8 χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικά καλοί φίλοι

8 χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικά καλοί φίλοι

Οι καλύτεροί μας φίλοι είναι εκείνοι στους οποίους βασιζόμαστε για να μας ωριμάζουν, να μας ανακουφίζουν, να μας αφυπνίζουν και η αλληλεπίδρασή μας με αυτούς τους άνδρες ή γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας, τονωτική και ειλικρινής. Αυτά είναι που δίνουν αξία στη ζωή!

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια αφθονία επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν τη μεγάλη επίδραση που έχει η ποιότητα των φιλιών μας στη ζωή μας.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι φίλοι αυξάνουν την αίσθηση του ανήκειν και του στόχου, τονώνουν τη χαρά και μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου, σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις ψυχικά τραύματα [όπως για παράδειγμα, ένα διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια, την απώλεια εργασίας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου], σε ενθαρρύνουν να αλλάξεις ή να αποφεύγεις ανθυγιεινές συνήθειες ζωής [και να προωθούν καλύτερες φυσικά] για να προσέχεις την υγεία σου πάντα.

Αν θες μια φιλία να αντέξει στο χρόνο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα που θα πρέπει να ψάχνεις σε έναν φίλο.

Ακολουθούν οχτώ χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός πραγματικά καλού φίλου.

1. Ενεργητικός

Καλός φίλος είναι αυτός με τον οποίο συνδέεσαι άμεσα και εύκολα και ήταν σαν να γνωριζόσασταν εξ αρχής. Η σχέση αυτή έχει μια αίσθηση ευκολίας και άνεσης που προκύπτουν από την αίσθηση οικειότητας.

2. Ολοκληρωμένος

Όσο περισσότερο γνωρίζεστε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις ότι μοιράζεστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Πιθανότατα, να σας αρέσει να κάνετε τα ίδια πράγματα, να διαβάζετε τα ίδια είδη βιβλίων, να βλέπετε τα ίδια είδη ταινιών. Ενδεχομένως, επίσης, να σηκώνεστε την ίδια ώρα, τα γούστα σας στο φαγητό να ταιριάζουν, να έχετε κοινές απόψεις για τη ζωή, την ανατροφή των παιδιών ή ενδιαφέρον για τα ίδια πράγματα.

3. Συμπονετικός

Οι καλοί φίλοι συμπάσχουν με ό,τι σου συμβαίνει. Καταλαβαίνουν τον πόνο σου με ευσπλαχνία και υποστηρίζουν ΚΑΙ χαίρονται με τις επιτυχίες σου. Είναι οι εμψυχωτές σου στις καθημερινές προκλήσεις και στα επιτεύγματά σου.

4. Παρατηρητικός

Ένας καλός φίλος ακούει με ενδιαφέρον και απαντά υποστηρικτικά στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες σου. Το να ακούς προσεκτικά τον άλλο συνιστά και την ανταπόκριση σε αυτά που άκουσες, καθώς επίσης και την πρόταση θετικών ιδεών. Οι καλοί ακροατές συντονίζονται στη συνομιλία όταν χρειάζεσαι να μιλήσεις, αλλά και όταν πρέπει να τους ακούσεις.

5. Ανοιχτόμυαλος

Όταν ο φίλος σου ακούει όσα έχεις μοιραστεί, ακόμα κι αν – και ειδικά αν - είναι κάτι για το οποίο νιώθεις άβολα, απαντά με αποδοχή και κατανόηση και αποφεύγει να σε κρίνει. Περιμένει να σου προτείνει ιδέες έως ότου εσύ να είσαι έτοιμη να τις ακούσεις. Ξέρει ότι δεν χρειάζεται να διορθώσει κάτι.

6. Αυθεντικός

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αισθάνεσαι κοντά στο φίλο σου είναι γιατί ξέρεις τι άνθρωπος είναι. Είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ σας για όλα όσα είναι σημαντικά για εσάς. Μπορεί να μην είστε δίδυμα αδέρφια, αλλά αποδέχεστε και εκτιμάτε ο ένας τον άλλο και για τα μειονεκτήματά του.

7. Αξιόπιστος

Αυτό είναι το άτομο στο οποίο μπορείς να βασιστείς. Η συμπεριφορά του είναι προβλέψιμη, οπότε ξέρεις τι να περιμένεις. Κάνει ό,τι υπόσχεται. Μπορείς να υπολογίζεις σε αυτόν.

8. Με χιούμορ

Το να κάνεις χιούμορ είναι πολύ σημαντικό σε μια φιλία. Όταν μπορείς να γελάσεις για τη ζωή, μειώνεις το άγχος και βελτιώνεις την ικανότητά σου στο να ξεπερνάς ακόμα και τις οδυνηρές στιγμές ξεκινώντας να τις αντιμετωπίζεις με χιούμορ.

Έχουμε τη τάση, επίσης, να γελάμε με πράγματα που μας προκαλούν ένταση ή ταλαιπωρία, οπότε όταν γελάς με ένα φίλο ενδέχεται να μοιράζεστε παρόμοιες επώδυνες καταστάσεις στις ζωές σας, έτσι που να καταλαβαίνετε πλήρως ο ένας τον άλλο.

Πηγή: Your Tango Μετάφραση: Αργυρώ Ευθυμιοπούλου

featured image: Unsplash|rawpixel
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.