7 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος

7 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος

Όλες έχουμε ακούσει συμβουλές για τροφές που πρέπει να αποφεύγει μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη. Όμως, έχουν αλλάξει από την εποχή των μαμάδων μας;

Ποιες τροφές θεωρούνται ακατάλληλες και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για να τρέφεσαι με ασφάλεια τους επόμενους εννέα μήνες;

1. Ωμό ψάρι

Απέφυγε αυτό το διάστημα το sushi, το sashimi, και το tartare. Μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σε εσένα και το έμβρυο από μόλυνση μέχρι και σοβαρή λοίμωξη του αίματος. Εναλλακτικά, παράγγειλε μαγειρεμένο ψάρι ή θαλασσινά ή tempura rolls.

2. Σάντουιτς με κρέας ή αλλαντικά

Ακόμα κι αν αποτελεί ένα εύκολο γεύμα όταν είσαι έξω ή στη δουλειά, το κρέας ή τα αλλαντικά που θα έχει μπορεί να περιέχουν βακτήρια listeria που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. Και παρόλο που οι εταιρείες ψεκάζουν πλέον τα προϊόντα με ένα συντηρητικό που αποτρέπει την Listeria, οι έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να είναι πιο επιρρεπείς.

3. Ψάρια πλούσια σε υδράργυρο

Τέτοιου είδους ψάρια, όπως ο τόνος, μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του εμβρύου.

4. Κονσέρβες

Τα τρόφιμα σε κονσέρβες έχουν κατά κανόνα μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που προκαλεί οίδημα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Προτίμησε φρέσκα φασόλια, καλαμπόκι, μανιτάρια και ψάρια/θαλασσινά.

5. Τεχνητά γλυκαντικά

Με βάση τα δεδομένα των μεγαλύτερων Διεθνών Οργανισμών Ασφάλειας Τροφίμων, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά μέσα (στέβια, σουκραλόζη, ακεσουλφαμικό κάλιο) θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό, όμως, που οι εγκυμονούσες πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι η υπερβολή δεν είναι επιθυμητή. Δεδομένου ότι τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα ποτών, light τροφίμων, αλλά ακόμη και τσιχλών χωρίς ζάχαρη, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα αυτά με σύνεση.

6. Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει καούρες, αλλά και γέννηση παιδιού χαμηλού βάρους. Σύμφωνα με έρευνα στο British Medical Journal, έγκυες που καταναλώνουν περισσότερα από 800 mg καφεΐνης καθημερινά έχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολής. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι τα 200 mg περίπου καφεΐνης τη μέρα είναι ασφαλής ποσότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7. Αναψυκτικά

Για αυτό το διάστημα βγάλε από τη διατροφή σου αναψυκτικά όπως cola, τυποποιημένους χυμούς, iced tea. Αυτού του είδους τα ροφήματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κάτι που σίγουρα δεν χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη αφού μπορούν να προκαλέσουν και διαβήτη κύησης εκτός από αύξηση βάρους.

Δες ακόμαBeauty hacks για νέες μαμάδες που δεν έχουν χρόνο ούτε για τα βασικά


www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photos: unsplash.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.