Όσο σημαντικό είναι να δίνεις στον σκύλο σου ποιοτική τροφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σιγουρεύεσαι πως δε θα φάει ποτέ κάτι που δεν πρέπει. Ένα από τα πλέον γνωστά «τοξικά» φαγητά για τα σκυλάκια μας είναι η σοκολάτα. Όμως, οι κτηνίατροι προειδοποιούν πως υπάρχουν ακόμη επτά τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σοκολάτα

Πιθανότατα αυτό το γνωρίζεις ήδη. Η σοκολάτα είναι αρκετά επικίνδυνη και δεν πρέπει να την καταναλώνει καθόλου. Ωστόσο, οι συνέπειές της έχουν να κάνουν με το μέγεθος του σκύλου σου. Όμως, σίγουρα, δεν είναι μία θεωρία που θες να τεστάρεις. Όσον αφορά τις σοκολάτες, η μαύρη είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τη γάλακτος, καθώς περιέχει σε μεγαλύτερη ποσότητα το τοξικό -για τον σκύλο σου- συστατικό, το κακάο.

Ξυλιτόλη

Πρόκειται για μία ουσία που χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης και συνήθως τη βρίσκουμε σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη αλλά και γλυκά. Η ξυλιτόλη είναι αρκετά επικίνδυνη αν καταναλωθεί από τον σκύλο σου και χρειάζεται να καλέσεις αμέσως τον κτηνίατρο. Μπορεί να του προκαλέσει από επιληπτικές κρίσεις έως βλάβη στο συκώτι. Αν έχεις προϊόντα με ξυλιτόλη, καλύτερα να τα βάλεις κάπου που δε θα μπορεί να τα φτάσει.

Σκόρδο

Το θειοθειικό οξύ που περιέχει το σκόρδο είναι επιζήμιο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου σου. Μπορεί να εμφανίσει ακόμη και αναιμία από την κατανάλωσή του. Όμως, τα καλά νέα είναι πως μόλις φύγει από το σύστημά του τότε μπορεί να αναρρώσει πλήρως, αλλά καλό είναι να σιγουρευτείς πως δε θα το φάει εξ’ αρχής.

Σταφύλια και σταφίδες

Είναι απαγορευτικά και τα δύο για τα σκυλιά. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή -ακόμη και μοιραία- βλάβη στο νεφρό. Οι κτηνίατροι αναφέρουν πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η ακριβής ουσία στα φρούτα αυτά που προκαλεί τη ζημιά, όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν είναι ασφαλές.

Μπέικον

Ναι ξέρω, μπορεί να σε εκπλήσσει που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Όμως, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ό,τι καλύτερο για το στομάχι του. Ο σκύλος σου έχει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες και θερμιδικά το ένα κομμάτι μπέικον αντιστοιχεί σε δεκατρία κομμάτια για έναν άνθρωπο.

Καρποί Macademia

Οι καρποί αυτοί περιέχουν μία τοξίνη που είναι αρκετά βλαβερή για το νευρικό του σύστημα. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες προς το παρόν για το πως επηρεάζει ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός το νευρικό σύστημα, όμως σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα τοξικά φαγητά. Μερικοί ξηροί καρποί είναι ασφαλείς για τον σκύλο σου, όμως δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση να γίνουν μέρος της διατροφής του ή ακόμη και της επιβράβευσης.

Αβοκάντο

Όλα τα σημεία του αβοκάντο περιέχουν την τοξίνη περσίνη που προκαλεί στον τετράποδο φίλο σου αρκετά εντερικά προβλήματα. Και σίγουρα δε θες να αφυδατωθεί και να χρειαστεί να του δώσεις φαρμακευτική αγωγή επειδή έτυχε να φάει αβοκάντο.

Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια περιέχουν κι αυτά το θειοθειικό οξύ που δεν είναι καθόλου ασφαλές, όπως είδες και παραπάνω. Καλύτερα λοιπόν, να αποφύγεις τα φρέσκα κρεμμύδια αλλά και τη σκόνη.