Ψιτ. Είσαι έτοιμη να σκάσεις από τα deadlines και τις υποχρεώσεις; Ένα βήμα πριν ουρλιάξεις ότι θα τα βροντήξεις κάτω όλα και θα φύγεις; Θες να μαζέψεις όλους τους φακέλους του γραφείου στη μέση του δρόμου, να τους βάλεις φωτιά και να χορέψεις γύρω της ένα βαρύ ζειμπέικικο;

Πριν από όλα αυτά κάνε τα παρακάτω:

1. ”Φορτίσου” μέσα στη μέρα Aκόμα κι αν είσαι το άτομο που δεν μπορεί να διακόψει αυτό που κάνει και προτιμάει να το τελειώσει πριν περάσει σε κάτι άλλο να ξέρεις έχει στοιχίσει σε πολύ κόσμο. Όπως δε μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο ένα ταξίδι 20 ωρών χωρίς στάση έτσι και ο εαυτός σου δεν μπορεί να υπερλειτουργεί για πολύ ώρα χωρίς μια διακοπή. Εαν σου χτυπάει με καμπανάκι ότι θέλει διάλλειμα μη το αγνοείς. Είτε αυτό είναι για ένα πεντάλεπτο μέσα στη μέρα είτε για μερικές μέρες άδεια στα 12 χρόνια που δουλεύεις.

2. Μίλα με το αφεντικό Όταν πιστεύεις ότι το ωράριο σου και τα καθήκοντά σου πλησιάζουν κοντά στο σενάριο του Devil Wears Prada αναθεώρησε τη στάση σου. Κρίνε εάν αυτό δεν είναι παροδικό επειδή ετοιμάζετε ένα project και βρες πόσο δική σου ευθύνη είναι ότι γυρίζεις στο σπίτι κάθε μέρα μετά τις 8. Εαν θεωρείς πως οι απαιτήσεις στη δουλειά έχουν ξεπεράσει το όριο και πως δεν φταίνε τα πολύωρα τηλεφωνήματα σου κατά τη διάρκεια του 8ώρου σου, τότε μίλα με κάποιον προιστάμενο στο γραφείο.

3. Απόλαυσε κάτι Σε συνεπαίρνει η καθημερινότητα με τις υποχρεώσεις της, περιμένεις το σαββατοκύριακο να κάνεις κάτι ωραίο και συχνά συμβαίνει κάτι που στο χαλάει. Μη περιμένεις το τέλος της εβδομάδας για να βάλεις όλα τα ωραία. Μπορείς να κανονίσεις ένα σύντομο καφέ με φίλες μέσα στην εβδομάδα, ένα σινεμά, ένα μασάζ, σεξ, το να μη κάνεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

4. Κουνήσου Το έχεις διαβάσει πολλές φορές για τις ενδορφίνες: Οι ορμόνες της γυμναστικής και της χαράς. Σε γεμίζουν ενέργεια και ευχαρίστηση.

5. Κατέγραψε Εαν νιώθεις ήδη πολύ κουρασμένη από όλα κατέγραψε με λεπτομέρειες το πρόγραμμα σου και στο τέλος της εβδομάδας μελέτησε με τι το παράκανες και σιγά σιγά διόρθωσε το.

6. #goals Ένας καλός λόγος για burn out είναι οι χαοτικές υποχρεώσεις και οι αόριστες και αυθαίρετες κατευθύνσεις. Όρισε τους στόχους σου, βρες τους τρόπους και τις μεθόδους και δράσε. Απλά και με ακρίβεια.

7. Άλλαξε τις συντεταγμένες

Κάνε αλλαγές στη καθημερινότητα σου και ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αλλάξεις διαδρομή για το γυμναστήριο, τη δουλειά, το σπίτι. Μετά άλλαξε στέκι και δοκίμασε κάτι καινούργιο. Κανόνισε μια βόλτα την Παρασκευή το απόγευμα σε με μια περιοχή που έχεις καιρό να πας ή δεν έχεις πάει.

8. Βρες ευκαιρία να γελάσεις

Όσο και αν τρέχεις ανάμεσα στα deadlines στάσου ένα λεπτό και φαντάσου τη φάτσα σου. Την αγχωμένη. Τη δύστροπη. Τη φοβισμένη. Σου κάνει γκριμάτσα ότι θέλει να βγει να παίξει μπάλα. Και νάζια. Αντε δε πας λίγο για μπάλα με τους φίλους σου να πείτε και αστεία να γελάσετε;