δεν το λες, είναι απλά σπαταλημένα λεπτά που δεν άφησες τον εαυτό σου να νιώσει ευγνωμοσύνη. Ή να την εκφράσει. Την επόμενη φορά που θα συγκινηθείς από την αγάπη των γονιών σου ή από τη γενναιοδωρία του συμφοιτητή σου που μοιράστηκε τις σημειώσεις σου, απλά έκφρασέ το με όσο περισσότερη αγάπη μπορείς.

8| Όταν είσαι εκνευρισμένη και χρειάζεσαι χρόνο

Δε χρειάζεται ούτε να δώσεις ρεσιτάλ ψυχραιμίας καταπιέζοντας τον θυμό σου, ούτε να τον αφήσεις να βγει αφιλτράριστος. Σκέψου και τις παράπλευρες απώλειες. Ζήτησε χρόνο να ξεθυμάνεις, να σκεφτείς και να ξανασυζητήσεις όταν θα σκέφτεσαι καθαρά.

via GIPHY

9| Όταν κάνεις ένα κομπλιμέντο

Περπατάς στον δρόμο και περνάει δίπλα σου μια κοπέλα από τις πιο καλοντυμένες που έχεις δει στη ζωή σου. Αφού το σκέφτεσαι, απλά πες το. Σταμάτησε τη, χαμογέλασε της, πες της τι σκέφτηκες και φτιάξε τη μέρα της. Αλλά και τη δική σου!

Ίσως οι προσπάθειες σου να είσαι εκατό τοις εκατό ειλικρινής να είναι λίγο “ατσούμπαλες” στην αρχή. Αλλά έτσι γίνεται με τις μεγάλες, ευχάριστες αλλαγές. Στην αρχή μοιάζουν με αποτυχίες.

Δες ακόμα:

Πώς έμαθα να αγαπάω τη μαμά μου στα 20

Οι σημαντικές αποφάσεις για τις φιλίες που πρέπει να πάρεις στα 20


featured image: mantra4men.com