Είτε είσαι pro traveler, είτε όχι, είναι σημαντικό να μπορείς να χαρείς τις ομορφιές του κάθε νέου τόπου που επισκέπτεσαι, σαν να είσαι ντόπιος. Φρόντισε να μη φας στα τουριστικά εστιατόρια, να δεις τα κατάλληλα αξιοθέατα και να απολαύσεις την κάθε πόλη όπως της αρμόζει. Αν δεν θέλεις να φαίνεσαι όπως οι Κινέζοι με τις τεράστιες ψηφιακές μηχανές περασμένες στο λαιμό, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.

15

1. Ντύσου όπως ντύνονται οι ντόπιοι, απέφυγε εκείνο το περίεργο αδιάβροχο παντελόνι με μικροίνες που μπορεί να μετατραπεί σε σορτσάκι. Μπορεί να είναι βολικό και να πιάνει λιγότερο χώρο αλλά θα νιώσεις σίγουρα πιο άνετα στο χώρο που κινείσαι αν φοράς παρόμοια ρούχα με τους ανθρώπους που κυκλοφορούν γύρω σου. Ντύσου καλά, ντύσου σαν να βγήκες από το σπίτι σου. Ακόμη μην ξεχνάς ότι δεν θα κάνεις φωτογράφιση για τη Vogue άρα το καλά δε σημαίνει να είσαι υπερπαραγωγή.

35

2. Photographs or it never happend. Not! Προσοχή στη χρήση της κάμερας. Ναι, θέλεις να δούνε όλοι που πήγες, ναι καλά κάνεις, όλοι καταβάθος (ή και όχι πολύ βάθος θέλουμε). Μην ξεχνάς όμως τον χρυσό κανόνα – η κάμερα που έχεις στο λαιμό σου είναι το εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και σε αυτά που ζεις-. Ναι οι φωτογραφίες είναι στιγμές αναλλοίωτες στον χρόνο αλλά φρόντισε μη σου πάρει περισσότερη ώρα το να φωτογραφίσεις ένα κτήριο απ’ ότι να το παρατηρήσεις. Δε σε κάνει μόνο να φαίνεσαι τουρίστας, σε κάνει και να χάσεις την πραγματική στιγμή.

2

3. Προσοχή με τα αξιοθέατα. Φυσικά και πρέπει να δεις όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την κάθε πόλη αλλά καλό θα ήταν να διαλέξεις αυτά που για σένα είναι πιο σημαντικά. Αν θέλεις να ζήσεις μια πόλη όπως οι ντόπιοι της, οφείλεις να χαθείς στα στενάκια. Πάνε σε μια τυχαία διασταύρωση και άσε το δρόμο να σε βγάλει κάπου που σίγουρα δε θα σε οδηγήσει ο ταξιδιωτικός οδηγός. Παρατήρησε διακριτικά τα κτήρια και τους ανθρώπους αυτών των περιοχών.

45

4. Πήγαινε το Σάββατο ή την Κυριακή στην εκκλησία. Το ξέρω ότι σου φαίνεται εξωπραγματικό αλλά θα νιώσεις πως συμπεριφέρεται ένας άλλος λαός, θα ακούσεις αυτό το chit chat για τα καθημερινά τους προβλήματα. Με λίγα λόγια θα μπεις σε μια συνήθεια τους.

55

5. Νοίκιασε ποδήλατο ή αυτοκίνητο. Άσε την κάρτα του μετρό στην άκρη και πάρε την πόλη στα πόδια σου. Θα έχεις τρομερή αυτονομία και θα γυμναστείς. Αν πάλι θέλεις να πας μια κοντινή εκδρομή θα μπορέσεις να ανοίξεις στο αυτοκίνητό σου το ραδιόφωνο και να ακούσεις έναν τυχαίο σταθμό. Τι καλύτερο; Τι πιο ντόπιο; P.S. Θα χρειαστείς σίγουρα ένα καλό navigator.

61

6. Φάε με τους λόκαλζ. Ναι σε εκείνες τις γειτονιές που σου είπα πιο πριν , σε αυτές που είναι εκτός κέντρου. Μην ξεχνάς ότι και στην πόλη σου τα καλύτερα κρυμμένα μαγαζιά δε βρίσκονται εκεί που βρίσκεται ο πολύς κόσμος. Ρώτησε έναν ντόπιο, κάνε έλα καλό google search ή απλώς χάσου στις γειτονιές και σίγουρα θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

71

7. Διάβασε ένα βιβλίο. Αξεπέραστη αίσθηση ελευθερίας. Για πολλούς λόγους έναν βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά. Είτε είσαι στο αμάξι και οδηγεί κάποιος άλλος, είτε είσαι σε ένα πάρκο μπορείς να έχεις μαζί σου το αγαπημένο σου λογοτεχνικό και να το απολαύσεις. Σε έναν διαφορετικό τόπο με διαφορετικούς ανθρώπους γύρω σου, με διαφορετικές μυρωδιές. Όχι μόνο δε θα φαίνεσαι σαν τουρίστας αλλά θα σε κάνει και να αφήσεις κάτω το κινητό εκείνες τις ώρες που σίγουρα θα έκανες σκρόλ ντάουν στο Instagram ή που θα έψαχνες να βρεις τα κατάλληλα φίλτρα για τη φωτογραφία. Εκείνη που θα τη δημοσιεύσουν στο επόμενο τεύχος της Vogue. Της Γαλλίας ε;