Τα 20s είναι μια περίεργη δεκαετία. Είναι η δεκαετία του emerging adulthood. Εδώ είναι που επιτρέπονται όλα και που δεν έχεις τα χρήματα να κάνεις ούτε τα μισά. Εδώ γνωρίζεις ανθρώπους, κάνεις ταξίδια, πίνεις τα-ξύδια, μένεις ξύπνιος μέχρι το πρωί τραγουδώντας με κιθάρες σε παραλίες, ερωτεύεσαι σαν να είναι η πρώτη φορά, χωρίζεις σαν να είναι το τέλος του κόσμου και αν έχεις μερικούς που σε αγαπάνε γύρω σου, μαθαίνεις να μαθαίνεις. Τα 20s τα αγαπάς! Δε μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Τα 20s σου μαθαίνουν πως θα έπρεπε να είναι η ζωή και πως αν παλέψεις, όλα είναι ένα βήμα μακριά. Ή και πολλά βήματα μακριά αλλά η διαδρομή το αξίζει. Μπορεί να είσαι μόνη σου, μπορεί να έχεις και ένα σκύλο ή μπορεί να έχεις βρει και τον άνθρωπό σου, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτά τα μαθήματα θα τα διδαχθείς.

1. Συμβαίνουν υπέροχα πράγματα όταν σταματάς να είσαι παθητικός

giphy-4

Η φάση στις μέρες μας, επιτάσσει ότι πρέπει να τσεκάρεις το κινητό σου ακόμη και όταν είσαι στο ασανσέρ, ότι πρέπει να στείλεις μήνυμα στο facebook αντί να πάρεις τηλέφωνο και ότι ο τύπος που σου μιλάει στο αεροπλάνο είναι περίεργος. Πολλές φορές χάνουμε την αξία του να είμαστε πραγματικά παρόντες σε ένα μέρος. Μεγαλώνοντας μαθαίνεις ότι έχει περισσότερη αξία να ακούσεις τη φωνή του φίλου σου και να καταλάβεις τι έχει παρά να κρυφτούν όλα, πίσω από κακογραμμένα greeklish. Έχει περισσότερη αξία να μάθεις μια ιστορία διαφορετική από τη δική σου και να δεις μια οπτική που δεν είχες ξαναδεί από το να ακούσεις για πολλοστή φορά την ίδια λίστα τραγουδιών στο κινητό σου.

2. Δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος -και αυτό τυχαίνει να είναι φανταστικό

tenor-2

Μάθε να παίρνεις απόσταση από τα πράγματα. Ένα τριήμερο detox από το κινητό σου θα σε κάνει σίγουρα να καταλάβεις ότι ο κόσμος προχωράει και χωρίς εσένα. To feed στα σόσιαλ μίντια παραμένει το ίδιο. Τα ίδια άτομα ποστάρουν τον εαυτό τους, τα ίδια άτομα διαφημίζουν τις σχέσεις τους σαν προϊόν αξίας, τα ίδια άτομα ενημερώνουν τους ακόλουθους τους για το τι έφαγαν και για το αν εχθές το βράδυ έγιναν κομμάτια με ένα inspirational quote που σίγουρα αφορά τον πρώην τους ή το πόσο έχουν φιλοσοφήσει τη ζωή. Το ίδιο κάνεις και εσύ, μη μπερδεύεσαι. Έχει μοναδική αξία αυτή η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι όλα παραμένουν τα ίδια και ότι το μόνο που καταφέρνεις με το να είσαι μονίμως online είναι να πατάς ένα off στην πραγματική ζωή.

3. Πιθανότατα δε χρειάζεσαι αυτό το καινούργιο ___ (όπου παύλα, συμπληρώνεις κατά προτίμηση)

shopping-for-dresses-with-friends-girls

Μάντεψε, η ζωή είναι απλή. Είναι σαν τον σκέτο καφέ. Είναι καφές και δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω, ούτε σαντιγί ούτε ζάχαρη ούτε κρέμα. Όταν καταλαβαίνεις ότι κάθε τι καινούργιο που δε χρειάζεσαι πραγματικά, σου τρώει πολύτιμο χώρο και σε οδηγεί αυτόματα στο επόμενο ”καινούργιο” που πάλι δε θα χρειάζεσαι, τότε τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο απλά. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι δεν είναι ακριβά παπούτσια και designer τσάντες αλλά άνθρωποι και όμορφες στιγμές. Δυστυχώς πολλές φορές αναλωνόμαστε σε σκέψεις για τα πράγματα που δεν έχουμε και χάνουμε το πραγματικό νόημα. Φρόντισε την επόμενη φορά να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποια ανάγκη σε οδηγεί και αν εκείνη τη στιγμή καλύπτεις πραγματικά ή συναισθηματικά κενά.

4. Δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο νομίζουμε, καταβάθος μοιάζουμε

giphy-5

Η αξία της ζωής βρίσκεται στη διαφορετικότητα, βρίσκεται στις μικρές στιγμές που συνειδητοποιείς ότι όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Για όλους. Οι ανησυχίες, τα άγχη, ο θυμός, η χαρά, η λύπη, η αγάπη. Ίδια συναισθήματα και διαφορετικές καταστάσεις. Όλοι ίδιοι είμαστε, όλοι τα ίδια ζούμε και όλοι με τους ίδιους δαίμονες παλεύουμε. Ή μπορεί και με διαφορετικούς. Το θέμα είναι ότι παλεύουμε, παραιτούμαστε, και μετά ξανά. Είμαστε άνθρωποι και αυτό δε θα αλλάξει, ό,τι χρώμα και αν έχουμε, ό,τι μουσική και αν ακούμε και ό,τι και αν φάγαμε όταν ξυπνήσαμε το πρωί. Όταν κάπου εκεί στα 20 σάμθινγκ, συνειδητοποιείς ότι και ο απέναντί σου παλεύει, τότε είναι που τον αγαπάς λίγο παραπάνω, τότε είναι που σε αγαπάς λίγο παραπάνω.

5. Τα αγόρια σου πρέπει να τα εκτιμάς

tumblr_mqh1fp1chn1qh81pto1_500

Αυτό να το θυμάσαι. Είτε σε αγάπησαν, είτε σε έκαναν να περάσεις απλώς καλά, είτε σε στεναχώρησαν, είτε έφυγαν χωρίς ένα γεια, ποτέ να μην ξεχάσεις ότι αυτοί ήρθαν για να σε αλλάξουν. Ήρθαν για να μαλώσετε και να σου πουν τα κακά του χαρακτήρα σου που ελάχιστες φίλες σου θα τολμήσουν να σου παραδεχτούν, ήρθαν για να σου μάθουν καινούργιες μουσικές, για να σου δείξουν καινούργια παγκάκια. Ήρθαν για να σε κάνουν να νιώσεις ότι αξίζεις τα χίλια καλά αυτού του κόσμου. Και ας τα άξιζες και πριν από αυτούς, και ας τα αξίζεις και μετά από αυτούς. Ήρθαν για να σε αποδεχτούν όπως είσαι. Τα αγόρια σου να τα εκτιμάς και να τα αγαπάς. Ακόμη και αν δεν τα αγάπησες ποτέ. Ακόμη και αν δεν άξιζε να τα αγαπήσεις, να το κάνεις για σένα που είσαι το πιο σημαντικό άτομο για σένα. Γιατί απλώς κάτι σου έμαθαν.

6. Η ζωή συμβαίνει κάπου ανάμεσα στις φωτογραφίες

tumblr_omcboogw1y1w5sanko1_500

Ας μην ακούσω ξανά το χιλιοειπωμένο photographs or it never happend Θεέ μου. Η ζωή συμβαίνει στο ενδιάμεσο ρε παιδιά. Η ζωή δεν είναι πάντα το ηλιοβασίλεμα που προσπαθείς να πιάσεις, πολλές φορές είναι και από την άλλη μεριά, εκεί που τα χρώματα παίζουν. Η ζωή είναι δίπλα σου, σε αυτόν που βλέπει μαζί σου το ηλιοβασίλεμα, είναι στο κοκτέιλ που πίνεις και στο τσιγάρο που σε πίνει. Η ζωή είναι αυτά που σε κάνει να θυμάσαι αυτό που βλέπεις. Χάνουμε στιγμές με το να προσπαθούμε να τις παγιδεύσουμε. Χάνουμε στιγμές προσπαθώντας να κάνουμε τους άλλους να καταλάβουν τις στιγμές μας. Άσκοπο και χρονοβόρο. (Να ευχαριστείς τα αγόρια σου που συνήθως αυτά στο έμαθαν αυτό)

7. Οι άνθρωποι σου είναι αυτοί που μεταμορφώνουν την κάθε σου στιγμή

giphy-6

Αυτούς τους λίγους ή τους πολλούς που θα επιλέξεις να έχεις δίπλα σου να τους εκτιμάς και να τους το δείχνεις. Όχι γιατί θα φύγουν αλλά γιατί το χρειάζονται και εσύ το χρειάζεσαι. Σημαντικός γίνεσαι όταν μοιράζεσαι, όταν μαθαίνεις να χαμογελάς με τα απλά. Τα 20κάτι τα ζηλεύουν όλοι. Τα ζηλεύεις ακόμη και εσύ που τα ζεις. Στα 20κάτι ζεις στιγμές και κάνεις ότι δε φανταζόσουν. Τι αξία έχουν όλα αν δεν έχεις με κάποιον να τα μοιραστείς; Τι αξία έχουν οι καφέδες χωρίς παρέα; Τι αξία έχουν τα ηλιοβασιλέματα χωρίς τον ώμο κάποιου; Και στην τελική τι αξία έχουν ακόμη και οι πίτσες αν δε σκεφτείς ότι θέλεις να πάρεις το τελευταίο κομμάτι αλλά δεν είσαι μόνος σου;

8. Οι μικρές καθημερινές συνήθειες είναι αυτές που σε διαμορφώνουν 

giphy-7

Ε, λοιπόν ναι! Αν ακούς κρυφά Ρέμο, γίνεσαι Ρέμος. Και να σου πω και κάτι; Και πολύ καλά κάνεις!Δώσε σημασία σε αυτά που κάνεις κάθε μέρα γιατί αν δεν μπορείς στα 20σάμθινγκ να τα αλλάξεις, τότε δε θα μπορέσεις ποτέ. Αποδέξου το και προχώρα με αυτό αλλιώς άλλαξε το. Αυτό να είναι το μότο σου. Η ζωή είναι αυτή που είναι και αν θέλεις να είσαι 5 κιλά πιο αδύνατη το πιο σωστό που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις σήμερα να τρως πίτσα ή τουλάχιστον να ξεκινήσεις να τρώς λιγότερη. Αυτοί που ξέρουν, λένε ότι σε 40 μέρες θα έχεις συνηθίσει. Αν θέλεις να βλέπεις τα πράγματα θετικά, τότε ξεκίνα να το κάνεις. Αν θέλεις να μάθεις να παίζεις πιάνο ξεκίνα τα μαθήματα και σε δέκα χρόνια θα έχεις πτυχίο. Αν πάλι θέλεις το Σάββατο που θα βγεις να χορεύεις τέλεια, ξεκίνα τα μαθήματα χορού.