Υπάρχουν τόσες πολλές στρατηγικές για το πώς να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία. Μπορεί να αφορούν την επανεξέταση της σχέσης σου με τα social media. Ή το να προγραμματίζεις ένα gils night τη βδομάδα. Ακόμα και το να κρατάς ημερολόγιο. Η προσπάθεια κατανόησης του ποιες συμβουλές πραγματικά αποδίδουν και ποιες όχι, αποτελεί μια απλή μεν, αλλά επίπονη ατομική διαδικασία.

Και ποιος ξέρει για την ψυχική υγεία περισσότερα από τους ανθρώπους που την υπηρετούν; Διάφοροι θεραπευτές  προτείνουν στο περιοδικό Well + Good δικούς τους τρόπους προσέγγισης της καθημερινότητας. Στόχος η διαφύλαξη της ψυχικής σου υγείας.

1. Επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την ανησυχία

Όλοι έχουμε άγχος και πράγματα, για τα οποία ανησυχούμε. Δεν υπάρχει συσχέτιση, όμως, μεταξύ ανησυχίας για μια κατάσταση και έκβασής της. Κοινώς, θεωρείται τελείως περιττή. Είναι σημαντικό να το υπενθυμίζεις αυτό στον εαυτό σου. Ειδικά, όταν αρχίζεις να αγχώνεσαι.

Σύμφωνα με την Dr. Thea Gallagher, κλινική διευθύντρια του κέντρου θεραπείας και μελέτης του άγχους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Perlman School of Medicine, προσπάθησε να ακολουθήσεις τον εξής δρόμο σκέψης: «Μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα; Μπορώ να κάνω κάτι γι ‘αυτό ή όχι; Αν δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν χρειάζεται να ανησυχώ εξαιτίας του. Δεν υπάρχει λόγος».

2. Βρες ένα καλό mindfulness app

Η εφαρμογή Stop, Breathe & Think είναι μια πρόταση. Προσφέρει μερικά λεπτά καθοδηγούμενης παρέμβασης. Βασίζεται στα συναισθήματα που βιώνεις εκείνη τη στιγμή. Όπως λέει η Tamar Gur, εμπειρογνώμονας για την υγεία των γυναικών και ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner State University του Οχάιο: «Μπορείς να χρησιμοποιείς το app πριν φτάσεις στη δουλειά. Θα σε βοηθήσει να ενεργοποιηθείς και να γειωθείς». Ωφελεί εξίσου την χαλάρωση πριν από τον ύπνο.

3. Σκέψου το χειρότερο σενάριο

Κυρίως, όταν το άγχος εμφανίζεται ξαφνικά. Η Dr. Gallagher υποστηρίζει πως «αν σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο για το τι μπορεί να συμβεί, θα παραμείνει στον έλεγχο σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι ακόμα κι αν το χειρότερο πράγμα συμβεί, θα επιβιώσεις. Ούτως ή άλλως, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί».

4. Κάνε το διαλογισμό καθημερινή ρουτίνα σου

Ο διαλογισμός είναι σημαντικό μέσο ενίσχυσης της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, εάν δεν τον προγραμματίζεις, απαιτείται προσπάθεια να συμπιέσεις το χρόνο σου για μια συνεδρία. Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Κάνε τον, λοιπόν, αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας σου, όπως και ο David Klow, LMFT, συγγραφέας του «You Are Not Crazy: Επιστολές από το θεραπευτή σας».

Προτείνει: «Το πρωί να αφιερώνεις 30 λεπτά σε πρακτικές αυτοσυγκέντρωσης, γείωσης και ενεργειακού διαλογισμού. Πριν φύγεις από τη δουλειά, κάτσε στο γραφείο σου για 15 λεπτά. Θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το άγχος όλης της μέρας. Τέλος, κάνε διαλογισμό 30 λεπτών πριν κοιμηθείς. Έτσι, θα προετοιμαστείς για μια ξεκούραστη νύχτα ύπνου».

5. Προσπάθησε να μην επεξεργάζεσαι τόσο τα πράγματα

«Για παράδειγμα, όταν δεν απαντάει ο φίλος σου στο μήνυμά σου. Είναι εύκολο να αρχίσεις να σκέφτεσαι και να αναλύεις. Να κάνεις υποθέσεις ότι κάτι αρνητικό είναι η αιτία. Όπως ότι είναι θυμωμένος μαζί σου. Μην οδηγείσαι σε συμπεράσματα. Σκέψου άλλες πιθανές εξηγήσεις. Ίσως έχει απλά μια κουραστική μέρα. Εξάλλου, αν είναι θυμωμένος, οφείλει να σου το πει» λέει η Dr. Gallagher.

6. Δες την συνολική εικόνα της άσκησης

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Kathryn Moore: «η τακτική άσκηση ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία. Αν δεν είσαι σε θέση, όμως, να αφιερώσεις τόσο πολύ χρόνο ή ένταση, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Προσπάθησε να ακούς το σώμα σου. Αν θέλεις να κοιμηθείς περισσότερο, αντί να πας στην προπόνηση, δεν πειράζει».

Επομένως, να επιτρέπεις στον εαυτό σου κάποια ευελιξία γύρω από τη ρουτίνα άσκησής σου. Μην αισθάνεσαι ντροπή ή ενοχή, εάν τα πράγματα δεν λειτουργούν.

7. Σκέψου δύο φορές τα ερεθίσματα που προσλαμβάνεις

Είναι εύκολο να βυθιστείς στην υπόθεση ενός βιβλίου ή ταινίας. Και αυτό να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά σου. Κατά τον κλινικό ψυχολόγο John Mayer, συγγραφέα του Family Fit: Βρείτε την ισορροπία σας στη ζωή, προτίμησε να μη βλέπεις οτιδήποτε απεικονίζει real life δράμα. Θλιβερές ιστορίες και αρνητικές καταλήξεις. Φυσικά, τα διαφορετικά είδη επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά. Αλλά αν συνήθως αισθάνεσαι άσχημα, όταν παρακολουθείς μια θλιβερή ταινία ή έχεις αγωνία μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου, σκέψου το ξανά.

8. Δοκίμασε τη βαθιά αναπνοή όταν έχεις ένταση

Η Dr. Gur επισημαίνει ότι: «Μια βαθιά, σκόπιμη εισπνοή ακολουθούμενη από μια παρατεταμένη εκπνοή είναι χρήσιμη. Ιδίως, όταν κάτι σε ενοχλεί πραγματικά. Σε βοηθά να έχεις το περιθώριο να προσεγγίσεις μια κατάσταση ήρεμα και με ψυχραιμία».


featured image: Elite Daily