Ο κλασικός χορός προσφέρει ένα θέαμα που συνδυάζει αισθητική, ευλυγισία και τέλεια φυσική κατάσταση. Ωστόσο, πίσω από το γραμμωμένο, ανάλαφρο και αιθέριο σώμα μιας μπαλαρίνας, κρύβονται ατελείωτες ώρες άσκησης και απαιτητικών προπονήσεων. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να είσαι επαγγελματίας χορεύτρια για να αποκομίσεις τα οφέλη του μπαλέτου. Μπορείς να εκμεταλλευθείς τις στοχευμένες ασκήσεις και τις διατάσεις του και να γίνεις δυνατή και ευέλικτη, χτίζοντας ένα καλλίγραμμο και τονωμένο κορμί. Θα νιώθεις όλο και πιο πολύ το σώμα σου να μεταμορφώνεται, να γυμνάζεται και να μακραίνει, με την εκτέλεση απλών κινήσεων. Γίνε, λοιπόν, γεμάτη χάρη με..ένα plié τη φορά!

1. GRAND PLIÉ

Σημαίνει λύγισμα και είναι ουσιαστικά μια κάμψη των γονάτων. Αυτή η κίνηση έχει σχεδιαστεί, για να κάνει τις αρθρώσεις μαλακές, τους μυς πιο εύκαμπτους, βοηθώντας στην ελαστικότητα και την αίσθηση ισορροπίας. Ενώ είναι ιδανική για τους μηρούς και τα άκρα!

Το grand plié περιλαμβάνει την πλήρη κάμψη των γονάτων. Κρατώντας το σώμα ευθυγραμμισμένο και τις φτέρνες σου στο πάτωμα, σιγά σιγά λυγίζεις τα γόνατα και κάνεις βαθύ κάθισμα έως ότου οι μηροί να βρίσκονται οριζόντια. Σε δεύτερο χρόνο ανασηκώνεις τις φτέρνες. Στη συνέχεια, ισιώνεις τα πόδια και επιστρέφεις στην αρχική σου θέση κατεβάζοντας παράλληλα τις φτέρνες. Προσοχή χρειάζεται, όταν κάνεις το κάθισμα, για να μη προκαλέσεις τραυματισμούς στη λεκάνη, στα γόνατα και στους αστραγάλους. Πρέπει να εκτελείται σταδιακά και ομαλά και το σώμα να ανεβαίνει με την ίδια ταχύτητα με την οποία κατεβαίνει. Επίσης, τα γόνατα που πρέπει να είναι ανοιχτά πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών, ενώ το βάρος του σώματος να κατανέμεται ομοιόμορφα και στα δύο πόδια.

2. RELEVÉ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Σε αυτή τη θέση στερεώνεσαι στο ένα πόδι και ανασηκώνεις την φτέρνα σου από το πάτωμα, ενώ το άλλο πόδι το ακουμπάς derrière, δηλαδή, πίσω από τη γάμπα, επαναλαμβάνοντας την κίνηση αρκετές φορές. Πέρα από τις γάμπες γυμνάζει ιδανικά και γλουτούς!

3. STRETCH ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ

Αυτή η άσκηση χρησιμοποιείται για ευελιξία και διάταση. Με ένα λάστιχο αντίστασης ή ενδυνάμωσης-με αυτήν την ονομασία θα τα βρεις στην αγορά-περασμένο στον ένα ώμο και στο πόδι, όπως δείχνει η φωτογραφία, εκτελείς τη συγκεκριμένη κίνηση.

TRX Straps And The Training In Suspension Category

4. STRETCH ΣΕ ΜΠΑΡΑ

Τοποθετείς το ένα πόδι στην μπάρα ανοιγμένο στο πλάι (à la seconde). Έτσι ώστε τα πέλματά σου, που είναι στραμμένα προς τα έξω, να βρίσκονται σε απόσταση είκοσι εκατοστών. Στη συνέχεια, λυγίζεις το σώμα προς και από το πόδι και φτάνεις με το χέρι σου τα δάχτυλα του αντίθετου πέλματος. Κάθε φορά που το σώμα εκτελεί τέτοια κίνηση, οι μύες στη μία πλευρά του σώματος δυναμώνουν και οι μυς από την αντίθετη πλευρά διατείνονται.

5. ÉCHAPPÉ

Στα γαλλικά σημαίνει ‘αυτός που έχει αποδράσει’. Ξεκινάς με την φτέρνα του μπροστινού σου πέλματος στο ίδιο επίπεδο με τα δάχτυλα του πίσω πέλματος (Fifth Position) και μετακινείς και τα δυο πόδια ισομερώς, χωρίς να χάνουν την επαφή με το πάτωμα, στην δεύτερη θέση (à la seconde). Αυτό σημαίνει ότι το ένα πόδι ανοίγει στο πλάι, έτσι ώστε τα πέλματα να απέχουν είκοσι εκατοστά μεταξύ τους. Ενώ τα χέρια σου είναι ανοιχτά και αυτά στο πλάι σχηματίζοντας μια ελαφριά καμπύλη ακριβώς κάτω από το ύψος των ώμων. Τέλεια γυμναστική για τα άκρα σου!

6. MIDDLE SPLIT

Ανοίγοντας τα πόδια σου στο πλάι προς τα έξω-όσο μπορείς φυσικά ανάλογα με την ευελιξία σου-φτάνεις με τα χέρια σου τα δάχτυλα των ποδιών σου.

7. PLANK ME ΒΥΘΙΣΜΑΤΑ ΓΟΦΩΝ

Ξεκινώντας από τη θέση της σανίδας (plank), βύθισε τους γοφούς στο πλάι προσπαθώντας κάθε φορά να φτάσεις στο πάτωμα. Ωραία άσκηση για τον πυρήνα του κορμού και τους πλάγιους κοιλιακούς!


images: coveteur.com