Κάθε χωρισμός είναι δύσκολος. Τόσο που μερικές φορές, μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο από ένα απλό heartbreak.

Ο χωρισμός αποτελεί μία μορφή πένθους. Χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα και ψυχική ανάρρωση από τον καθένα. Ένας χωρισμός δεν έχει να κάνει με τον αποχωρισμό από έναν άνθρωπο. Είναι και ο αποχωρισμός από το μέλλον και τα όνειρα που συνόδευαν τη σχέση σας. Είναι λογικό λοιπόν, να χρειάζεσαι χρόνο να το ξεπεράσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές φορές που ο χωρισμός σου είναι κάτι παραπάνω από αυτό και σου έχει κοστίσει αρκετά:

Πονάς σωματικά -πέρα από ψυχικά

Ο ψυχικός πόνος συνδέεται με τον σωματικό. Όλη αυτή η κούραση, η υπνηλία ή η αυπνία που έχεις, οι ναυτίες, η έλλειψη ενέργειας είναι η αντίδραση του οργανισμού σου στο στρες του χωρισμού. Μην απορείς λοιπόν, αν έχεις πόνους στο στομάχι ή στην πλάτη, αν πεινάς πολύ ή και καθόλου.

Δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτε άλλο -κυριολεκτικά-

Η σκέψη σου θα τρέξει στην πρώην σχέση σου. Πολύ. Αυτό δεν αμφισβητείται. Όταν όμως αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι δεν περνά τίποτα άλλο από το μυαλό σου πέρα απ’ αυτό, τότε χρειάζεσαι μία δραστική αλλαγή. Αν νιώθεις πως η ζωή σου δεν έχει αξία χωρίς αυτή τη σχέση, τότε οι ρίζες αυτές πάνε πιο βαθιά από έναν χωρισμό.

Αποφεύγεις τους φίλους σου

Το να διατηρείς τις φιλίες σου εν μέσω ενός δύσκολου χωρισμού, φαντάζει πολυτέλεια. Παρόλο που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελες να στραφείς περισσότερο στους φίλους σου, προτιμάς τη μοναξιά. Αυτό ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και φυσικά του overthinking. Είναι πολύτιμο να έχεις κάποιον να μοιράζεσαι όσα σκέφτεσαι, ακόμη κι αν πιστεύεις πως κανείς δεν θα καταλάβει πως νιώθεις. Ίσως και να το καταλάβουν όμως.

Δεν βρίσκεις κανένα νόημα στη δουλειά σου πια

Όλη αυτή η ενέργεια, το πάθος και η όρεξη που είχες, δεν υπάρχουν πια. Εκτελείς τα καθήκοντα σου μηχανικά, εμφανίζεσαι ρομποτικά και αφήνεις τη μέρα να κυλήσει χωρίς ενδιαφέρον. Όταν ξέρεις πως η σχέση που τελείωσε είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι, πώς μπορείς να συγκεντρώσεις την προσοχή σου στη δουλειά; Αυτή είναι μία ευκαιρία να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και να κάνεις παρέα με νέα ίσως άτομα από τη δουλειά ή να αρχίσεις  να εμφανίζεσαι ξανά στις συναντήσεις μετά τη δουλειά.

Έχεις χάσει κάθε κίνητρο να φροντίσεις τον εαυτό σου

Από τη διατροφή και τη γυμναστική σου μέχρι το καθημερινό self-talk σου όσο κάνεις πράγματα μέσα στη μέρα. Ένας χωρισμός μπορεί να ταράξει όλη σου τη ρουτίνα και τις ισορροπίες σου αλλά αν βλέπεις πως αυτό συνεχίζεται, πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον. Κάποιον φίλο που εμπιστεύεσαι, συγγενή ή και κάποιον ειδικό που θα σε καθοδηγήσει στο πώς να πατήσεις ξανά στα πόδια σου.

Δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια στον εαυτό σου

Από το πόσο stalking κάνεις στο προφίλ του στα social media μέχρι το πόσο ανεξέλεγκτο αφήνεις το άγχος και τις σκέψεις σου. Θέλεις να ξέρεις που είναι, κάνεις σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή του, κλαις. Και repeat. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, δημιουργείς εμμονή στον εαυτό σου, την οποία ωστόσο πρέπει να διακόψεις άμεσα. Όσο χρόνο περνάς στο κινητό σου αναζητώντας την τελευταία του ανάρτηση, χάνεις σημαντικές στιγμές από τη ζωή που ζεις τώρα. Από τα άτομα που έχεις τώρα γύρω σου.

Η διατροφή σου περνά από χίλια κύματα

Είτε αυτό σημαίνει πως δεν έχεις καθόλου όρεξη, είτε πως έχεις υπερβολικά πολλή. Το πως νιώθεις έχει αντίκτυπο στο τι τροφές θα επιλέξεις να φας ή να μη φας. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις, καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό διατροφής που θα σε βοηθήσει σιγά σιγά να μπεις ξανά σε ένα πιο ισορροπημένο μονοπάτι.

Αρνείσαι να δημιουργήσεις νέες συνήθειες, με νέα άτομα

Από το να αλλάξεις το στέκι που αγοράζατε τον πρωινό σας καφέ μέχρι το να βγεις ένα ραντεβού με κάποιο νέο άτομο, αρνείσαι την αλλαγή. Δεν θες να αλλάξεις, να βελτιωθείς, να εξελιχθείς. Δεν θες ούτε και να χειροτερέψεις. Θες απλά να μείνεις στάσιμη, να παγώσεις το χρόνο λίγο πριν οδηγηθείς στο χωρισμό. Η ζωή προχωράει και μαζί της και εσύ. Ξεκίνα να είσαι πιο δεκτική σε μικρές συνήθειες και σταδιακά, θα δεις πως θα αναζητήσεις μόνη σου κάτι καλύτερο.