Το να χωρίσεις δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο και δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά την καρδία σε καμία περίπτωση. Αν σκέφτεσαι να κάνεις το μεγάλο αυτό βήμα, είναι δέουσας σημασίας να αναρωτηθείς πρώτα ορισμένα πράγματα. Έχεις όλες εκείνες τις στιγμές που νιώθεις πως έκανες ό, τι ήταν απαραίτητο, προκειμένου να «δουλέψει» αυτή η σχέση και να είσαι χαρούμενη. Και ενώ, αναλογίζεσαι όλες αυτές τις όμορφες στιγμές, εμφανίζονται όλα εκείνα τα μελανά σημεία που αμελούσες εδώ και καιρό. Τις αδυναμίες αυτής της σχέσης που σε προκαλούν να απομακρυνθείς άμεσα.

Πριν πάρεις την απόφαση, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, και είσαι φουλ μπερδεμένη και δεν ξέρεις τι να κάνεις, πρέπει να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου, ώστε να σιγουρευτείς πως πρέπει να μπει ένα τέλος στη σχέση – ή ακόμα και στον γάμο, σου.

Δες παρακάτω τις 7 κομβικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις.

«Βλέπω τον εαυτό μου με αυτόν τον άνθρωπο τα επόμενα 5 χρόνια;»

Μην μπεις στη διαδικασία να φανταστείς ολόκληρη τη ζωή σου, καθώς αυτό θα ήταν κάτι εντελώς ουτοπικό. Ακόμα και 10-15 χρόνια πολλά είναι. Η επόμενη 5ετία είναι το ιδανικό διάστημα για να δεις, να κοντρολάρεις, και να έχεις μια εικόνα του πώς θες να είναι η ζωή σου τότε. Μέσα σε αυτή την 5ετία, όσα εμπόδια, θέματα, προσωπική εξέλιξη και ωρίμανση και τα λοιπά , μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι μπορεί να αλλάξει τα πάντα προς το καλό ή προς το κακό. Όλα είναι ρευστά από στιγμή σε στιγμή, αλλά βεβαιώσου πως εσύ, θες να είσαι με αυτόν τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια. Οραματίσου εκείνες τις στιγμές στο μέλλον. Είναι κάτι που γίνεται; Το θες πραγματικά; Θα σε κάνει χαρούμενη;

«Υπερτερούν τα καλά ή τα κακά σε αυτή τη σχέση;»

Όλες οι σχέσεις, θέλοντας ή μη, έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους, σαν καρδιογράφημα, και αυτό είναι κάτι το αναπόφευκτο. Αν δεν είσαι σίγουρη για το τι υπερτερεί και αν τελικά είσαι πραγματικά χαρούμενη μέσα στη σχέση σου, κάνε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά να σου ξεδιαλύνει το τοπίο. Σκέψου καλά, μην αδικήσεις το σύντροφό σου, κάνε τη λίστα με ειλικρίνεια, χωρίς υπεκφυγές, καθώς το «ζύγι» πιθανότατα να σε βοηθήσει.

«Έχουμε απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο;»

Περάσατε στο στάδιο ρουτίνα – καθημερινότητα, και χάσατε επικοινωνία; Μπορείτε ακόμα να βρείτε οδούς επικοινωνίας σε κρίσιμα ή βαθύτερα θέματα; Η επικοινωνία είναι απαραίτητο συστατικό μια σχέσης, για αυτό κάτσε δες, τι είδους επικοινωνίας έχετε μεταξύ σας, πως φέρεται ο ένας στον άλλον. Αξιολόγησε συμπεριφορές και αντιδράσεις μεταξύ σας, καθώς αποτελεί σημαντικό κλειδί για το που οδεύει αυτή η σχέση.

«Αγαπώ πραγματικά τον/τη σύντροφο μου;»

Φαντάζεσαι στιγμές από το μέλλον σου που να της μοιράζεσαι με το άλλο άτομο; Είσαι σε θέση να παραβλέψεις ελαττώματα και ιδιοτροπίες; Να κρατάς μόνο τα καλά αυτής της σχέσης; Ή αγάπη, ο έρωτας, πες το όπως θες, αυτό το αίσθημα τέλος πάντων, θέλει διαρκή και καθημερινή προσπάθεια, αν το αφήσεις σε αφήνει, και πρέπει να είναι αμοιβαίο και να γίνονται προσπάθειες και από τις 2 πλευρές για να πετύχει και να κρατήσει.

Αν οι παρακάτω καταστάσεις μοιάζουν οικείες τότε ήρθε η ώρα να χωρίσεις
Thought Catalog

«Τον/την εμπιστεύομαι απόλυτα;»

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το θέμα της εμπιστοσύνης και μόνο. Αποσκοπεί και στο κομμάτι με τις ανασφάλειες, τον φόβο, την αμφισβήτηση και τα συναφή σε μια σχέση. Σε κάνει ο/η σύντροφος σου να νιώθεις όμορφα, ασφαλής, σίγουρη; Τα επιμέρους αυτά μικρά ερωτήματα, είναι τα κομμάτια του παζλ που χρειάζεσαι ώστε να δεις τη «μεγάλη εικόνα».

«Βάζω περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια σε αυτή τη σχέση από ό,τι ο/η σύντροφος μου;»

Εδώ σε θέλω. Στα δύσκολα. Που πρέπει να είσαι ειλικρινής και αμερόληπτη. Ο καθένας εκφράζεται και εκφράζει με διαφορετικό τρόπο όσα σκέφτεσαι και νιώθει. Κάτι που για σένα θα ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, για εκείνον μπορεί να μην υπάρχει καν σαν σκέψη. Πρέπει να δεις καθαρά. Έχει επενδύσει ο καθένας σας σε αυτή τη σχέση; Πώς εξωτερικεύει όλο αυτό το «δέσιμο» που νιώθει;

«Νιώθω πως με αγαπά;»

Σε μια σχέση, πρέπει να νιώθεις ελεύθερος, ασφαλής και ότι σε αγαπάνε. Αν κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου και η απάντηση δεν έρχεται άμεσα και πηγαία, τότε μάλλον δεν παίρνεις την αγάπη που αξίζεις ή την αγάπη που πιστεύεις πως θες. Δεν παίρνεις όσα περιμένεις και θες από μια σχέση.

Μίλα με τον άνθρωπο σου, μην χωρίζεις με την πρώτη δυσκολία. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο περίπλοκες και από πυρηνική φυσική κάποιες φορές και θέλουν υπομονή και φροντίδα καθημερινά. Έχουν τα κάνω τους και τα κάτω τους όπως είπαμε εξ αρχής, but that’s life.

Featured image: MyDomaine