Το 2020 είναι η χρονιά που όλοι ερωτευτήκαμε το περπάτημα. Είτε βγαίνοντας για έναν απογευματινό σύντομο περίπατο, είτε περπατώντας στο πάρκο με τους φίλους μας ή τα κατοικίδιά μας, η απλή πράξη του να βαδίζουμε, έχει αποδειχθεί ότι κάνει τη ζωή μας καλύτερη, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Ωστόσο, καθώς οι νύχτες έχουν μεγαλώσει και τελειώνουμε τη δουλειά ενώ έχει βραδιάσει, το να βρούμε χρόνο για να βγούμε για την καθημερινή μας βόλτα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Η δυσκολία του “έξω”

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η εργασία από το σπίτι είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την ψυχική τους υγεία, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε να βγούμε από το σπίτι, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια βόλτα στο τετράγωνο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. 

Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Παρόλο που το να κυκλοφορήσουμε πολύ νωρίς το πρωί δεν ακούγεται τόσο καλή ιδέα, ένα περπάτημα πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά μπορεί να είναι η απάντηση που ψάχνουμε. Δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αλλά μας προετοιμάζει επίσης για καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Δεν χρειάζεται να περπατάς για ώρες για να αποκομίσεις τα οφέλη μιας βόλτας νωρίς το πρωί. Ακόμη και μόλις 10-15 λεπτά γρήγορο περπάτημα μπορεί να κάνει τη διαφορά, εξηγούν οι ειδικοί. 

Από τη βελτίωση της συγκέντρωσης έως την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, εδώ είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους το περπάτημα νωρίς το πρωί είναι τόσο καλό για σένα. Καιρός να το προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.

1. Ενισχύει την ενέργεια

Εαν αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις κουρασμένη όλη τη μέρα, ενώ δουλεύεις από το σπίτι, ένας πρωινός περίπατος μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να περπατάς το πρωί ενισχύει την ενέργειά σου για όλη την ημέρα. Βγαίνοντας έξω το πρωί, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, μπορείς να καταπολεμήσεις την αίσθηση της κούρασης, καθώς η έκθεσή σου στο φως της μέρας λέει στο βιολογικό σου ρολόι ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει τη μέρα.

2. Βοηθάει να αποφύγουμε την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Αν και η ακριβής αιτία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής δεν είναι κατανοητή, σύμφωνα με το NHS, η κύρια θεωρία είναι ότι λόγω της έλλειψης έκθεσης στο ηλιακό φως που βιώνουμε κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ενδέχεται να σταματάει να λειτουργεί σωστά ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Ως εκ τούτου, αυξάνοντας την ποσότητα του ηλιακού φωτός στο οποίο εκτίθεσαι σε καθημερινή βόλτα, βοηθάς στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Δεν είναι μόνο μια αναζωογονητική απομάκρυνση από τις ψηφιακές συσκευές σου, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσής σου.

3. Βελτιώνει τη διάθεση

Ο περίπατος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός γιατί πλησιάζεις τη φύση. Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που ζουν σε πόλεις επειδή εξακολουθούν να βλέπουν δέντρα και πράσινο, ακόμη και σε  πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ενώ η άσκηση από μόνη της μπορεί να είναι ευεργετική για τη διάθεσή σου, το να περπατάς έξω έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη αυτοεκτίμηση και τα χαμηλότερα επίπεδα στρες.

4. Ενισχύει τη συγκέντρωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις 20-30 λεπτά γρήγορου περπατήματος, προτού αναλάβεις κάποια εργασία, μπορούν να επιταχύνουν τον χρόνο αντίδρασης και να οξύνουν τη λήψη αποφάσεων. Έχοντας αυτό κατά νου, το περπάτημα με ταχύ βήμα πριν τη δουλειά, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο την εργάσιμη μέρα σου και να αντιμετωπίσεις προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. 

5. Ενθαρρύνει την ενσυνειδητότητα

Αντί να ξοδεύεις τις πρώτες πρωινές ώρες πάνω από μια οθόνη, το να βγεις έξω για περπάτημα δίνει στο μυαλό σου το χώρο που χρειάζεται για να συγκεντρωθεί στο τώρα και να μπει σε μια πιο ενσυνείδητη κατάσταση, γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ψυχική υγεία. Όταν περπατάς, δεν αφήνεις το μυαλό σου να ξεφύγει σε σκέψεις για το μέλλον ή το παρελθόν που σε αγχώνουν και μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, εξηγούν οι ειδικοί.

6. Σου αλλάζει τη διάθεση

Περπατώντας πριν τη δουλειά σε διευκολύνει να διαχωρίσεις τη δουλειά από το σπίτι, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν από το σπίτι. Μπορείς να ετοιμαστείς για τον περίπατό σου, όπως θα έκανες για να πας στη δουλειά σου. Να βαφτείς, να ντυθείς, ακόμα και να φτιάξεις την τσάντα σου για να ξεφύγεις από το χώρο εργασίας που τυχαίνει να είναι και το σπίτι σου.

7. Βελτιώνει τον ύπνο

Εαν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ενώ δουλεύεις από το σπίτι, τότε ίσως ένα πρωινό περπάτημα είναι η λύση που ψάχνεις. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε περισσότερο φως της ημέρας κοιμούνται πιο εύκολα και καλύτερα από εκείνους που δεν βγαίνουν καθόλου έξω. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση στο φως, ειδικά το πρωί, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού μας, δηλαδή του φυσικού κύκλου 24 ωρών του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα ορμονών μας είναι προετοιμασμένα για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε έναν καλό ύπνο.
featured photo: Τtwenty20.com/bperezjuarez