Βρήκαμε κάτι να δοκιμάσεις και να εντάξεις στη ζωή σου για να σε κάνει όντως καλύτερ@, κι αυτό είναι η Ayurveda. Δεν είναι ακόμα μια τάση που ακούσαμε στο TikTok και θα την ξεχάσουμε σε λίγους μήνες.

Είναι ένα αρχαίο ιατρικό σύστημα με ρίζες στην ινδική υποήπειρο και είναι αρκετά πολύπλοκο. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα ιατρικής με πνευματικά και συναισθηματικά στοιχεία για αυτό και καλό είναι πριν το ανακαλύψεις, να κάνεις μια σχολαστική έρευνα.

Τι είναι η Ayurveda;

Η Ayurveda είναι ένα από τα παλαιότερα συστήματα ιατρικής στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζεται ευρέως σήμερα. Στα σανσκριτικά, η Ayurveda μεταφράζεται σε «η επιστήμη της ζωής». Για να συνοψίσουμε εν συντομία, η Ayurveda προσδιορίζει τρεις κύριες ενέργειες του σώματος: vata (αέρας), pitta (φωτιά) και kapha (γη), γνωστές ως doshas.

Εάν ένα στοιχείο είναι εκτός ισορροπίας, όλα έχουν τη δυνατότητα να επηρεαστούν. Ακριβώς όπως ο καθένας έχει ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα, ο καθένας έχει το δικό του ιδιαίτερο μοτίβο και την ισορροπία των doshas. Η πρακτική της Ayurveda  είναι να δημιουργεί μια ισορροπία σώματος, νου και συνείδησης (σύμφωνα με την ατομική σύσταση κάθε σώματος).

Μας διδάσκει να σεβόμαστε τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό μας περιβάλλον, ενισχύοντας την αυτοφροντίδα, την προσωπική σοφία και προάγοντας τη δια βίου υγεία.

Παρακάτω σου προτείνουμε μερικές συνήθειες και διαδικασίες οι οποίες, σύμφωνα με την Ayurveda θα αλλάξεις τη ζωή σου.

1. «Υγιές» σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε σώμα

Κάθε σώμα χρειάζεται διαφορετικά πράγματα και το υγιές φαίνεται διαφορετικό σε όλους. Αυτό που είναι ισορροπημένο για ένα άτομο δεν θα είναι το ίδιο για το επόμενο άτομο, και αυτό που λειτουργεί για τον ένα μπορεί να μην λειτουργεί απαραίτητα για έναν άλλο.

Εάν εργάζεσαι και ειδικά πολλές ώρες,  για να τρως υγιεινά και να έχεις μια ρουτίνα προπόνησης, μην ακολουθείς απλώς τις τάσεις διατροφής και άσκησης, επειδή η αγαπημένη σου influencer υπόσχεται απώλεια βάρους ή λαμπερό δέρμα. Βρες αυτό που σου ταιριάζει ακριβώς.

2. Φάε εποχιακά

Γνωρίζεις ήδη ότι η κατανάλωση τροφών εντός της εποχής είναι καλύτερη για θρεπτικά συστατικά και γεύση, αλλά η πρακτική της Ayurveda ξεπερνάει τα τρόφιμα που καλλιεργούνται κάθε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Τα σώματά μας αλλάζουν μαζί με τον καιρό.

Έτσι, το χειμώνα, καλό είναι να τρως ζεστά φαγητά με αλεσμένα λαχανικά όπως καρότα και κουνουπίδι ενώ το καλοκαίρι, μπορείς να έχεις ωμές σαλάτες ή κρύα σάντουιτς για να σε δροσίσει.

Εκτός από τη θερμοκρασία, πρόσεξε και την υγρασία στην περιοχή σου. Εάν έχει υγρασία (βρέχει ή χιονίζει), να τρως περισσότερα ξηρά τρόφιμα όπως ψητά λαχανικά ή ξηρούς καρπούς και σπόρους. Εάν ο καιρός είναι πολύ ξηρός (πτώσεις φύλλων από δέντρα, χαμηλή υγρασία κ.λπ.), προτίμησε σούπες και μαγειρευτά.

3. Η γλώσσα μας υποδεικνύει την υγεία μας

Η Ayurveda μας διδάσκει ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη γλώσσα μας. Όχι μόνο η γλώσσα σου μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις το dosha σου, αλλά μπορεί επίσης να σε ενημερώσει για την υγεία σου.

Η γλώσσα δίνει ενδείξεις για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα και πού. Αντανακλά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, το επίπεδο των «τοξινών», και είναι μια άμεση εκδήλωση της διατροφής μας. Κοιτάζοντας τη γλώσσα σου μέρα με τη μέρα θα αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα της επίστρωσής της.

Για να αποφύγεις την εκ νέου κατάποση των τοξινών στη γλώσσα σου το πρωί, πρέπει να την ξύσεις. Πριν καν πιείς το πρωινό σου φλιτζάνι νερό με λεμόνι –και σίγουρα πριν από κάθε φλιτζάνι καφέ– πάντα να βουρτσίζεις τα δόντια σου και να ξύνεις τη γλώσσα σου για να απαλλαγείς από όλες τις τοξίνες για να μην τις καταπιείς ξανά στο σώμα σου.

4. Χρησιμοποίησε τις έξι γεύσεις σε κάθε γεύμα

Η Ayurveda αναγνωρίζει έξι διαφορετικές γεύσεις: γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή, πικάντικη και στυφή.

Οι έξι γεύσεις είναι μια κατευθυντήρια αρχή στην Ayurveda, η οποία δηλώνει ότι οι όμοιες ιδιότητες αυξάνουν η μία την άλλη, ενώ τα αντίθετα προάγουν την ισορροπία. Κάθε μία από τις έξι γεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και των φυσιολογικών μας αναγκών.

Κάθε φρούτο, λαχανικό, δημητριακό, ξηρός καρπός κ.λπ. έχει μια ιδιαίτερη γεύση ή συνδυασμό λίγων και ιδανικά κάθε μία από τις γεύσεις είναι παρούσα σε κάθε γεύμα –ή τουλάχιστον κάθε μέρα– για να διασφαλιστεί η σωστή πέψη. Επιπλέον, η προσθήκη μπαχαρικών, βοτάνων και χυμού λεμονιού κάνει τα γεύματα πολύ πιο γευστικά.

Γλυκό: υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα

Ξινό: οργανικά οξέα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (προβιοτικά)

Αλμυρό: άλατα (τα οποία περιέχουν κρίσιμα μέταλλα)

Πικάντικα: πικάντικα φαγητά (αναφλέγει την πέψη)

Πικρό: σκούρα, φυλλώδη χόρτα και βότανα (αντισηπτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες)

Στυφό: όσπρια; ακατέργαστα ή ξηρά προϊόντα

5. Μην εστιάζεις μόνο σε τι τρως αλλά και πως

Προφανώς, αυτό που τρώμε είναι ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης ευεξίας: Τρώγοντας ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών τροφών, αποφεύγουμε τα τρόφιμα που αναστατώνουν το σύστημά μας. Αλλά ο τρόπος που τρώμε είναι εξίσου σημαντικός με το τι τρώμε.

Η λύση στα πεπτικά προβλήματα θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο το να βεβαιωθεί; ότι η στάση σου είναι όρθια και το στομάχι σου χαλαρό ή τρως πιο αργά και χωρίς περισπασμούς (χωρίς τηλεόραση, τηλέφωνο ή email).

Η προσθήκη μπαχαρικών όπως το κύμινο ή ο κουρκουμάς στα γεύματα θα βοηθήσει στην πέψη ή η λήψη ενός κουταλιού φρέσκου ginger με λίγες σταγόνες χυμό lime και μια πρέζα αλάτι πριν από τα γεύματα μπορεί να ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες για την παραγωγή της κατάλληλης ποσότητας πεπτικών ενζύμων.

Η Ayurveda εστιάζει τόσο πολύ στη σωστή πέψη καθώς αναγνωρίζει ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και αισθάνεται καλύτερα.

6. Δοκίμασε να κάνεις αυτο-μασάζ

Το μασάζ δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα αυτο-φροντίδας ή απόλαυση στην Ayurveda αλλά είναι μια ουσιαστική θεραπευτική πρακτική. Το Abyanga (ή αυτο-μασάζ, γράφεται επίσης Abhyanga) είναι μια μορφή φαρμάκου που περιλαμβάνει το μασάζ του σώματος με ειδικό λάδι dosha.

Μια καθημερινή πρακτική Abyanga αποκαθιστά την ισορροπία των dosha και ενισχύει την ευεξία και τη μακροζωία. Μετά από ένα ντους, μπορείς να τρίβεις λάδι ανάμεσα στα χέρια σου για να ζεσταθεί και ξεκινώντας από το λαιμό καταλήγεις στα πόδια και φροντίζεις να αφιερώνεις χρόνο κάνοντας μασάζ στο λάδι.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό με την δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα που έχουμε οι περισσότεροι, αλλά μια στο τόσο γιατί όχι;

7. Προγραμμάτισε την ημέρα σου με βάση τις ανάγκες του σώματός σου

Όχι μόνο τα kapha, pitta και vatta dosha συνθέτουν τον «εαυτό» σου στο σύνολό τους=, αλλά συνθέτουν και χρόνους μέσα στην ημέρα. Η Ayurveda ουσιαστικά λέει το χρόνο μέσα από αυτούς τους διαφορετικούς κύκλους των dosha. «Το ρολόι της Ayurveda βοηθά να προσδιορίσεις ποιες δραστηριότητες μπορεί να είναι οι καλύτερες για εσένα ως άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φυσικά είναι αδύνατο να ακολουθήσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα μέσα στη μέρα και δε γίνεται να εφαρμόζεται πάντα, ωστόσο μπορείς να κάνεις κάποιες προσαρμογές, ειδικά τις περιόδους που πιέζεσαι περισσότερο.

Όταν το σώμα σου έχει ανάγκη από ξεκούραση και στο δείχνει με διάφορα σημάδια, καλό είναι να το ακούς και να ακυρώνεις τις δραστηριότητες που μπορούν να περιμένουν. Επιπλέον, η παραγωγικότητα μας ως γνωστόν είναι μεγαλύτερη τις πρωινές ώρες που είμαστε ξεκούραστοι, άρα καλύτερα να προγραμματίζεις τις πιο απαιτητικές σου υποχρεώσεις τότε.