Το κοινό στοιχείο όλων των ρομαντικών κομεντί; Γιορτάζουν με τον καλύτερο τρόπο τα δύο αγαπημένα μας στοιχεία σε αυτή τη ζωή: τον ρομαντισμό και την κωμωδία. Στο μεταξύ, οι ρομαντικές κομεντί είναι η ιδανική συντροφιά για εκείνες τις βδομάδες που η ζωή μετά τη δουλειά δεν μοιάζει ακριβώς με ζωή. Θέλεις να βγάλεις τα παπούτσια και να βουλιάξεις στον καναπέ, βλέποντας κάτι που δεν θα σε βάλει σε σκέψεις.

Τι γίνεται όμως με τα υποσυνείδητα μηνύματα και το πώς απεικονίζουν πως θα έπρεπε να γίνονται τα πράγματα; Όλη αυτή η εξιδανίκευση έχει κάνει τα stadards μας πιο ουτοπικά και από σκύλο που κλείνει τον πόρτα όταν μπαίνει στο σπίτι μετά από τη βόλτα;

Ναι, κάποιες ρομαντικές κομεντί είναι μια ωδή σε όλα τα εφηβικά μας όνειρα για τον έρωτα. Οι σκηνές πολυπαιγμένες, οι συμπτώσεις εξωφρενικά ονειρεμένες και οι πρωταγωνιστές του ειδυλλίου απλά too good to be true. Το happy ending είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν είναι όμως όλες οι ρομαντικές κομεντί τόσο εκτός πραγματικότητας, ούτε απεικονίζουν μη υγιείς σχέσεις. Ναι, υπάρχουν και εκείνες που θα σου θυμίσουν εκείνο τον έρωτα που ακόμα δε βγάζει και πολύ νόημα στο κεφάλι σου. Ή τον άλλο που ποτέ δεν εμπιστεύτηκες. Επίσης, τις ιστορίες του κακού timing ή τους players της ζωής σου που δεν ήταν και τόσο players τελικά, εκείνους που αναδείχθηκαν σε καλύτερα παιδιά της ερωτικής σου ζωής.

Before Sunrise (1995)

Το Before Sunrise έχει κατακτήσει το Facebook μέσα από φωτογραφίες προφίλ και εξωφύλλου, και όχι άδικα. Η ταινία απεικονίζει μια απόλυτα υγιή σχέση, μια έλξη με νόημα, αρχή, μέση, τέλος. Δίνει έμφαση στη γλώσσα του σώματος, οι πρωταγωνιστές ακούν πραγματικά ο ένας τον άλλο και χτίζουν μια συζήτηση με προσοχή και απόλυτο focus στα επιχειρήματα.

glamour.com

Η ταινία αφορά ένα romance εντελώς ονειρεμένο, αλλά παράλληλα ρεαλιστικό με ισχυρούς δεσμούς με την πραγματικότητα. Όλα γίνονται σε ένα απόγευμα και δεν δείχνει να υπάρχει κανένας σκοπός να μετατραπεί σε σχέση-είδωλο, όπως έγινε για παράδειγμα με το Notebook.

While You Were Sleeping (1995)

Πρωταγωνιστές στο love story του While You Were Sleeping είναι η Sandra Bullock και ο Bill Pullman. Τι προβάλλουν; Τη σημαντικότητα των αξιών, του χιούμορ, της οικογένειας. Δεν κάνει focus σε επιφανειακές έλξεις και ουτοπικά ρομαντικές κινήσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε βέβαια ότι ο χαρακτήρας της Bullock προβάλει μια μη υγιή εμμονή μιας και λέει ψέματα πως είναι η σύντροφος ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε κώμα. Ωστόσο, από εκεί και μετά η υπόθεση ξετυλίγεται ομαλά.

glamour.com

Something’s Gotta Give (2003)

Η ταινία με τους Diane Keaton και Keanu Reeves είναι μια καλή επιλογή από όλες τις απόψεις, μιας και στο κέντρο της βρίσκεται ένας ολοκληρωμένος γυναικείος χαρακτήρας. Και αυτό είναι αρκετά σπάνιο στο σινεμά.

Microsoft

Love, Simon (2018)

Πρόκειται για μια γλυκιά ταινία γύρω από την ιστορία ενός μαθητή λυκείου που αποκαλύπτει στους γονείς και τους φίλους του πως είναι gay. Το πραγματικό πλεονέκτημα της ταινίας είναι η απεικόνιση της αγάπης και της αποδοχής των γονιών του, όταν ο Simon δείχνει το ποιος είναι πραγματικά, βγαίνοντας από τη “ντουλάπα”. Επίσης, η σχέση του με τον καλύτερό του φίλο μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η στήριξη από τους γύρω μας σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή και τον έρωτα.

Variety

Hitch (2005)

Τι το υγιές μπορεί να έχει μια ταινία για έναν τύπο που προσπαθεί να βοηθήσει άντρες να προσποιηθούν με κάποιον τρόπο τον καλύτερο εαυτό τους για να ρίξουν το κορίτσι; Όλες οι ερωτικές σχέσεις που προβάλλονται στην ταινία, έχουν μια δόση από πραγματικότητα. Άντρες που εξιδανικεύουν κορίτσια, δύσπιστες γυναίκες που δεν εμπιστεύονται εύκολα και άντρες που κάνουν τα πάντα για να κάνουν τη γυναίκα που έχουν ερωτευτεί να τους εμπιστευτεί.

glamour.com

The Holiday (2005)

Στο ανάλαφρο, χειμωνιάτικο The Holiday, όλες οι διαδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων είναι γήινες. Αφορούν πραγματικά θέματα σχέσεων και ζωών ολόκληρων. Ο χαρακτήρας της Cameron Diaz είναι ειλικρινής για την έλλειψη επιθυμίας και όρεξης να μπει σε μια σχέση. Από την άλλη, ο Jude Law είναι ανοιχτός για το παρελθόν του, καθώς και για τη ζωή του ως single μπαμπάς. Δεν δείχνει την τέλεια σχέση, αλλά ένα υγιές μοντέλο επικοινωνίας, με έναν συνδυασμό γλυκύτητας και θέσπισης ορίων. Γιατί στην πραγματική ζωή, αυτά πάνε παράλληλα. Όλα είναι έρωτας, επικοινωνία και όρια όρια όρια.

When Harry Met Sally (1989)

Ο τρόπος που εξελίσσεται ο έρωτάς τους στην ταινία είναι υγιής και ρεαλιστικός. Είναι ανοιχτοί και επικοινωνούν με ειλικρίνεια. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι δείγματα πως μια σχέση μπορεί να διαρκέσει στον χρόνο.

glamour.com
Featured image: Literary Hub