Πού με πάει αυτή η δουλειά; Είμαι πραγματικά ευχαριστημένη ή μήπως είναι καλύτερο να πάρω τη μεγάλη απόφαση και να παραιτηθώ από τη θέση εργασίας μου; Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός μου; Μια από τις στρεσογώνες περιόδους της ζωής μας είναι όταν νιώθουμε “κολλημένες” στην καριέρα μας. Πολλές φορές, δεν γνωρίζουμε καν ποια κατεύθυνση θέλουμε πραγματικά να πάρουμε. 

Το να βρίσκεσαι σε σταυροδρόμι και να έχεις όλες τις παραπάνω σκέψεις είναι ένα πολυσύχναστο φαινόμενο. Το σημαντικότερο είναι να πάρεις μια απόφαση που ευχαριστεί και να ικανοποιεί τον εαυτό σου. Όταν η δουλειά παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου της ημέρας είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που μάς ευχαριστεί και όχι αυτό που μάς καταπιέζει. Ωστόσο, το να βρεις την ιδανική εργασία απαιτεί βαθύτερη εσωτερική δουλειά ψάχνοντας τον απώτερο σκοπό μας, το “γιατί” μας. Έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα διεθνή και ελληνικά podcasts για να εμπνευστείς και να πάρεις ιδέες για το επόμενο βήμα σου. Ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι σε σταυροδρόμι, μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς προσωπικά.

Τι είναι τα podcasts, σε περίπτωση που δεν ξέρεις ακόμα

Αρχικά, τα podcasts είναι μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες μορφές ψυχαγωγίας και ενημέρωσης διεθνώς που αρχίζει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Κυρίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας, άρχισαν να αυξάνονται τα podcasts καθώς είναι σχετικά εύκολο να δημιουργηθούν. Ως ακροατής χρειάζεσαι μόνο ένα κινητό τηλέφωνο ή laptop προκειμένου να μπεις σε μια πλατφόρμα όπως το Spotify και να ακούσεις κάτι πάνω στο θέμα που σε ενδιαφέρει. Όσον αφορά το περιεχόμενό τους, υπάρχουν πολλά με ποικίλα θέματα καλύπτοντας τις ανάγκες και επιθυμίες όλων (αυτοβελτίωση, καριέρα, wellness, πολιτική, ενημέρωση, πολιτισμός κοκ.). Μπορείς να τα ακούς στο αυτοκίνητο, στο περπάτημα, το τρέξιμο, ακόμα και στη κουζίνα όσο μαγειρεύεις ή στο ντους.

Στο θέμα καριέρα, λοιπόν, θα βρεις πολλά podcasts που ασχολούνται με τα εμπόδια της δουλειάς, πώς να τα ξεπεράσεις, και πώς γενικότερα μπορείς να επωφεληθείς από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

Podcasts στα αγγλικά

Pivot

Δεν υπάρχει αμφιβολία: κάθε αλλαγή και δύσκολη. Ευτυχώς, η Jenny Blake θα σου δείξει πώς να αγκαλιάσεις όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αλλαγής κατεύθυνσης στη δουλειά (γνωστό και ως pivot) από το πώς να αντιμετωπίζεις τον φόβο, μέχρι το πώς να ξεπερνάς τις ανασφάλειες, και να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία. Όπως λέει και η Blake, “Αν η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, ας την αγκαλιάσουμε”.

Career Cloud

Μπορεί να φοβάσαι τη διαδικασία συγγραφής βιογραφικού σημειώματος και τις συνεντεύξεις δουλειάς. Μεταξύ μας, και ποιος δεν τα φοβάται. Ωστόσο, η αναζήτηση εργασίας είναι αναπόφευκτη. Στο Career Cloud θα ακούσεις πρακτικές και ευχάριστες συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας από διαφορετικούς εμπειρογνώμονες όπως συγγραφείς βιογραφικών, επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και career coaches.

The School of Greatness

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις την καλύτερη ζωή σου. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο αλλά ακατόρθωτο δεν είναι. Ο Lewis Howes, επιχειρηματίας, best-selling συγγραφέας και αθλητής, παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν πετύχει στην καριέρα τους. Αθλητές, σταρ, επιχειρηματίες εξηγούν πώς έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Abundantly Clear: The Growth Mindset Podcast

Το να μπορείς να μετατρέψεις τις δυσκολίες σε ευκαιρίες είναι η απόλυτη συνταγή επιτυχίας και ευτυχίας στην εργασία. Μιλώντας για θέματα εξουθένωσης, επιχειρηματικά blindspots, αποτελεσματική επικοινωνία, η πιστοποιημένη προπονήτρια επιδόσεων Malorie Nicole και οι καλεσμένοι της, θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις και να βελτιώσεις την αναπτυξιακή νοοτροπία (growth mindset) και την ανθεκτικότητα που χρειάζεσαι.

Podcasts στα ελληνικά

The Brain Hacking Academy

Το podcast αυτό επικεντρώνεται στα μυστικά της λειτουργίας του εγκεφάλου μας και στο πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε προκειμένου να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Είναι πολύ βοηθητικό καθώς απλοποιεί καταστάσεις που φαίνονται δύσκολες και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Αλλάζοντας πως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις πιο έξυπνα και ώριμα.

Terry Daily

Ο Λευτέρης Χατζηιερεμίας είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής ατόμων υψηλών επιδόσεων και ασχολείται με το online business coaching. To podcast του ασχολείται με θέματα επιχειρηματικότητας, ηγεσίας, management, ψυχολογίας και marketing που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια ολιστική άποψη για την προσωπική και επαγγελματική ζωή και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Αν ψάχνεις ένα podcast που θα σε κινητοποιεί καθημερινά να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε αυτό είναι για εσένα.

The SomaPnevma Podcast

Η Στέφη Βασιλοπούλου έχει ως στόχο να μας εμπνεύσει ώστε να ζούμε ακόμα καλύτερα και ποιοτικότερα. Παρουσιάζει πρακτικές ιδέες και μυστικά που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας με στόχο να βρούμε την απόλυτη ισορροπία για τον εαυτό μας. Εκτός από θέματα που αφορούν την προσωπική μας ψυχολογία υπάρχουν επεισόδια που αφορούν την εργασία. Ωστόσο, δουλειά και προσωπική ευδαιμονία είναι αλληλένδετα, επομένως αν επιδιώκεις να βελτιωθείς προσωπικά, δοκίμασέ το!

featured photo: pexels.com/@cottonbro