Αν έχεις ήδη κατοικίδιο και έχεις δει με τα μάτια σου όλα τα οφέλη που έχει φέρει στη ζωή σου, είναι λογικό να μπαίνεις σε σκέψεις και για ένα δεύτερο. Σίγουρα, τα ζώα σε ένα σπίτι μόνο χαρά μπορούν να προσφέρουν. Ωστόσο, πριν πάρεις την απόφαση και κλείσεις ραντεβού με ένα φιλοζωικό σωματείο, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω επτά ερωτήσεις.

Πόσο κοινωνικό είναι το κατοικίδιό σου;

Αν το ζώο σου δεν νιώθει να απειλείται από άλλα ζώα, προφανώς δε θα είναι πολύ τραυματική η συμβίωσή του με ένα άλλο ζώο. Αυτό θα το καταλάβεις από τη συμπεριφορά του στα κατοικίδια των φίλων σου, από τις αντιδράσεις του όταν συναντάτε ένα άλλο ζώο στη βόλτα. Επίσης, κι από το πώς χειρίζεται το πέρασμα άλλων ζώων έξω από το σπίτι. Αν τελικά πάρεις την απόφαση, φρόντισε το ζώο σου να μη νιώθει παραμελημένο και παραγκωνισμένο από τον newcomer, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα.

Είναι καλά εκπαιδευμένο;

Ένα νέο κατοικίδιο περιλαμβάνει όλη τη βασική εκπαίδευση ξανά από την αρχή. Με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται. Έτσι ο “πρωτότοκος” είναι σημαντικό να είναι καλά εκπαιδευμένος. Το να βλέπει το καινούργιο κουτάβι σου τον “συγκάτοικό” του να ακούει σε όλες τις εντολές, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και για τη δική του εκπαίδευση.

Έχεις αγχωθεί κι εσύ ότι ο σκύλος σου μπορεί να σε ξεχάσει;
Unsplash|Alvan Nee

Δείχνει το κατοικίδιό σου να θέλει έναν καινούργιο φίλο;

Λογικά, το πρώτο πράγμα που κάνει ο σκύλος σου όταν σε βλέπει να επιστρέφεις στο σπίτι μετά τη δουλειά είναι να κουνάει την ουρά του ενθουσιασμένος. Η αλήθεια είναι πως και τα ζώα έχουν το άγχος του αποχωρισμού και έχουν πραγματική ανάγκη από παρέα. Αν ο σκύλος σου είναι δραστήριος όλη μέρα και προσπαθεί μονίμως να σε δελεάσει να παίξετε, ίσως λίγη παρέα από ένα άλλο τετράποδο να του έκανε πραγματικά καλό. Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις είναι να τον παρατηρήσεις στο πάρκο: Κοινωνικοποιείται με τα άλλα σκυλιά ή είναι συνεχώς κολλημένος πάνω σου;

Είναι χαρούμενο όταν μοιράζεται πράγματα;

Για να φέρεις δεύτερο κατοικίδιο, θα πρέπει να έχεις τσεκάρει πως το πρώτο δεν είναι κτητικό με τα πράγματά του, το κρεβάτι του, τα παιχνίδια του. Πες στη φίλη σου να φέρει το δικό της σκυλάκι στο σπίτι και παρατήρησε τη συμπεριφορά του δικού σου. Γίνεται κτητικό και επιθετικό; Ή ενθουσιάζεται και θέλει να παίξει; Θα πάρεις βασικές απαντήσεις, μιας και είναι σημαντικό να νιώθεις safe ότι δε θα μετατραπεί το σπίτι σου σε πεδίο μάχης.

Χρειάζεται μόνιμα την προσοχή σου;

Όταν έχεις μόνο ένα κατοικίδιο, πιθανότατα του δίνεις όλη την αγάπη σου και την προσοχή σου. Με το να βάλεις και ένα δεύτερο στη ζωή σου, αυτόματα θα μοιράσεις όλες τις εκφράσεις αγάπης και φροντίδας σου. Αν ο σκύλος σου λοιπόν ζηλεύει και αρχίσει να γίνεται κτητικός μαζί σου, το πιο πιθανό είναι πως θα δημιουργείται ένταση στο σπίτι. Αν όμως είναι χαρακτήρας πιο αυτόνομος, το πιο πιθανό είναι πως θα είναι ΟΚ με το να δίνεις καμία αγκαλιά και κάπου αλλού.

Έχει ανάγκη τη μόνιμη προσοχή σου;

Ένα κατοικίδιο με πολύ στρες και προβλήματα υγείας χρειάζεται προσοχή και δένεται πολύ παραπάνω με τον κηδεμόνα του. Αν και το δικό σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, το να φέρεις ακόμα ένα ζωάκι στο σπίτι το πιο πιθανό είναι πως θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αν είσαι σε δίλημμα, συμβουλέψου και τον κτηνίατρό σου που σίγουρα ξέρει καλύτερα την κατάσταση της υγείας του και πώς μπορείς να τη διαχειριστείς με ένα ακόμα ζώο στο σπίτι.

Πόσων χρόνων είναι;

Αν ο σκύλος ή η γάτα σου έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν αρκετά και έχεις δεθεί, ειδικά αν είναι το πρώτο σου κατοικίδιο, το να φέρεις ένα νέο μες στο σπίτι, δε θα είναι και ό,τι πιο εύκολο. Τα ηλικιωμένα ζώα είναι πιο σταθερά στις συνήθειες και τις ρουτίνες τους και ίσως ένας newcomer τα βγάλει από τα νερά τους. Βέβαια, μπορεί το pet σου να σε εκπλήξει, όντας το πιο φιλόξενο και φιλικό πλάσμα στον κόσμο.

featured image: bustle.com