Οι πρωτιές δεν έχουν πάντα θετικό πρόσημο και η βιομηχανία της μόδας το επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο. Ακριβώς πίσω από την πετρελαιοβιομηχανία, η βιομηχανία της μόδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρύπων του πλανήτη μας. Μόλις το 1% της παραγωγής υφασμάτων είναι αποτέλεσμα ανακυκλωμένων υλικών.

Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια για να κάνεις εικόνα το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ενδεικτικά ο Stephen Leahy, περιβαλλοντικός δημοσιογράφος σε άρθρο του στην The Guardian αναφέρει πως 85% των καθημερινών αναγκών νερού ολόκληρου του πληθυσμού της Ινδίας θα μπορούσε να καλυφθεί με το νερό που χρησιμοποιείται για τις καλλιέργειες βαμβακιού στην χώρα, την στιγμή που 100 εκατομμύρια άτομα στην Ινδία δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι θετικές πρωτιές που μας έρχονται από ένα άλλο κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας που παλεύει να κάνει το όραμα του πραγματικότητα. Αποδεικνύει έμπρακτα πως υπάρχουν τρόποι για τους σχεδιαστές να δημιουργούν συλλογές ολόκληρες από βιώσιμα υλικά και να μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Κι αν αναρωτιέσαι τι κόστος αναπαριστά αυτό για σένα, σε διαβεβαιώνουμε πως το να προστατεύσεις το περιβάλλον υποκύπτοντας στις fashion ορέξεις σου είναι φτηνότερο απ’ όσο φαντάζεσαι.

Η επιβεβαίωση έρχεται από 7 brands που αξίζουν την αμέριστη προσοχή σου.

Omnes

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OMNES (@omnes_official)

Το Λονδρέζικο νεοσύστατο brand Omnes μπορεί να μετράει μόλις έναν χρόνο ζωής, η fashion προσέγγιση που πρεσβεύει όμως μόνο ανώριμη δεν είναι. Σκοπός του είναι να μας επιτρέπει να υποκύπτουμε στην επιθυμία μας για μόδα και νέα looks χωρίς όμως να προκαλούμε ζημιά στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι μας.

Χρησιμοποιεί αποκλειστικά υφάσματα που παράγονται με υπεύθυνο τρόπο ενώ κατόπιν συνεργασίας με το FSC (the Forest Stewardship Council) χρησιμοποιεί πιστοποιημένη βισκόζη με φυτική προέλευση που βιοδιασπάται εξ ολοκλήρου φυσικά. Όση ποσότητα υφάσματος περισσεύει ανακατανέμεται στην δημιουργία αξεσουάρ και όλες οι ταμπέλες Omnes προέρχονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Nobody’s Child

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nobody’s Child (@nobodyschild)

Το brand ξεκίνησε το ταξίδι του στην μόδα με το φιλόδοξο σχέδιο να αλλάξει το αποτύπωμα της, προτείνοντας γυναικείες συλλογές φτιαγμένες με υπεύθυνο και οικονομικό τρόπο. Από το packaging, 100% FSC πιστοποιημένο χαρτί που ανακυκλώνεται, μέχρι τα οικολογικά υφάσματα όπως το Lenzing Eco Vero, εναλλακτική της κλασικής βισκόζης που απαιτεί την μίση ποσότητα νερού, τα κομμάτια υφάσματος που αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια μετατρέπονται σε scrunchies, tote bags και limited edition φορέματα και εργοστάσια που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, κάθε βήμα έχει μελετηθεί ως την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ninety Percent

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ninety Percent (@ninety_percent)

Η ιδιαιτερότητα του Ninety Percent δεν κρύβεται μόνο στις οικολογικές και ηθικές επιλογές που κάνει όσον αφορά τα υφάσματα των ρούχων και τον τρόπο παραγωγής τους αλλά στο μήνυμα πως αν κάτι μπορεί να γίνει με περισσότερη καλοσύνη κι αποτελεσματικότερα τότε έτσι θα το κάνουν. Απόδειξη αυτού το όνομα του brand που μοιράζει το 90% των κερδών του μεταξύ διάφορων φιλανθρωπικών σκοπών.

Before July

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BEFOREJULY (@beforejuly_)

Η Elisa Jaycott αποφάσισε να ιδρύσει το Before July στην προσπάθεια της να προωθήσει την νοοτροπία του slow fashion. Σχεδιάζει μια με δύο συλλογές τον χρόνο και τα ρούχα φτιάχνονται μόνο κατόπιν παραγγελίας για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε φθορά. Αξίζει να αναφέρουμε, πως όλα τα κομμάτια ράβονται αποκλειστικά από την ίδια.

Nu-In

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nu-in (@nuinfashion)

Το Nu-In ιδρύθηκε το 2019 με την τολμηρή αποστολή να αναστρέψει την επιβλαβή κατάσταση της fast fashion, αφήνοντας όσο το ελαφρύτερο αποτύπωμα γίνεται στο περιβάλλον. Tα βιώσιμα υλικά έχουν και πάλι την τιμητική στους στην διαδικασία δημιουργίας των ρούχων, εργοστάσια και συνεργάτες με τα οποία μοιράζονται το ίδιο όραμα, packaging από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά και το 30% των κερδών να αναδιανέμεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, είναι κάποια από τα «όπλα» του brand για μια βιώσιμη μόδα.

By Megan Crosby

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη By Megan Crosby (@bymegancrosby)

Το συγκεκριμένο brand ξέρει πόσο σημαντικό είναι το σωστό fitting σε ένα ρούχο και βρήκε τρόπο να το συνδυάσει με την slow fashion φιλοσοφία του. Όλα τα κομμάτια είναι διαθέσιμα μόνο κατόπιν παραγγελίας έτσι ώστε να μην αχρηστεύεται καθόλου ύφασμα. Κατά την παραγγελία του ρούχου που θέλεις, συμπληρώνεις όλες τις μετρήσεις σου για να ραφτεί κυριολεκτικά για σένα και πάνω σε σένα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερη εφαρμογή της αρχής της διαχρονικότητας, ειδικά όταν η συλλογή περιέχει και τόσα ιδιαίτερα patterns και prints.

Thinking Mu

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thinking MU (@thinkingmu)

Το Thinking Mu δίνει μια νέα ζωή στην έννοια της διαφάνειας. Κάθε ρούχο φέρει έναν QR κωδικό που σου επιτρέπει να δεις όλη της ιστορία του ρούχου, από την προέλευση του μέχρι το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η zero waste πρωτοβουλία σου δίνει την δυνατότητα να γίνεις μάρτυρας της μετατροπής ενός χρησιμοποιημένου ανακυκλωμένου υλικού σε νέο ρούχο.

featured photo: