Από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι το τέλος του χειμώνα, το αγαπημένο σου πουλόβερ είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος σου φίλος. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να το φροντίζεις και να το αγαπάς, γιατί παρόλο που είναι ευαίσθητα γενικά τα πουλόβερ, μπορείς να τα κρατήσεις σα καινούρια πολλά χρόνια αρκεί να τα φροντίσεις σωστά.

Σε αυτό το άρθρο, σου έχουμε 8 tips για να διατηρείς και να φυλάς τα πουλόβερ σου έτσι, ώστε να είναι σαν να τα αγόρασες μόλις:

#1. Αφαίρεσε τους κόμπους. Είναι ό,τι πιο ενοχλητικό, και συμβαίνει σε όλα τα πουλόβερ και αυτό γίνεται εξαιτίας της τριβής όταν το φοράς. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα παρατηρήσεις πως κάνει κόμπους κυρίως στους αγκώνες, στις μασχάλες και στα μανίκια, αλλά σπάνια θα δεις και σε άλλα σημεία. Για να αφαιρέσεις τους κόμπους εύκολα και αναίμακτα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το απλώσεις πάνω σε μια επιφάνεια όπως ένα τραπέζι και να το περάσεις απαλά με ένα ξυραφάκι. Και μην ξεχνάς, δεν τους τραβάμε γιατί γίνονται χειρότερα.

#2. Γύρνα τα νήματα που προεξέχουν προς τα μέσα. Είναι πολύ κακό όταν συμβαίνει αυτό και μοιάζει με κάτι που δεν διορθώνεται, ενώ φοβάσαι μη πιαστεί πουθενά και τελικά λυθεί όλο το πουλόβερ. Παρόλο που δεν μπορούμε όντως να τα εξαφανίσουμε τελείως, μπορούμε με ένα τσιμπιδάκι μαλλιών τύπου φουρκέτα, να το περάσουμε και να γυρίσουμε το τσιμπιδάκι και το νήμα με τη φορά προς τα μέσα. Και δεν θα φαίνεται και δε θα ανησυχείς ότι θα πιαστεί πουθενά.

#3. Να το τινάζεις από σκόνη και τρίχες συχνά. Πολλά είδη πουλόβερ αποτελούν μαγνήτη για τη σκόνη και τις τρίχες για αυτό και καλό είναι να τα καθαρίζεις από αυτά τακτικά. Μπορείς με μια μαλακή οδοντόβουρτσα, να περάσεις το πουλόβερ για να το καθαρίσεις από αυτά, απλά και απαλά με στοργή για να μη το χαλάσεις και έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα στο τέλος.

#4. Να το πλένεις σωστά. Το σωστό πλύσιμο για τα περισσότερα πουλόβερ και για να μην χαλάει η σύνθεση αλλά και η εφαρμογή τους, είναι στο χέρι. Αν θέλεις να το τολμήσεις, μπορείς να γεμίσεις μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγες σταγόνες από υγρό απορρυπαντικό ρούχων και να το αφήσεις να μουλιάσει για 30 λεπτά. Έπειτα, το ξεβγάζεις με κρύο νερό και για να το στεγνώσεις το στραγγίζεις απαλά- δε το στύβουμε ποτέ- και το απλώνεις πάνω σε μια στεγνή πετσέτα για να απορροφήσει το νερό. Δεν το απλώνουμε κάθετα γιατί ξεχειλώνει.

Τυπικά το βαμβάκι και το κασμίρ χρειάζονται καθάρισμα μετά από 2-3 χρόνια, ενώ το μαλλί και ο πολυεστέρας είναι οκ μέχρι και 5 χρόνια. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλεύεσαι το ταμπελάκι στο εσωτερικό για τις οδηγίες πλύσης, γιατί κάποια όπως τα περισσότερα μάλλινα θέλουν μόνο στεγνό καθάρισμα. Γενικότερα, τα πλένουμε μόνο όταν έχουν λεκέδες ή ιδρώτα.

#5. Για να αποφύγεις το πολύ συχνό πλύσιμο, φόρεσε το με ένα T-shirt από μέσα. Ακόμα και το πιο απαλό πλύσιμο προκαλεί φθορά στη σύνθεση και στην απαλότητα του για αυτό αν θέλεις να το φοράς πολύ συχνά, προτίμησε να το κάνεις με ένα μπλουζάκι από μέσα. Λειτουργεί σα προστασία και απορροφά κάθε αποσμητικό, ιδρώτα ή μυρωδιά του σώματος κι έτσι του παρατείνεις τη ζωή.

#6. Μπορείς να μαλακώσεις το πουλόβερ που «σε τσιμπάει». Είναι τόσο ενοχλητικό και χειροτερεύει όταν το αγαπάς πολύ και δεν ήταν πάντα έτσι. Για να επαναφέρεις την απαλότητα του μπορείς στη λεκάνη που θα το πλύνεις στο χέρι, να το μουλιάσεις με κρύο νερό και μαλακτικό ρούχων, ενώ μπορείς να προσθέσεις και μισή κούπα conditioner μαλλιών και θα γίνει σα καινούριο. Να θυμάσαι όμως να αποφεύγεις τα 2 in 1 conditioner/ σαμπουάν ή τις πολύ εντατικές μάσκες γιατί θα το βαρύνουν και θα χειροτερέψει. Μετά από 1-3 φορές που θα το κάνεις, θα δεις μεγάλη διαφορά.

#7. Φύλαξε τα σωστά. Ποτέ δεν κρεμάμε τα πουλόβερ. Κρεμασμένα στην κρεμάστρα ξεχειλώνουν και αλλάζουν σχήμα στους ώμους. Η σωστή φύλαξη είναι διπλωμένα σχολαστικά και προσεκτικά σε συρτάρι ή ράφι, και για εξοικονόμηση χώρου μπορείς να το κάνεις ένα χαλαρό ρολάκι. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση από την κρεμάστρα, προτίμησε να το βάλεις επάνω ελαφρώς διπλωμένο για να αποφύγεις όσο πάει την φθορά.

#8. Όπως όλα τα ωραία κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους, έτσι και ο χειμώνας και η εποχή των πουλόβερ κάποτε τελειώνει. Για αυτό τότε, που αλλάζεις τα ρούχα στην ντουλάπα, μη πετάξεις τα πουλόβερ σε σακούλες όπως να ‘ναι, αλλά πλύνε τα, δίπλωσε τα όμορφα και φύλαξε τα σε θήκες για ρούχα που έχουν σύνθεση που αναπνέει. Μην ξεχάσεις να βάλεις το αρωματικό με τη λεβάντα για να αποφύγεις τα ζωύφια και να μη τα φυλάς στις σακούλες που ρουφάς με τη σκούπα τον αέρα. Μπορεί να μοιάζει καλή ιδέα πως εξοικονομείς χώρο αλλά μπορεί να μείνει μέσα υγρασία και να μουχλιάσουν.